“Цирк без тварин”. Покинуті чотирилапі артисти селяться у приватному зоопарку Пальохіна

“Цирк без тварин”. Покинуті чотирилапі артисти селяться у приватному зоопарку Пальохіна
  • Поки українськими містами котиться хвиля протестів зоозахисників, хмельничанин Сергій Пальохін будує для чотирилапих колишніх артистів вольєри.
  • У його звіринці багато циркових тварин, які за іронією долі стали не потрібними дресирувальникам і циркам.

 

В Україні знову хвиля обурення. Проводять акції з вимогами припинити використовувати тварин у циркових виставах. Зоозахисники вважають, що тваринам у цирку не надаються належних умов: малі клітки, відсутність світла, постійне гастролювання, а при дресируванні тварини зазнають жорстокого поводження людей. Боротьба волонтерів за цирки без тварин знову набрала розголосу.  

“Цирк без тварин потрібно вводити поступово”

Протести відбулися в декількох містами України. В Києві та Харкові 27 січня активісти зібралися з плакатами біля державних цирків. На наступний день дана акція пройшла і у Львові. А в місті Рівне міська рада взагалі заборонила функціонування гастрольних цирків із тваринами.  

Президент Всеукраїнської громадської організації "Циркова спілка Кобзова" Микола Кобзов вважає, що цирк без тварин потрібно вводити поступово. Так, наприклад, це зробила Італія, котра на реалізацію ініціативи виділила 12 років.

Відео дня

- Італія ухвалила такий закон, на його реалізацію виділили 12 років, тобто через цей проміжок часу вони чи повністю, чи частково відмовляться від тварин. Але в жодному разі це не робиться за один рік, - розповів в ефірі програми "Час: Online" на сайті 5 Микола Кобзов. - Це неправильно, тому що в цирках вже є тварини, до себе додому чи в зоопарки їх ніхто не візьме, бо своїх тварин дівати нікуди. Варто знати, що тигр може народжувати шість-сім голів потомства, а куди їх дівати?

Адаптуватись до нових умов

У Хмельницькому є два звіринці - міський зоокуточок в парку Чекмана і приватний у Дубовому. Першим хижаком зоокуточку і є жертва пересувного цирку – ведведиця Аліса, яку сліпою кинули напризволяще у парку в малесенькій кліточці.

Стефан уже живе в «Синевирі»

Тварини не перебувають у власності цирків, вони належать дресирувальникам. Тож, коли людина покидає естрадну діяльність, як правило, тварину забирає з собою. Так з арени пішов ведмідь Стефан, коли його власниця Марта Бужановська вирішила більше не виступати. Після смерті жінки певний час за хижаком доглядав Сергій Пальохін. Після клишоногого  віддали в центр реабілітації Національного природного парку «Синевир», що на Закарпатті. Гроші на транспортування 400-кілограмового звіра збирали волонтери.

Зараз Стефан живе у спеціалізованому закладі в Карпатах. На сторінці сайту "Синевиру" інколи з'являються публікації про життя їхніх мешканців. 

Пальохіну віддали двох циркових ведмедів

Багато понівечених тварин після цирків та різноманітних знущань доля привела і до Сергія Пальохіна. Нещодавно в його звіринці з’явилося ще двоє циркачів. Два ведмеді 2,5 і 4,5 років віддали хмельничанину дресирувальники українських цирків. Одного Сергій Пальохін забрав, коли цирк гастролював у Хмельницькому. Власник просто відмовився від свого друга.

 - Влітку був цирк у нас в Хмельницькому. Дресирувальник пішов з цирку і лишив ведмедя. Я забрав його Йому 4,5 роки. Зробили йому вольєр, щоб було просторо. А в кінці літа вже знайшли іншу ділянку для розміщення, - каже Сергій Пальохін. -  Нещодавно ще один цирк з Вінниці звернувся і віддав нам ведмедя, йому - 2,5 роки. Поки вони живуть у нас. Є земельна ділянка, є спонсор, який нам допомагає. В даний час вже почали будівництво великого вольєру на 130-140 квадратів.

Ведмідь чекає на нове житло 

Пальохін підписав договори з державними ветслужбами, аби обстежували і лікували тварин. Але чоловік не виключає, що, можливо, доведеться відправити їх вслід за Стефаном в центр реабілітації на Закарпаття.  

Поні до Пальохіна також потрапили з цирку 

“Наш зоокуток - пародія”

Олена Голубнича, голова ГО «Врятуй життя»

- Взагалі наша організація є противником цирків і зоопарків. Я вважаю, що дикі тварини повинні жити на природі. Виключення – це можуть бути реабілітаційні центри та парки, наприклад, як «Синевир», «Асканія-Нова». Я проти того, щоб з волі брали тваринок і заключали їх у клітки. Проти цирку, для мене це пережиток минулого. Неможливо навчити дику тварину танцювати, її піддають жорстоким методам. Як розповідають, ведмедів заставляють скакати по розжареній поверхні. За рахунок цього вони топають ногами вліво – вправо і діткам здається дуже весело, а насправді ця тварина проходить через кров і страждання. Я вважаю, що в цирках мають бути клоуни, еквілібристи, максимум дресировані собачки, оскільки не погано піддаються дресируванню.
А на рахунок зоокуточків – для них треба круте фінансування. І той зоокуток, який ми маємо в центрі – то є пародія. Хай би мерія виділила нормальні кошти і зробила просторі вольєри. Або його хай закривають і передають тварин в нормальні зоопарки з нормальними вольєрами, або дійсно вкладають гроші, щоб не було соромно. З приводу Сергія Пальохіна, в нього немає визначеної території, але в нього тварини не голодують, бо він закупляє м'ясо для них. 

“Закони повинні карати”

Аліна Масалітіна 

- Мене дуже бентежить ситуація в нашій країні та зокрема у нашому місті з утриманням тварин в зоопарках, зоокуточках і особливо в цирках. У вищезгаданих закладах знущаються над тваринами і часто жорстоко з ними поводяться, а якщо навіть по-доброму ставляться, то не мають можливості якісно утримувати тварин, аби їм і справді жилося добре. В нашій країні існують закони, які повинні карати злочини проти тварин, але, на жаль, вони не діють. Ми усі бажаємо миру, але беззахисним тваринам ми об'явили війну.

“Якщо заборонять цирк з тваринами, куди їх подіти?”

Ольга Габруська 

- Я чисто керуюся емоціями, мені шкода тварин. Я не бачила, що там знущалися над тваринами, ніколи не була в цирку, але, і дай боже, щоб не бачила. І все-таки я проти тварин в цирку. Потрібно перевіряти ставлення до тварин, чим вони харчуються. Якійсь тварині повезло в цирку з хазяїном, якійсь не дуже. Але з іншої сторони, якщо заборонять цирк з тваринами, куди тварин подіти? В дикій природі вони вже не виживуть. Хіба що якісь спонсори будуть їх забезпечувати. Тут палка з двома кінцями, я навіть не знаю, що сказати. Треба якісь шукати варіанти.

“Хай люди скачуть, а не тварини”

Артем Брагін 

- Цирк не люблю і не ходжу туди. Хай самі люди скачуть там, а не тварин змушують. Видно, що тварини мучаться в неволі, їм важко переносити ці гастролі у фурах, жаль їх. Я за те, щоб звірів не утримували ні в цирках, ні в зоопарках, їм треба воля.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up