У Кам’янці запрацювала автошкола для людей з інвалідністю: подробиці навчання

У Кам’янці запрацювала автошкола для людей з інвалідністю: подробиці навчання
  • В Україні запускають автошколи для осіб з інвалідністю. 
  • Навчання доступне як для цивільних, так і для військових. 
  • Чим буде особливе і як записатись бажаючим: дізнавались подробиці.

В Україні стали доступні автошколи для осіб з інвалідністю. Це проєкт, який реалізується Міністерством внутрішніх справ у п’яти областях. Хмельниччина теж стала учасником. Навчання буде відбуватись на базі Харківського національного університету внутрішніх справ, який переїхав до Кам’янця-Подільського через війну. Отож, кого навчатимуть і як це буде відбуватись?

До автошколи запрошують тих, хто хоче отримати посвідчення водія категорії “В” або ж пройти перенавчання. У сервісному центрі МВС запевняють, зробили все можливе, аби цей процес був максимально зручним і в той же час кандидати мали повний доступ до державних послуг. Начальник регіонального сервісного центру МВС в Хмельницькій області Володимир Степанов пояснює це так:

- Кандидати будуть звертатись до сервісного центру МВС два рази. Спочатку після проходження теоретичної підготовки в автошколі для того, аби скласти практичний іспит. В разі успішного його проходження, вони допускаються до практики. Проходять практичний курс навчання і знову звертаються до сервісного центру. Здають іспит з практичної підготовки й отримують посвідчення водія. 

Відео дня

Володимир Степанов каже, старались зробити навчання максимально зручним.  Для цього адаптували класи з теоретичної підготовки, облаштували пандуси. В кожному сервісному центрі МВС можна знайти кнопки виклику адміністратора, до якого можна звернутись по допомогу. Окрім цього, адміністратори пройшли курси з основ жестової мови. Є також система відеозв’язку з перекладачами - аби полегшити спілкування з особами, які мають порушення слуху. 

Як і де буде відбуватись навчання в автошколі?

У проєкті взяв участь Кам’янець-Подільський. Саме сюди переїхав Харківський національний університет внутрішніх справ. На його базі і працюватиме унікальна автошкола. Перший проректор закладу Олександр Моргунов додав, що в університеті вже створили всі умови для навчання осіб з інвалідністю - зручні класи, спеціально обладнаний навчальний автомобіль, який має ручне керування і автоматизовану коробку передач. 

- В нашому навчальному закладі працює 10 фахівців, є 4 інструктори з водіння, 2 з яких вже пройшли курси по особистому спілкуванню з особами з інвалідністю.  Ми надаємо можливість навчатись як індивідуально, так і в складі змішаних інклюзивних груп, які об’єднують як осіб з інвалідністю, так і без. Наразі є 4 особи, які пройшли теоретичний курс навчання і вже очікують, щоб скласти теоретичні іспити в сервісному центрі і повернутись до нас для практичної підготовки, - каже Олександр Моргунов. 

Додамо, що в автошколі можна навчатись як очно, так і в онлайн-форматі. Щоправда, практичні заняття - лише за вашої участі.  

В рамках проєкту надаватимуть послуги як військовим, так і цивільним. 

Як вступити до автошколи?

  • Пройдіть медико-соціальну комісію та отримайте довідку про причину та групу інвалідності;
  • Пройдіть медичний огляд та отримайте довідку про можливість керувати транспортним засобом;
  • Оберіть автошколу для теоретичної і практичної підготовки;
  • Подайте до навчального закладу пакет документів: заяву на ім’я директора автошколи, копію паспорта або документа, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство чи спеціальний статус, копію одного з документів із даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків або повідомлення про відмову його прийняття, медичну довідку і кольорову фотокартку 3,5*4,5 см. 

Автошколи для осіб з інвалідністю працюють і приймають бажаючих у п’яти областях: Київській, Львівській, Хмельницькій, Кіровоградській і Дніпропетровській.

У Кам’янці-Подільському автошкола знаходиться за адресою: вулиця Лесі Українки, 14-а. 
Деталі за номером: (067) 968-08-28. 

Довідка:

Проєкт “Автошколи для осіб з інвалідністю” реалізується в рамках ініціативи першої леді країни Олени Зеленської  “Без бар’єрів”. Його фінансує МВС України. Передбачається, що мета таких унікальних шкіл - створити рівні можливості для кожного, хто бажає навчатись керувати автомобілем. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Рар Пар

    Солдаты вспоминают, как командиры отдавали абсурдные приказы: выгрузили людей и технику среди чистого поля, где нет рядом ни одной лесопосадки. Спрятаться было негде – грузовики и БТРы пылали, боеприпасы детонировали. Выжили единицы и те с ужасом вспоминают, как гибли их товарищи. "Где ноги не было, перевязывали, чтобы не было кровотечения, жгутами. Где поставили капельницу. Ни одного офицера там не было, ни одного! Крики, шум, там раненый, там обгоревший, там без ног. У другого нога нормально, но пятка висит на коже, и не знаешь, что с ним делать. Мы его несли, потом положили, и буквально несколько минут и он умер", — продолжает Лозицкий.

    Солдаты просили о помощи, до последнего надеялись на подкрепление, но его, как выяснилось, командование и не собиралось посылать. Гвардейцев 72 бригады заранее всех записали в число погибших. Лозицкий: "Мы звоним нашему командиру, кричим, спасите, заберите нас отсюда! Они говорят, а вы что, до сих пор еще живы?! Мы вас не заберем, вас там не должно быть. Вас там официально нет. Добирайтесь, как хотите. И спрашивают – а техника цела? Какая может быть техника?! Техника вся полностью сгорела, какая на базе была, пулеметы, автоматы, одежда, документы, всё сгорело!"

    Богдан Лозицкий говорит – спасибо тому водителю, Тарасу, который раненый смог починить КАМАЗ и увезти оставшихся в живых. Показывает на телефоне страшное видео – что осталось от их разбитой базы: "Вот здесь кровати, на которых лежали ребята. Пришли защищать свою родину. Нет ничего – ни ног, ни головы, осталась одна рука и та обгорела".

    Теперь военная прокуратура допрашивает оставшихся в живых: где военная техника, вооружение, боеприпасы? Украинских военачальников мало беспокоят погибшие солдаты. Для них важнее гаубицы и патроны. По официальной версии Минобороны, их потери под Зеленопольем всего 19 человек. Ещё одна публичная ложь. Лозицкий: "Четыре Урала погибших людей. И даже, Господи прости, невозможно назвать, что это там люди – сейчас там просто трупы – одни руки, одни ноги и четыре Урала!"
    Нам не дают даже возможности отстреливаться: нас просто как слепых котят давят, давят своим "Град . Там нет войны, там просто отмывание военных денег. И все! В которых замешаны высокие чины. Пусть люди знают, что там происходит! Политический вот этот дележ, в котором замешан неизвестно кто, а погибают обычные ребята".
  • Олександр

    Автошколы для инвалидов и раньше только после 96 года какой-то долбоеб решил что это не рентабельно. Такая школа для инвалидов существовала в городе Красилов при досаф даже надовался гуртожиток на время обучения. Обучение длилось 3 месяца. Всё новое это хорошо забытое старое.
  • ЧитачЧитачів

    Це дуже добре, що створили рівні можливості для кожного, хто бажає навчатись керувати автомобілем. Тільки щоб слабих на голову там не навчали - їх і так повно на дорогах.

keyboard_arrow_up