У Хмельницькому можуть повністю зупинити рух громадського транспорту. Чому?

У Хмельницькому можуть повністю зупинити рух громадського транспорту. Чому?
  • Ми перевірили, як маршрутки та тролейбуси виконують обмежувальні заходи щодо пасажирських перевезень.
  • Найбільша проблема з пільговиками.
  • Вона може призвести до зупинення  руху транспорту на час карантину. 
  • Що про це розповів заступник мера?

У Хмельницькому запрацювали нові обмеження через коронавірус. Від 12:00 кожен тролейбус чи маршрутка мають перевозити в салоні не більше 10 пасажирів. Так каже постанова Кабміну. Які хмельницькі реалії, дізнавалися журналісти vsim.ua. 

В маршрутках про обмеження ніби й не чули

На годиннику 15:30. Зупинки майже безлюдні, а громадський транспорт напівпорожній. Здавалося б проблем із перевезенням понад норму бути не повинно. Однак, не так сталося, як гадалося. На зупинці "Філармонія" сідаємо в маршрутку №29 і прямуємо на Озерну. В салоні, разом із журналісткою, 6 пасажирів. Наступна зупинка “Либідь Плаза” - там підсідають ще троє. Двох пасажирів водій підбирає на “Юності”. І того - 11. На думку спадає, що можливо водій прорахувався і тому особливої уваги на це не звертаємо. Та ледь встигла маршрутка рушити, як до неї підбігає ще двоє пасажирів. Водій зупиняється і запускає їх до салону. При цьому бере кошти навіть не піднімаючи очей на пасажирів. Біля ”Оазису” до салону ніхто не сідає. Водій чекає хвилину і їде далі. Біля ТЦ “EL” в салон заходить ще один пасажир. Відтак в салоні є вже стоячі.

Відео дня

Водія така картина не бентежить і до Озерної він зупиняється та підбирає пасажирів на кожній зупинці. На кінцевій зупинці просить не затримувати й швиденько вийти з салону. Відтак, поговорити із порушником не вдається. 

Що відбувається на кінцевій зупинці “Озерна”? Вона також майже порожня. Деякі маршрутки стоять по 10-15 хвилин, щоб “підібрати” хоч когось. Пасажири переважно прямують до тролейбусів. Яка ситуація з ними?

В тролейбусах більше 10 не возять

У зворотному напрямку до філармонії, ми сідаємо в тролейбус № 11-А. В салоні двоє осіб та кондукторка. На кожній зупинці підсідає по одному пасажиру. Коли набирається 10 пасажирів, перед зупинкою, кондукторка запитує “Чи хтось виходить із салону?”. Коли у відповідь мовчанка, просить водія не відчиняти на зупинці двері і їхати далі.

На кожній зупинці ситуація повторюється. Перед зупинкою “П’яте колесо”, в салоні залишається 7 пасажирів. І до тролейбуса наближається близько 10 людей. Кондукторка запускає лише трьох. Перепрошує і транспортний засіб рухається далі. А в салон долітають обурені відгуки людей, які залишилися на зупинці. 

На маршруті працює пані Люба. Журналістам розповідає, що лише заступила на зміну і це її перший рейс. Поки конфліктних ситуацій із хмельничанами не було. За кермом “рогатого” ще одна Любов. Між собою жінки домовилася, як забезпечуватимуть дотримання обмежувальних приписів. 

Впродовж дня ми прокаталися ще кількома маршрутами. Серед маршруток це були: 23 та 54. Ситуація була подібною. На порушення обмежень по перевезеннях увагу не звертали. Напротивагу у тролейбусах - правил дотримувалися (зокрема за маршрутами №8-А та 7-А).

В салоні переважно пільговики

Цікава особливість, яку вдалося помітити: це велика кількість пільговиків. Переважно це люди похилого віку. До прикладу, в тролейбусі №11-А з 10 пасажирів - 4 були пільговиками. Заступник міського голови Андрій Бондаренко зазначає, що це в кращому випадку. Зазвичай в салоні перебуває 8 пільговиків із 10 пасажирів.

Відтак постає питання про рентабельність таких маршрутів. За словами заступника міського голови, з “Електротрансу” вже надходили скарги. Мова йде про шалені збитки. Скаржаться на обмеження і приватні перевізники. 

У Чернівцях з проблеми вирішили вийти завдяки тимчасовому скасуванню пільгового проїзду для пенсіонерів. Відповідне рішення прийняли на позачерговій сесії міської ради. 

“Можемо повністю зупинити рух громадського транспорту”

Що робитимуть у Хмельницькому ще не вирішили. За словами Андрія Бондаренка є два варіанти розв'язання проблеми.

Поки ж контроль за виконанням обмежувальних заходів стосовно перевезень у громадському транспорті поклали на патрульну поліцію. Вони, за словами інспектора УУП у Хмельницькій області Роксолани Вавринюк, працюють у посиленому режимі. 

Додатково, за словами Роксолани Вавринюк, на автодорозі Н03 «Житомир-Чернівці» та автодорозі М12 «Стрий-Знам‘янка» крім двох стаціонарних постів - «Довжок» та «Війтівці», службу несуть екіпажі патрульної поліції, які реагують на порушення карантинних вимог міжміського перевезення. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (177)
  • Оленка

    А яка різниця пільговик їде чи ні? Всі ж плотят однаково, з першого дня цього введення (по 10 людей).
    Хто не знає, той, дісно, подумає, що тут всі їздять "на холяву".
  • Нафаня

    Пригадайте як, колись, в славні часи коли всі були молодими,(а старості ще  не придумали) в тролейбуси і автобуси запресовувались бомжі з смердючими торбами,мішками і ганчірям,усіляки синяки-туберкульозники які хвацько викашлювали свої кіньчані легені прямо в салон ,на поручні і інших пасажирів- терпил,різношерстне гімно таке як цигани,жиди  хохли які не люблять митись або живуть у землянках з смердючими гімнодавами ( взуттям) або смердючими матнями в якій шось завелось,навалило купу,здохло і від того ще веселіше почало смердіти- так шо аж очі ріже і подих перехоплює( как в дєтстве на карусєлях) і чомусь тоді ніхто не кіпішував,не рвав волосся на сраці "мол мужщіна,куда ви лєзітє",або бабцю у вас мішок з пляшками( які потім куплять риночні торгашки під молоко і олію) займає  пів тролейбусу. Всім було до сраки... А зараз всі розпинають пенсіонерів зубами гризти,копитами затупати,хвостиком замести .... Так пенсіонери винні в тому що безбожно катаються по місту під час епідемії, бо більшості з них нєфіг що робити,або по приколу.  Проїзд дармовий,маю право,поступіться місцем,"чого вас у тих школах навчають," "а вот в наше врємя такова нєбьіло!"Дійсно ,через такі вчинки,хтось банально не може потрапити вчасно на роботу ....і вимушений йти пішки. Всі такі рукосракі стали- не має марлевих повязок,кінець світу,завіса. То візми одне з другим і поший  собі ту елементарну маску з підручних матеріалів.  Багаторазову, а не одноразову  40 гривень за  штучку( а в наше врємя ті маски коштували 40 копійок)  Люди,вас натравлюють як собак один проти одного. Нікуди не поділись більш страшніші проблеми такі як СНІД,ТУБЕРКУЛЬОЗ,ГРИП,( в центрі міста цілий ізолятор),чому про це ніхто не говорить? Чому ніхто не говорить що з Зони Відчуження пропав майже весь радіоактивний металолом?А на територіях де в нас шостий рік війна 90 % всієї води отруєна( тілами наших захисників і орків изза парєбрика) і непридатна до вживання. Чому ніхто не говорить про захоронені радіоактивні відходи в затоплених шахтах ( насоси які відпомповували воду завбачливо вимкнули браття изза парєбрика) говорила перед виборами якась тьотя еколог,потім були вибори і ту тьотю заткнули,а тепер і не пригадує ніхто ні про ту тьотю ні про шахти. Проте маємо нову жрачку- короновірус,смачного.Уклін чолом народу,завіса.
  • Микола Божко

    Шановний пане мер та депутати ! В умовах карантину хоч трохи подумайте і попрацювати мізками, а саме: 1. Організуйте нормальну, чітку роботу тролейбусів з можливістю проїзду 20 пасажирів (згідно постанови уряду), а не 10, 10 пасажирів у маршрутці. 2). Чому немає на лініях великих автобусів (маршрути ##21, 22 та інших)???!  3). Організуйте пошив масок. В місті дуже багато швейних підприємств і ви про них знаєте!

    Максим Фарина reply Микола Божко

    У постанові пише про 10 людей як в маршрутках, так і в тролейбусах. Дивіться:
    перевезення понад 10 пасажирів одночасно в одному транспортному засобі у міському електричному (трамвай, тролейбус) та автомобільному транспорті, що здійснює регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах у звичайному режимі руху;
    перевезення понад 10 пасажирів одночасно в автобусах, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах в режимі маршрутного таксі;
  • Руслана Грицай Вильчинская

    А як виживають пенсіонери в селі?)))Вони за свою важку працю заробили мізерну пенсію , якої інколи і на ліки не вистачає...Де їхні пільги на проїзд ???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up