Порятунок унікальних скульптур Мазура: є проект, бракує грошей

Порятунок унікальних скульптур Мазура: є проект, бракує грошей
Скульптури в сквері Шевченка
  • Скульптури з металобрухту стали своєрідною візитівкою Хмельницького.
  • Більше десятка з них вже знищили, але можна врятувати ті, що ще існують.
  • Знайшлися люди, які розробили проект. Шукають гроші.

Унікальність скульптур у тому, що вони виконані з металобрухту. Старі колеса, пружини, підшипники і зношені автодвигуни продовжують жити в іншій якості. Металеві майданчики для дітей в парку Чекмана і сквері Шевченка, чудернацький сад на Сілістрі робилися спеціально для дітей.

Сьогодні фігури вже не такі яскраві, деякі потребують термінової реконструкції. Більше року тому журналісти vsim.ua піднімали цю тему. Тоді чиновники сказали, що гроші на фігури Мазура не передбачаються.

“Була в мене найулюбленіша, її вже знесли. Цей шедевр біля готелю «Поділля» був. Стояла прекрасна робота, яку Хмельницький мав. Я за неї отримав міжнародне визнання, премію. Її просто знесли, порізали на шматки. Боляче… Художник – це та людина, яка шукає відповідну форму своїм враженням і своєму розумінню життя, яке воно є – багатобарвне та різне. Тому жалкувати за тими роботами, які пішли, які не зрозуміли, які знищили, а тут їх знищили вже до десятка”,, - уривок цитати Миколи Мазура в інтерв’ю журналістам vsim.ua у 2013 році.

Відео дня
blockquote>

Знайшли відповідального

Відреставрувати творіння Миколи Мазура просили мерію в електронних петиціях на початку року. Проте звернення не набрало необхідної кількості голосів. Коли комунальники взялися за реконструкцію площі на “Сілістрі”, то спочатку не могли встановити на чиєму балансі перебуває верхня частина, що навпроти “СВ”. З’ясувалося, що як сама площа, так і скульптури Мазура - “нічийні”. На баланс комунального підприємства по зеленому будівництву і благоустрою міста їх передали кілька місяців тому.

- Нам рішенням їх передали, але кошти нам не виділили ні на експертизу, ні на що, - каже директор КП Микола Дроздов. - Обстежити їхній стан ми не можемо. В мене немає таких спеціалістів. Але скульптури, сам бачу, треба підварювати і піскоструїти. При комісійному обстеженні виявили, що з усіх фігур у місті в найліпшому стані знаходяться ті, що у сквері Шевченка. Вони на балансі в нас з 2010 року. Інші, самі розумієте, передали лише цього року.  

Гроші виділили, але виконавця не знайшли

Перші кроки для відновлення і збереження скульптур влада все-таки зробила.

Гроші знайшли. Виділили 100 тисяч гривень на поточний ремонт, але ніхто з підрядників не взявся їх ремонтувати. Начальник управління ЖКГ Василь Новачок вважає, що роботи дуже специфічні, тому їхню пропозицію відкидають всі фірми.

- Влітку нарешті всі скульптури прийняли на баланс, тому і була можливість виділити кошти. Але, на жаль, не знайшовся підрядник, - каже Василь Новачок. - Треба здирати стару фарбу і наносити нову. Для початку хочемо взятися за ті, що з дірами, вирізати і замінити прогнилі частини. Ми не кажемо, що це зробиться за рік, але то буде робитися щороку і поступово.

За Сілістру вже взялися

Перша і поки що єдина відремонтована скульптура знаходиться на площі Свободи. Підлатали і пофарбували її люди, які знали Миколу Мазура особисто. Гроші виклали з власної кишені. Після того, як зробили одну, вирішили, що однозначно треба привести до ладу й інші.

Відремонтована скульптура

- У нас з’явився маленький проект, щоб зробити одну скульптуру. Влітку ми його втілили. Робили за кошти одного хмельничанина. В реставрацію входило зняття старого шару фарби з фігури. Подальше її грунтування і фарбування спеціальною фарбою. Також відреставрований був фундамент під фігурою. Роботу виконали і вже вирішили не залишати в такому стані й інші. Скільки ж їх там залишилося? Тому і розробили проект, створили благодійний фонд для збору коштів, - розповідає Олег Корнієнко, член ініціативної групи.  

Шукають спонсорів

Тепер в планах ініціативної групи подарувати нове життя всім спорудам на цій площі. Їх є 8. Хочуть “освіжити” фігури спеціальними фарбами, та частково замінити бруківку фундаментів.

Орієнтовна вартість робіт, за підрахунками групи, складає 200 000 гривень. Вже навіть склали графік робіт. На все про все має піти один місяць, мовляв, це треба зробити одним махом, не відтягуючи. Роботи планують здійснити в наступному році.

- Є фахівці які можуть виконати ці ремонтно-реставраційні роботи. Ми зробили експеримент і побачили, що це реально. Є люди, які вміють і готові цим зайнятися. Але поки немає всіх грошей, то не варто починати. Є реальні терміни і строки. Ми проаналізували увесь технічний цикл, - розповідає Олег Корнієнко.   

Кошти потрібні на купівлю матеріалів і виконання робіт. Залишкові кошти використають при подальших реставраційних роботах споруд Миколи Мазура. Адже зупинятися лише на площі не будуть.

- Всі фігури ми переміряли, визначили скільки фарби потрібно, піску, днів, робочої сили, - каже Олег Корнієнко. - Ми вже привезли 5 тонн піску для піскоструя. Тих 100 тисяч з міської ради підуть на якісь зварювальні роботи, тобто як допоміжні. Ми вже домовилися з ними про співпрацю. А 200 тисяч вистачить на всі скульптури.

Реквізити, на які можна перерахувати кошти:

Громадська організація
« Актив Поділля»
р/р 26002052323486
відкритий у ПАТ КБ ПриватБанк
МФО 315405
ОКПО 41644691.

Історія скульптур із металобрухту

Авангардні композиції українського скульптора Миколи Мазура викликали неоднозначну реакцію в суспільстві в 90-х. Фантастичні істоти з металобрухту дожили до наших днів і є оригінальними арт-об'єктами Хмельницького.

Творіння Мазура у місті Мирний. Фото ysia.ru

Цікаво, що подібні дитячі майданчики з чудернацькими іграшками Миколи Мазура є ще у якутському місті Мирному. У 1994 році скульптора запросили до створення подібного саду в Росію. Композиції в стилі heavy metal встановлені на дитячих майданчиках.

Автомобільне містечко в парку Чекмана

Ретро автомобілі та велосипеди в парку культури і відпочинку з’явилися на початку 80-х. Композиція з 13-ти об'єктів транспортної тематики - перші фігури з металобрухту, які Микола Мазур виконав у Хмельницькому. Динамічні скульптури, які можна покрутити і порухати, будувалися для дітей з метою ознайомлення їх з правилами дорожнього руху. Кажуть, що виконав їх художник на замовлення МВС.

Трохи пізніше, у 1986-1987 роках, з’явилася ще одна композиція - «Космос». Тут також використовувався непотріб - зношені труби, колеса, пружини, підшипники, баки,  двигуни. У той час все мало виконатися швидко, а головне -  дешево. 

Це 25-метровий «Космічний корабель» і велетенський «Космонавт» заввишки 5 метрів. Сьогодні ця композиція буквально валиться на очах. За комплекс Миколі Мазуру у 1987 році було присвоєно обласну премію «Корчагінець», а у 1989 році – республіканську премію ім. Островського.


“Сад” з металу на Сілістрі

Наприкінці 80-х років влада вирішила якось прикрасити тодішню площу Героїв Сталінграду, в яку головним архітектурним об’єктом на той час входив кінотеатр “Сілістра”. У 1991 році тут встановили 8 металевих композицій, різних за формою. Сама ідея була дуже цікава і неординарна - дерева і кущі з птахами, плодами, символічними людськими фігурами. Задумували, що скульптури створять уявний світ саду, в якому людина поєднується з природою. Цікаво, що кожна фігура на майданчику начебто виростає з-під землі, як рослина. А вже на найвищій з них з’являються образи людей.

Диво-звірі у сквері Шевченка

Дивні за формою скульптури, народжені в уяві Миколи Мазура, з’явилися і в сквері Шевченка. “Ракета”, “Кит-Риба”, “Змій Горинич” сьогодні знаходяться в найліпшому стані.

 Сталін в “Планеті”

Металева композиція відомого хмельницького митця донині радує відвідувачів кінотеатру “Планета”. “Веселий потяг”, за задумкою автора, має політичний підтекст. Адже попереду потяга - Сталін, який тягне за собою “пасажирів” і слона, який наче хоче йти в протилежний бік.  

Міфічні істоти на набережній 

Металеві скульптури прикрашають також набережну річки Случ у Старокостянтинові. Тут з води виринає Нептун на трьох морських конях, русалка та інші водяні істоти.

"Гармонія" біля "Поділля" 

Керівництво готелю прибрали скульптури на початку 2000-х
Найулюбленішу роботу Миколи Мазура «Гармонія», яка знаходилася перед центральним входом у готель «Поділля», знесли. Дочка Миколи Мазура Оксана каже, що так забажав власник готелю. Частину скульптур знищили, а деякі перенесли в парк Чекмана.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Сергей Толстихин

    Прекрасно, що відремонтують ці унікальні скульптури!
  • VITALIK Il

    Все ніяк не станемо культурними та свідомими, все від нас тхне совковщиною та дикунством. Замість того щоб руйнувати та знищувати потрібно поліпшувати та набувати.потрібно запросити до роботи виділити кошти, відреставрувати, зробити нові. Такого дійсно ніде немає.
  • Антибіотик

    Навіщо витрачати кошти на те. що вже колись зіграло свою роль і втратило сенс у сучасних реаліях. Металобрухт потрібно здати і не витрачати на відновлення  віджилого коштів платників податків. Є багато іінших потрібних сьогодні речей, а не заржавілі залізяки
  • Леонид Наседкин

    Всё это случилось потому что к власти пришла быдлота.Для них понятия культура не было и нет,главное "бабло".

    IGOR reply Леонид Наседкин

    Данные скульптуры, это нечто уникальное! Возможно это именно та "фишка", которая отличает нас от других городов... Но всё уходит в никуда... Все эти скульптуры, а так же аттракционы в парке, на которых катались мы, наши родители и их родители - всего за пару лет стали просто копеечным ломом, очень обидно((

    А местная власть.... Ну во первых, как много среди них людей, чьё детство прошло в Хмельницком? А в целом там ценность одна - мольба на своих "идолов" и хождение в этнической одежде 365 дней в году, вот и всё, что надо для счастья....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up