У Хмельницькому “обносять” квартири: що кажуть у поліції

У Хмельницькому “обносять” квартири: що кажуть у поліції
Фото ілюстративне
  • Сезон літніх відпусток стартував для хмельничан збитками та розгромленними помешканнями.
  • Почастішали квартирні крадіжки через необережність господарів.
  • Переважно “домушники” виносять гроші та коштовності. Не гребують і дрібною технікою та особистими речами.
  • Як обирають квартиру для пограбування та як захистити своє житло від непроханих гостей, читайте на vsim.ua.

Сезон літніх відпусток стартував крадіжками з проникненням до осель хмельничан та тисячними збитками для їх власників. В поліції говорять, що кожного літа у Хмельницькому починає зростати кількість майнових злочинів. Крадії активізуються через те, що господарі помешкань їдуть у відпустки і тривалий час їх житло залишається без нагляду. Приміром, лише за вихідні у Хмельницькому сталося 3 крадіжки із квартир. Всі вони знаходилися у житлових масивах та всі залишилися без господарів.

 За якими схемами діють злодії? Що крадуть? Як обирають квартиру для пограбування? Та, як захистити своє житло від непроханих гостей, читайте на vsim.ua.

 Крадіжки з квартир - один із найпоширеніших видів злодійства у Хмельницькому. Лише за 2018 рік у місті вчинено 421 квартирну крадіжку. А з початку поточного року їх було вже 109. В поліції кажуть, що розкривають відсотків 35% таких злочинів. А в переважній їх більшості винні самі господарі.

Відео дня

 Як обирають квартиру

Ласий шматочок для кожного злодія - квартира заможних господарів. До свого помешкання вони ніби заманюють світлинами у соцмережах, де демонструють свої статки та сповіщають про власні пересування. Обирають також легкодоступні помешкання на першому поверсі або помешкання без сигналізації, без консьєржа та домофона.

Фото з архіву редакції
  • Кількість квартирних крадіжок з кожним роком лише зростає. Особливо це стосується періоду відпусток. Лише з початку червня у місті сталося 20 квартирних крадіжок. Злодії обирають легко доступні помешкання. В основному, це квартири без сигналізації, квартири на першому поверсі. Злодій переважно вичікує свою жертву. Він знає про її пересування та точно впевнений, коли тої не буде вдома. Іноді до помешкань проникають по “наводці” сусідів або недоброзичливців. І не завжди це далекі люди, буває, що грабують навіть родичі та ті, на кого в жодному разі не подумали б. Іноді самі господарі наводять "домушників" на своє помешкання. Розповідають сусідам, на роботі чи в транспорті, коли та куди їдуть відпочивати. Результат - пограбоване житло, - розповідає заступник начальника міського відділу поліції Хмельницького Ігор Кирник.

 Що крадуть  та як проникають до помешкання

Переважно з будинків виносять гроші та коштовності, розповідають у поліції. Велику техніку не беруть, бо це привертає увагу. Як не дивно, більшість крадіжок трапляється в денний час доби, коли сусіди на роботі та біля під’їзду немає зайвих очей. Нерідко після себе грабіжники залишають у помешканні повний гармидер, проте, переважно діють акуратно. Іноді господарі навіть тривалий час не помічають стороннього перебувння, аж поки не зазирнуть у свої схови.

  • Крадуть переважно гроші та золоті прикраси. В багатих помешканнях можуть прихопити дорогий одяг, годинники або дрібну побутову техніку та різноманітні  ґаджети. Велику техніку не беруть, щоб не привертати увагу та й по часу це довго, тому існує великий ризик бути спійманими, - розповідає правоохоронець.

 До помешкання переважно проникають шляхом підбору ключа - 44 випадки із 105 за поточний рік. Ламають двері рідше - 19 випадків, через вікно цього року залазили у 8 випадках зі 105. А буває й таке, що господарі самі забувають замкнути квартиру і злодії вільним доступом потрапляють до помешкання. Таке в цьому році трапилося в 29 випадках.

 Як вберегти квартиру від злодіїв

Для того, щоб убезпечити своє помешкання від злодіїв, правоохоронці радять дотримуватися простих порад.

  1. Встановити сигналізацію. Вона відлякує потенційних крадіїв-дилетантів, яких наразі переважна більшість. Проте від “домушників” зі стажем не вбереже. Ті винесуть все з квартири ще до приїзду поліції охорони, яка в середньому їде на виклик 2-3 хвилини. Крадії зі стажем працюють швидше, вони точно знають, де зберігають гроші та коштовності. А відкрити замок можуть за 20-30 секунд.

  2. Зміцнити двері. Вони повинні відкриватися назовні, інакше їх простіше вибити. Кріплення повинне бути з міцного металу.

  3. Встановити відеонагляд. Домовтеся з мешканцями будинку та встановіть відеонагляд за входом до під’їзду. Це допоможе контролювати потік небажаних гостей.

  4. Допоможе домофон. У поліції радять на дверях під'їзду встановити кодовий замок або домофон, сторонні люди будуть потрапляти в будинок значно рідше.

  5. Не демонструвати своє майно в соцмережах. Це лише заохочує злодіїв, також не варто викладати в мережу фото з відпустки, краще це зробити по приїзду.

 Проте найефективніший спосіб вберегтися від квартирної крадіжки, як говорять у поліції - це пильні сусіди.

  • В будинках, де працює програма “Сусідська варта”, за два роки її існування, не було жодних крадіжок. Там є відеонагляд, огороджена територія, а головне - це пильні сусіди, які знають в обличчя кожного мешканця. І будь-кого стороннього запитають хто він, що тут робить та до кого прийшов. Такі будинки не привертають уваги злочинців, бо вони знають, що туди не потрапити, - розповідає Ігор Кирник.

У разі, коли злодії все ж проникли до вашої квартири, поліціянти радять бути креативними та не ховати цінні речі у банальних місцях. А саме: в книгах, рамах картин, шафах з білизною, подушках, під матрацом, в морозильних камерах холодильника, духовках або зливних бачках унітаза.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Игорь Шулаков

    А что ..они могут сделать...???
  • Виталий Аксенченко

    "Корисна",  "інформація".
  • Сергей Попович

    Головне що як щось трапляеться то т.з. поліція нікого та нічого не знаходить як приклад випадок із руйнуванням стели героїв на площі і це там де десятки камер, якби не громадскість то так би нікого і не знайшли.
  • Natalia Bukhtenko Levkova

    Мабуть це все кришується нашою доблісною поліцією...вони в долях
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up