У Хмельницькому через ремонт Привокзальної площі розженуть базарчик

У Хмельницькому через ремонт Привокзальної площі розженуть базарчик
У 2014 році міська влада обіцяє провести капітальний ремонт Привокзальної площі. Для цього потрібно прибрати кіоски навпроти вокзалу. Їх планують перенести на ринок біля зупинки транспорту, або й ще далі. Підприємці проти.

- Ми самі створили собі робочі місця і справно сплачуємо податки. Людям, які тут працюють, по 40-45 років. У кожного є сім’ї і діти, за навчання яких потрібно платити, кредити, які потрібно виплачувати. А тепер нас хочуть вигнати і дають місце, але це тільки для заспокоєння совісті. Ми залишимося без роботи, - каже приватний підприємець Олена Трачук.

 

Алейки не буде

Відео дня
>

Згідно з проектом реконструкції Привокзальної площі, частину кіосків та магазинчиків, а також алейку вздовж вулиці Шевченка з Привокзальної площі приберуть. 

- Ті підприємці, які мають договори строкового сервітуту з міським управлінням торгівлі, залишаться на своїх місцях. Їхні заклади знаходяться по правий бік алейки, що веде від зупинки до вокзалу. З лівого боку залишиться кафе, кіоск «Насолоди» і «Маслосирбази». Всіх інших підприємців, які здійснюють торгівлю на Привокзальній площі, у минулому році письмово попереджували про те, що відбудеться реконструкція і їм доведеться звільнити територію. Але ніхто з них не залишиться без місця. Ми пропонуємо людям перевести торгівлю на ринок, який знаходиться через дорогу, - каже начальник міського управління Валентина Москалюк.

Цей ринок передали приватному підприємству «Ринок ранковий плюс», який повинен облаштувати місця для торгуючих з Привокзальної площі. Місце виділять ближче до Заводської.

- Для 35-ти підприємців будуть надані місця з електроенергією, водопостачанням та всіма умовами для торгівлі, - каже Валентина Москалюк. - Підприємці проти, оскільки кажуть, що на новому місці буде гірша торгівля. Але у подальшому площа не може залишатись такою. Це візитна картка Хмельницького. Люди знали, укладаючи договори, що ця торгівля тимчасова. Ми робили спостереження, у цих кіосках отоварюються люди, що живуть у мікрорайоні біля залізничного вокзалу. Там немає жодного продуктового ринку. Тому, якщо перенести ці ряди на ринок, то там він відбудеться.

 

Ляжемо на колії

Торговці продовольчого базарчика на Привокзальній площі змінами незадоволені.

- Ми стоїмо тут вже по 15-20 років і платимо гроші до місцевого бюджету. Якщо доведеться переїхати на територію приватника, треба буде платити йому, а бюджет втратить прибутки. На інший ринок, де нам виділяють місця, – аж під Заводською, ніхто ходити не буде. Ми проти таких змін. Якщо до нас не дослухаються, ми протестуватимемо, якщо потрібно буде, ляжемо на колії. Але звідси не підемо, - каже підприємець Василь Смищук. - Якщо нам скажуть переїжджати на нове місце, то ніхто не оплатить побудову нових кіосків. Приватники ринку «Ранковий» сказали, що місце дадуть, а облаштовуватися будемо за власний рахунок. Ми також не знаємо, скільки платитимемо там за місце.

На ринку, за словами підприємців, купують як жителі мікрорайону біля залізничного вокзалу, оскільки там немає більше продуктових ринків, так і приїжджі, і ті, хто повертається додому. Забігають і провідники.

- Ми просимо, щоб нам залишили наші місця, перемістивши їх по обидва боки площі, і ми самі за власні кошти зробимо гарний торговий майданчик, - каже приватний підприємець ринку Олена Трачук.

 

Справа не на часі

У профспілці захисту підприємництва людям обіцяють допомогти.

- Питання підприємців на Привокзальній площі ще не вирішено. Вони там можуть залишитися, але на це потрібне рішення сесії, - каже голова профспілки 

захисту підприємництва Хмельницького, депутат міської ради Надія Кнець. – Овочевий базар вздовж дороги ми плануємо розвернути поперек, зробити кілька гарних павільйонів, і люди будуть знаходитися у захищеному приміщенні, аби не псувати зовнішній вигляд площі. Я думаю, міська рада повинна підтримати таке рішення, бо там це дійсно потрібно. Хто не може вкласти гроші, тим запропонували перейти на інші ринки – на Заводську, центральний овочевий ринок чи ринок у Дубовому. Наразі підприємців ніхто не чіпає, вони працюють, оскільки справа не на часі.

 

Біля вокзалу запрацює фонтан

На капітальний ремонт Привокзальної площі з міського бюджету планують витратити 2,227 мільйона гривень. Приведуть до ладу і пам’ятник Богдану Хмельницькому. Це обійдеться місту ще у 85 тисяч гривень.

- Згідно з проектом, на площі планують розширити дорогу від вулиці Шевченка до вокзалу. Від неї буде заїзд на площу, де облаштують безкоштовну паркову. По вулиці Шевченка зі сторони площі зроблять «кишеню» для громадського транспорту. Туди перенесуть зупинку та світлофор. Фонтан, який знаходиться у центрі площі, зменшать і зроблять біля нього клумбу, - каже начальник міського управління житлово-комунального господарства Віктор Чапайда. 

Зовнішній вигляд площі прикрашатимуть нові ліхтарі, реставрують також лавочки для відпочинку, покращать зелену зону новими рослинами. Там буде нова система освітлення та постачання води до фонтану.

Пам’ятник Богдану Хмельницькому обстежать і, де потрібно буде, відремонтують.

- Роботи з капітального ремонту Привокзальної площі розпочнуть з моменту початку фінансування. Але з минулого року ще залишилася кредиторська заборгованість. Тільки після її погашення ми зможемо далі фінансувати всі інші проекти, - каже Віктор Чапайда.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (37)
  • Anonymous

    В хмельницком вообще гиблая ситуация с рынками. Особенно львовское шоссе загаженно.Даже 7-й км одессы кажется европой пос равнению с нашими рынками. Да, это позор. Вокзал тоже самый худший, даже в каменце лучше. Кароче хмельницкий какойто ущербным стал. Все кстати благодаря этим селюкам, которые приехали когда рынок начал развиватся. Они и щас там веселятся, собирая за ореннду мест по 2 тыс уе, а вы говорите власть грабитель, да тут сами предприниматели грабители!
  • Anonymous

    багато хмельницьких бомжів в маріїнському парку тусувалися,звйозди інтернета( самі сині-то наші)а зараз повернулися, такі приодіті, модні....
  • Anonymous

    Вогнем все випалити)
  • Anonymous

    Потрібно терміново ремонтувати привокзальну. Провести дезинфікуючу та протипедикульозну чистку.Тиждень мити, а потім засипати метровим шаром хлорки, особливо кіоски-халабуди.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up