У «Народному домі» в Гречанах навчалися та розважалися поляки. Його хочуть відновити

У «Народному домі» в Гречанах навчалися та розважалися поляки. Його хочуть відновити
«Народний дім» на Вокзальній, 59. Польська назва — «Dom ludowy»
  • Історія «Народного дому» налічує 90 років.

  • Спершу він функціонував як осередок польської культури, а згодом поступово почав занепадати.

  • Зараз будівля в аварійному стані. У ній є магазин, а інколи тут проводить заходи осередок спілки поляків.

  • Представники польської громади та інші небайдужі взялися відновлювати «Народний дім».

На час приходу радянської влади Гречани були селом з переважно польським населенням. Про це журналістам vsim.ua розповів заступник директора з розвитку спортивного-культурного центру «Плоскирів» Роман Гурницький, який також є головою громадської організації «Клуб інтелігенції польської „Сервус“». За його словами, у той час селянам не вистачало культурно-просвітницького центру. І мешканці села вирішили звести його самостійно за власний рахунок. На самій будівлі є напис «1929». Цю дату вважають роком зведення будівлі. Документально підтвердити це немає змоги, адже відповідні архівні документи були вивезені до сучасної Росії. У «Народному Домі» діяли бібліотека, школа, актовий зал. Однак у часи великого терору це все припинилося. Частину населення Гречан розстріляли, частину депортували. У цей час «Народний Дім» як осередок культури припиняє свою діяльність. Будівлю передали у власність міста. З того часу в ній діяли різні організації — освітні, культурні, спортивні та комерційні.

«Народний дім» є пам’яткою архітектури місцевого значення. Півроку тому будівлю передали на баланс спортивно-культурного центру «Плоскирів». На цей час приміщення у будівлі займали два орендаря — продовольчий магазин та Хмельницький обласний осередок Спілки поляків України. Наразі будівля перебуває в аварійному стані. У ній немає ніяких комунікацій, окрім світла. Магазин працює тут постійно, а осередок Спілки поляків проводить заходи тільки у теплу пору. Крамниця розташована на першому поверсі, а осередок використовує другий поверх. Всередині будівлі можна побачити подерті шпалери, облуплену штукатурку, плитку, яка звисає зі стелі, та навіть двері, що стоять поряд із дверним отвором. У будівлі брудно, є сміття та уламки меблів. Разом з тим у деяких кімнатах є книги, а на стінах — плакати та газети польською мовою. Одна з кімнат зараз у досить хорошому стані. За меблями, які є у ній, можна зрозуміти, що вона призначена для проведення масових заходів. У ній є стіл, лавки та стільці. На столі стоять прапорці України та Польщі, а стіні є плакат з написом «25 lecie stowarzyszenia» на тлі польського прапора.

Як дати Народному дому в Гречанах нове життя? Відповідь на це питання взялися шукати активісти проекту «Архітектурна група Райфшнайдер—Джула» за підтримки Генерального консульства Польщі у Вінниці.  У середині лютого вони проводили громадські обговорення розвитку «Народного дому» серед мешканців міста. За результатами обговорення, а також онлайн-опитування, планують представити проект розвитку «Народного дому». Магазин, розташований тут, можуть перенести в інше місце. Це передбачено договором оренди з власником. Активісти сподіваються, що відновлення будівлі залучать кошти міського бюджету, а також інших джерел. Мають також вирішити й долю прилеглої земельної ділянки. За словами Романа Гурницького, документи на неї не оформлені. Через це був випадок, коли один із забудовників планував звести поряд дев’ятиповерхівку. Роман Гурницький зазначає, що через це будівля могла повністю зруйнуватися.

Відео дня

Проект розвитку «Народного дому» мають представити навесні. Він визначатиме як споруда функціонуватиме надалі та що саме у ній розмістять. Слідкуйте за оновленнями на сайті vsim.ua, а також на наших сторінках у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Александр Савва

    дом людова! строил мой прадед. в 30х годах он бежал от репрессий в Одессу. а одного из его сыновей растреляло НКВД
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up