У Хмельницькому відремонтують дві скульптури Мазура. Де, коли і за скільки

У Хмельницькому відремонтують дві скульптури Мазура. Де, коли і за скільки
  • Скульптури відомого хмельницького митця вже давно стали окрасою парків міста та його візитівкою.

  • Однак більшості з них необхідний косметичний ремонт або реставрація.

  • Цього року на відновлення композицій виділили 200 тисяч гривень.

  • Які скульптури відремонтують, дізнавались журналісти vsim.ua.

Відомі в Хмельницькому залізні скульптури були створені ще у 80-90-х роках. Їх автором є хмельницький митець Микола Мазур. Попри те, що скульптора уже немає, пам’ять про нього живе саме у його творіннях.

Проте час не пошкодував і їх. Шедеври з металу, що прикрашали головні парки міста - Шевченка та Чекмана, можуть незабаром перетворитися на брухт. Тривалий час підтримкою їх у гарному стані ніхто не займався. А на відновлення не вистачало коштів. Хмельничани писали петиції до влади з проханням реставрувати скульптури.

Новий старий “Космос”

Вперше скульптурами міська влада зайнялася у минулому році. Розпочали роботи з парку імені Чекмана. Наразі вдалося відновити лише одну скульптуру - “Космос”. Реконструкція композиції розпочалася наприкінці травня. Однак через погану погоду влітку роботи постійно переносились і завершилися вони у жовтні. Працювали над відновленням подружжя Іванни та Андрія Черницьких. З міського бюджету на реконструкцію виділили 115 тисяч гривень. Однак витратили більше через додаткову необхідність у фарбі. Після завершення робіт начальник управління ЖКГ Василь Новачок розповів, що наступного року скульптури у парку Чекмана продовжуватимуть ремонтувати.

Відео дня

Журналісти vsim.ua вирішили поглянути на те, як зараз “живуть” інші скульптури Мазура.

Облущена фарба і сміття

Спершу ми завітали до парку імені Шевченка. Скульптури митця тут збереглися переважно у гарному стані. Однак таке враження виникає лише, якщо дивитися здалеку. При розгляді зблизька сліди часу стає видно краще. Стара фарба, здається, облущується просто на очах. Там, де її уже немає, видно, що метал пошкодила корозія. До деяких ми зазирнули всередину. Якщо не звертати уваги на сміття, то виглядає усе ще не так погано. Де-не-де “інтер’єр” псують лише графіті та іржа.

Залізна катастрофа

Лише такими словами можна описати скульптури у парку імені Чекмана. І якщо “Космос” вдалося привести до ладу, то до інших поки не дійшли руки. Цілий комплекс, який називають “автодромом”, нині у критичному стані. Корпуси фігур місцями проржавіли настільки, що утворилися дірки. В автомобілів фарба злізла майже повністю, а ось залізному левові не завадить “візажист” - іржа не пошкодувала його обличчя. Неподалік у літака ми відшукали ще кілька дірок. На передній частині ще однієї скульптури, схоже, розбили “ніс” - не вистачає цілого металевого фрагменту. Тепер там красується дірка, і не одна.

Відремонтують лише дві

Відновленням скульптур займуться і у 2019. Працюватимуть цього року вже у парку Шевченка. Про це розповіла начальник відділу благоустрою управління ЖКГ Тетяна Циб. За її словами, у 2019 році візьмуться лише за дві композиції. Все через те, що важко знайти підрядників, як б змогли 

- Цього року на поточний ремонт скульптур з міського бюджету виділили 200 тисяч  гривень. Хочемо відновити дві великі скульптури “Бабку” і “Рибу-кит”. Хто саме робитиме ремонт, поки не знаємо, ще шукаємо. Прийматимемо пропозиції від різних організацій. Дуже хотіли приступити до відновлення ретро-автомобілів у парку Чекмана, але через брак фінансування зробити цього не можемо, - розповіла Тетяна Циб.

Тож поступово, але впевнено, залізні шедеври Миколи Мазура мають привести до тями. Але чи доживуть творіння легендарного хмельницького митця до свого другого народження? Залишається лише сподіватись.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Olesya Grechyshyn

    Я от не розумію - там немає чого в тій бабц і рибі-киті ремонтувати, лише пофарбувати.На що 200 тис підуть????
  • Мастер Автополив

    Отремонтировать и пиарить по всему миру нужно. Ведь невиданная просто роскошь - такой себе хеви - индастриал.
  • IGOR

    Эти скульптуры - достояние нашего города! Их надо обязательно восстановить!
  • Борисас Моисеявичюс

    Давно пора. Скульптуры интересные, но со временем действительно сильно потеряли вид, да и не стоит забывать, что там постоянно играют дети, и торчащие куски ржавого железа - не самая безопасная вещь
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up