У Хмельницькому національному університеті відкрили сонячну електростанцію

У Хмельницькому національному університеті відкрили сонячну електростанцію
  • На дахах корпусів Хмельницького національного університету вже стоять сонячні панелі.
  • Зараз вони на третину покривають потреби в електроенергії.
  • У навчальному закладі сподіваються, що витрати на панелі окупляться за п’ять років.

Сьогодні, 28 вересня, у Хмельницькому національному університеті офіційно відкрили сонячну електростанцію. Її спорудження розпочали у грудні 2017 року. Витратили на це 4 мільйони гривень, які виділило на проект Міністерство освіти. Сонячні панелі розміщені на трьох корпусах університету. Також Міносвіти виділило ще 9 мільйонів гривень на встановлення сонячних панелей на інших корпусах навчального закладу. В університеті сподіваються, що за п’ять років станція окупиться.

Так сонячні панелі виглядають зблизька. Надлишки енергії планують продавати іншим споживачам.

Відео дня

Окрім панелей на даху корпусів встановили інвертори. Вони перетворюють постійний струм від панелей напругою 300–400 вольт на змінний струм напругою 380 вольт. На даху четвертого корпусу стоїть два таких інвертори.

Керівник лабораторії сонячної енергетики Валерій Мартинюк показує суперконденсаторну батарею. Їх заряджають електричним струмом, що виробляє станція. За спиною керівника екран, на який транслюється зображення з камер спостереження. Вони встановлені поряд з електричними панелями.

— Потужність станції зараз становить 150 кіловат, а планується до 500 розширити, — розповідає Валерій Мартинюк. — Зараз побудовано енергетичні установки на трьох корпусах, а має бути ще на п’яти. Зараз станція забезпечує потреби університету у межах 30%, а якщо ми розширимо до 500 кіловат, то це буде дві третини. Максимальне споживання електроенергії взимку — 750 кіловат. Коли о четвертій годині вже темніє, а заняття ще проводяться, відповідно доводиться вмикати освітлення. А влітку університет, звісно ж, споживає менше.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Павло

    Люди майте совість! Нічого не роблять погано - бо не роблять, зробили - для чого зробили, напевне гроші вкрасти, нерентабельно, невигідно. Виберіть вже щось одне. В ХНУ проводиться підготовка енергетиків та електриків, їм на чому вчитись? на книжках 30 річної давнини? чи йти на підприємства без підготовки типу забудьте все чому Вас вчили в ВНЗ? Ви знаєте як у нас фінансується освіта, треба радіти, що гроші виділили і витратили на необхідне обладнання, можливо ВНЗ почне економити в оплаті за електроенергію та заробляти гроші на самозабезпечення.

    анонім reply Павло

    Та воно не окупиться за 5 років. Не окупиться схоже і за 15. Екологічний піар, щоб ніхто не чіпав передовий вуз і давав йому гроші, так як і в санаторії в Сатанові в Гуменюка куча такого обладнання.
  • анонім

    В Африці, в Сахарі треба ставити, там сонце завжди і дощів нема. Кілометрів тисячу на  тисячу. Хай Мартинюк поїде і забезпечить світ електроенергією.

    Читач47 reply анонім

    В Африці це менш рентабельно, особливо біля екватора (вивчайте матеріальну частину) ;)
  • JM

    В Хмельницькому національному університеті під керівництвом професора Мартинюка В.В. розроблено систему підвищення ККД сонячних панелей на основі модифікації поєднання оптимізатора і інвертору яка дає підвищення ефективності відбору енергії від панелей до 30 відсотків. Система запатентована, представлялася на міжнародних симпозіумах, виставках і конференціях, її актуальність висвітлена у серії публікацій які індексуюються у наукометричних  базах Scopus та Web of Science з високим імпакт-фактором. Крім того, на поточний момент розроблена і буде представлена на Міжнародній виставці  нова концепція адаптивного керування трекером пересування сонячної панелі. Тому прошу з повагою віднестися до руху найбільшого на Поділлі університету до технологій які успішно себе зарекомендували в передових країнах світу.

    Юрій Петрович reply JM

    З огляду на коментар, нічого проти хну, сонячних панелей, а також стосовно Мартинюка і запропонованих нововведень та розробок у мене не було. Але як ви відреагували на зворотну сторону - говорить що це вас глибоко тронуло.  Бажаю вам наснаги на науковій ниві!!!
  • Тамара Кобрин

    Молодці, робите потрібну справу.

keyboard_arrow_up