У Хмельницькому є 99 вуличних відеокамер. Хто і де стежить за нами

У Хмельницькому є 99 вуличних відеокамер. Хто і де стежить за нами
Камера у парку Чекмана. Фото vsim.ua.
  • На перехрестях, в парку, на майдані і навіть на стадіоні “Поділля” за хмельничанами стежать через камери.
  • Хто має доступ до відео, які камери і де встановлені, дізнавався журналіст vsim.ua.

У Хмельницькому встановлено 99 камер відеоспостереження. Більшість - на перехрестях із інтенсивним рухом транспорту. Камери фіксують порушення правил дорожнього руху, дорожньо-транспортні пригоди й події на масових заходах.

Ці відео не є загальнодоступним, як, наприклад, відео із сервісу glazok.km.ua, які встановив приватний підприємець.  

Де за нами спостерігають

У Хмельницькоиму є 99 камер вуличного відеоспостереження. Це - комунальні пристрої, які почали встановлювати у 2013 році. В перші роки пристрої з’явилися на перехрестях вулиць, біля “Дитячого світу”, кінотеатру Шевченка і на майдані Незалежності. Минулого року камери поставили у парку Чекмана і на стадіоні “Поділля”. Також збільшилась кількість пристроїв, що стежать за дорожнім рухом.

Відео дня

Камери у місті двох типів - звичайні, які стаціонарно знімають відео, і аналітичні (роботизовані). Останні більш функціональні. Мають картинку  більшого діапазону, здатні розпізнавати номерні знаки на автомобілях і фіксують порушення ПДР. Таких є всього 17. Де, скільки і які камери встановлені, дивіться на карті від vsim.ua.

Хто має доступ

Відео із камер не є загальнодоступним. Бачити, що коїться в місті, можуть правоохоронці і деякі комунальники. Поліцейським відео допомагає у розслідуваннях різноманітних правопорушень. Наприклад, крадіжки чи дорожньо-транспортні пригоди.

А от комунальники виступають так званим додатковим інструментом для інформування необхідних служб у надзвичайних ситуаціях. Управління міським госодарством працює цілодобово й також стежить за тим, як виконують ремонтні роботи, чи прибирають дороги в доступних для камер місцях.

Доступ надали наступним установам:

  • відділ управління міським господарством “Служба 15-80”

  • чергова частина міського відділу поліції на Пушкіна,15

  • Управління патрульної поліції на провулку Коцюбинського 35/2

  • Південно-Західний відділ поліції

  • оперативна служба поліції

Встановленням і обслуговуванням камер займаються команальники з управління ЖКГ міськради і КП “Інфоцентр”. У 2018 у їхньому розпорядженні може з’явитися ще 59 камер. Стільки планують закупити і встановити за 1,3 мільйона бюджетних гривень. Поки комунальники не визначилися із місцями для розміщення приладів спостереження і їх типами.

“Додаткові очі”

Роман Мартинюк,
речник патрульної поліції
Хмельницької області.

Камери це не тільки наші додаткові очі, а ще й "свідки" які  допомагають доводити у суді нашу правоту. ДТП зі з'їздом, факт руху п'яних водіїв та напрямок руху тих водіїв, що намагаються утекти від патрульних, а також фіксація правопорушень публічної безпеки, це лише мала частина ситуацій де відео з камер спостережень допомагає знайти та притягнути до відповідальності порушника. Не потрібно забувати і про превентивну функцію камер, як показує статистика на території де є відеофіксація кількість порушень зменшується втроє.

“Звичайні камери не впливають на безпеку руху”

Андрій Климчук,
менеджер проекту
"За безпечні дороги"

Якщо це звичайні камери відеоспостереження, то вони ніяк не впливають на безпеку дорожнього руху. Для того щоб знизити кількість ДТП, потрібно щоб працювала система фото- та відеофіксації порушень (у Хмельницькому є лише 17 таких камер, - прим. автора). МВС обіцяє що ця система має запрацювати в цьому році. Тому, якщо ці камери відповідають держстандартам і можуть фіксувати порушення правил дорожнього руху, то це добре, адже місту не потрібно буде окремо купляти камери автофіксації порушень.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up