У Старокостянтинові УПЦ (мп) церкву ПЦУ віддав, але цінності з неї вивіз: деталі

У Старокостянтинові УПЦ (мп)  церкву ПЦУ віддав, але цінності з неї вивіз: деталі
Світлини зі сторінки «Старкон.City»
  • Парафія храму Пресвятої Богородиці перейшла з УПЦ (мп) до ПЦУ.
  • У храмі ревізійна комісія не знайшла ряду цінностей.
  • Громада планує звернутися до поліції.

Рішення про перехід з УПЦ (мп) до Православної церкви України релігійна громада храму Пресвятої Богородиці, що в Старокостянтинові, ухвалила під час зборів 8 квітня.

Перша молитва українською

Настоятель святині, отець Василій Дронюк, спільно з паствою переходити до ПЦУ категорично відмовився. Головою парафіяльної ради збори обрали Юрія Сторожука.

Відео дня

У святині вперше за багато років відбулася служба українською мовою.

Її провів настоятель Свято-Троїцького храму, благочинний Старокостянтинівського району ПЦУ протоієрей Степан спільно зі священнослужителями. Молилися за Україну.

Російська література є, а цінностей - нема

Те, що побачила зайшовши в храм ревізійна комісія, обрана зборами, вразило.

«Чесно кажучи, звідти винесли практично все – лампадки, плащаницю, деякі ікони, від яких залишилися сліди на стінах. Й у вівтарі не було практично нічого, - розповів «Старкон.City» Юрій Сторожук. -Залишили іконостас і великі ікони, які не можливо було винести через їхній розмір».

Комісія провела фото- та відео-фіксацію всього, що було в святині. Знайшли кілька екземплярів російської літератури про кіріла, русь тощо.

А ось ряду цінних експонатів, які в 2003-му Свято-Різдво-Богородичній церкві, згідно з актом, передав Старокостянтинівський районний історико-краєзнавчий музей у користування, не виявили.

А саме:

  • Євангеліє 1807 року ручної роботи,
  • ікони Божої Матері 14-17 століття,
  • срібний семисвічник,
  • чаша для причастя (позолота, срібло, ХІХ ст.),
  • хрест.

«Усі ці експонати були передані особисто Василю Дронюку, під його особистий підпис для користування релігійною громадою, - акцентував Сторожук. - Але, на жаль, вони зараз зникли і ми не знаємо яка їхня доля».

Юрій Сторожук зустрівся з о. Василем Дронюком й повідомив про факт відсутності цінних речей у храмі.

«Він відповів, що ці експонати знаходяться «по людях», - зазначив Юрій. - З його слів я зрозумів, що ніхто не збирається їх повертати, тому ми готуємо заяву до поліції. Усі ці речі являють собою історичну цінність не тільки для міста, а й для країни в цілому».

При церкві скоро з’явиться священник і наведе лад

12 квітня єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський Павло підписав указ про прийняття парафії Різдва Пресвятої Богородиці міста Старокостянтинова до складу Хмельницької єпархії Православної Церкви України.

«Ми подали документи в Хмельницьке управління релігії і культури. Сподіваюся, вони зареєструють нас, як релігійну організацію православної церкви України», - зазначив Сторожук.

Наразі в церкві немає постійного священника. В окремі дні приїжджає правити о. Лаврентій з Красносілки.

«Люди приходять до нього на службу, - констатував Юрій Сторожук. - Прихожан на даний час ще мало, тому що служби не проводяться на постійній основі. Але люди йдуть, цікавляться... Деякі старокостянтинівці кажуть: нам все одно, мовляв, який батюшка, це моя церква і крапка... Або таке: я прийшов в церкву, до Бога і мені не важливо. Інші вважають, що українською мовою їм зручніше чути молитви. Хай буде українською, ми ж живемо в Україні!»

Юрій Сторожук впевнений, що прихожани будуть.

«Основне, щоб з’явився священник при церкві, який наведе всюди лад. Думаю, це відбудеться вже у найближчі тижні, - підкреслив.- Інша справа, що в церкві нічого немає. Немає навіть масла, щоб підлити в лампадки, щоб воно горіло. Реально вивезено все…»

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (21)
  • Віктор Ярощук

    Не там ворогів шукаєте, скільки зрадників -калоборантів в вищих ешелонах влади а вам треба церква,вас як сліпих лобами зіштовхнули і бийтесь.Мало війни , хлопці гинуть ,а ви внутрішню війну розпалюєте.
  • Юрій Коробчук

    А ви там на..я живете поруч то і дивіться за порядком чекаєте поки поліцаї займуться,вони приватна фірма гроші на вас заробляють,все що ви можете зробити це писати у фейсбі.
  • Олена Любакова

    Оце такі Божі люди
  • Валерій Наскальний

    Так так ! Ось це ж і є,, мракобесіє,, Висновок;,, До  громади --у вас є дипутати громади  та миряни - та Староста гром.-прихожани - ОПИШІТЬ що  вкрадено , по описі -майна,, визивайте Поліцію, участкового, , і оформляйте заяву на пограбування церковного майна з свідками-понятими , через слідство і суд, москальня віддасть, все що вкрали !, москальня нашого-- БОГА --не боїться, у нах є свій -бог -Зелені, червоні-ГР О Ш І ,!

keyboard_arrow_up