У сусідів з почестями, у нас - під ногами: хмельничани влаштували кладовище для тварин у Дендропарку

У сусідів з почестями, у нас - під ногами: хмельничани влаштували кладовище для тварин у Дендропарку
  • Кіт Тимоха та гавкучий Барсик знаходять останній прихисток у глибині Дендропарку.
  • Офіційних кладовищ для домашніх тварин у Хмельницькому немає.
  • Влада говорить, що проблема “висить у повітрі” через брак вільної землі.

Кішка Мурка чи дворовий Барсик - у багатьох хмельничан є домашні улюбленці. Хтось тримає кота чи собаку суто з прагматичних цілей: вилов мишей, сторож для дому, але для переважної більшості - це, насамперед, вірні друзі, які зустрічають з роботи, мурчать під вухом та не дають впасти в депресію. Коли домашній улюбленець помирає - це справжнє горе для родини. Крім того господар стикається з проблемою “де поховати тваринку?”. Не викинути ж на смітник практично члена родини?

Чи є альтернативи у Хмельницькому, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Як виявляється, варіантів не багато

Офіційних кладовищ для тварин у Хмельницькому немає. Та і займатися цим питанням нікому. У “Спецкомунтрансі” журналістам відповіли, що домашні тварини не входять до сфери їхньої компетенції. Комунальне підприємство займається лише вивозом померлих бродячих тварин до спеціалізованого закладу, який їх утилізує.

Відео дня
  • У нас є укладена угода з підприємством, яке займається цією утилізацією. Точної назви не пам’ятаю, знаходиться десь в районі Скібнево. Коли, наприклад, збили якусь собаку, нам телефонують і ми забираємо цю тварину. Далі відразу веземо на утилізацію, бо в нас немає спеціальних морозильних камер, де можна було б утримувати цих тварин, - говорить директор КП “Спецкомунтранс” Олександр Зімін.

Хмельничани, які помітили поруч зі своїм будинком чи просто на вулиці мертвого пса або кішку, можуть зателефонувати до Центру поводження з тваринами та попросити забрати чотирилапого на утилізацію.

  • Якщо нам телефонують і просять забрати десь померлу бродячу тварину, наші працівники виїжджають і забирають. Все, що стосується домашніх тварин, не наша справа, - додає Олександр Зімін.

Влаштовують стихійні захоронення

Якщо із безпритульними тваринами все більш-менш зрозуміло, то питання про захоронення домашніх улюбленців залишається відкритим. Вихід хмельничани мусять шукати самостійно. Дехто ховає друзів своїх менших на прибудинкових територіях, пустирах, на узбіччях доріг, у парках, скверах та просто на клумбах.

Є у Хмельницькому і стихійно організовані кладовища домашніх тварин. До прикладу, одне із таких знаходиться у глибині Дендропарку. Як воно виглядає, бачили журналісти vsim.ua.

Хоронять тут, бо немає де

Всі хто хоч раз гуляв хмельницьким Дендропарком далі центральної алеї, знають про це місце. В очі воно кидається відразу, адже штучні квіти, таблички, а подекуди й хрести з написами на мініатюрних могилках не можуть не привернути увагу. Виглядає досить моторошно, але лякатися не слід. Так “місцеві” вирішили проблему з захороненням домашніх улюбленців. Спочатку тут було поховано кілька тварин, але з часом місце захоронення розростається та стає об’ємнішим. Переважно тут хоронять померлих котів та собак. Ми відшукали кілька доволі доглянутих могилок. На перший погляд вони вже не свіжі, проте помітно, що господарі провідують свого домашнього улюбленця і прибирають місце його захоронення.

По дорозі зі стихійного кладовища для тварин ми зустріли місцеву мешканку. Жінка представлятися не захотіла. Проте розповіла, що вона живе поруч і парком гуляє щодня. Про це кладовище знає давно. Навіть на власні очі бачила як хоронили собаку. Жінка пояснила, що сама має вдома кота, і якщо з ним щось трапиться, то теж принесе в парк хоронити, бо більше нема де.

Про проблему знають, але рішення “зависло” у повітрі

У відділі благоустрою управління ЖКГ говорять, що про проблему знають, проте рішення поки не має. “Спирають” на те, що не можуть знайти вільної землі для облаштування кладовища для тварин.

  • На даний час у нас дійсно не має визначеного місця для поховання тварин. Однак, відразу можу сказати, що на території Дендропарку їх ховати не можна однозначно. Як і викидати в контейнери для збору сміття. Але люди цим займаються, бо немає офіційно встановленого місця. Гарним вирішенням проблеми було б встановлення міні-крематорію для тварин. На жаль, на території Хмельницького такого немає,- пояснює начальник відділу Тетяна Циб.

Пошуком вільних земельних ділянок, в тому числі, для захоронення домашніх тварин займається Департамент архітектури та містобудування. Тетяна Циб розповідає, що з проханням про відведення спеціального місця для захоронення тварин зверталися вже неодноразово.

  • У зв’язку із такою щільністю забудови у місті наразі немає вільних ділянок. Дійсно проблема є і питання залишається відкритим. Проте хмельничани мають розуміти, що захоронення подібні до поховань у Дендропарку протизаконні. Одна справа поховати тварину у себе на подвір’ї, якщо це приватна територія, інша - у місці громадського користування. За такі дії передбачений штраф, - пояснила Тетяна Циб.

Що кажуть екологи

Наталія Миронова, завідувач кафедри екології ХНУ

- Захоронення тварин в жодному разі не мають бути стихійними. За кордоном це налагоджена практика. Даним питанням займається відповідне відомство. У нас це все не врегульовано. Тому і виникають стихійні кладовища для тварин. Слід розуміти, що тварини помирають від різних хвороб. Серед них можуть бути інфекційні захворювання. Тому є санітарна небезпека. Мінімізувати вплив на екології можуть міні-крематорії для тварин. Спеціально-відведені місця для захоронення убезпечують від поширення хвороб лише тоді, коли вони правильно організовані. По-перше, мають перевіряти рівень грунтових вод. Це має бути відповідна глибина захоронення. Якщо на це не зважати, це може призвести до поширення міграції збудників хвороб, - завідувач кафедри екології ХНУ пояснила Наталія Миронова.

 

Довідково: А як за кордоном

За кордоном кладовища для домашніх тварин не дивина. Всі вони мають офіційний характер та вражають масштабністю. Наприклад, у Сполучених Штатах Америки перше кладовище для тварин відкрили ще у 1896 році. Воно є найстарішим у світі. Наразі там поховано понад 70 000 домашніх улюбленців.

Фото ілюстративне

По всьому світу відкривають меморіальні парки для домашніх улюбленців. А на бразильському цвинтарі можна замовити поминальну молитву для улюбленої тварини. Похорони проходять під співи монахів ордену святого Франциска, який за легендою вважався покровителем тварин.

Фото ілюстративне

У сусідній Польщі найбільший цвинтар для тварин розташований неподалік столиці Варшави, в місцевості з символічною назвою Konik Nowy. Тут знаходиться близько 15 тисяч могил тварин.

Фото: Noizz.pl

Друзі,  а яке вирішення проблеми бачите ви? Діліться пропозиціями та власними варіантами у коментарях.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Людмила Григор'єва

    Чотири роки пройшло і міська влада так нічого й не зробила. Домашні тварини теж мають право на гідне поховання, а не прикопати десь.
  • Людмила Григор'єва

    Потрібен крематорій хоча б для тварин. Не можна весь час займатись пошуком земельної ділянки, треба вже вирішувати. Ми ж цивілізовані люди...
  • Lora Kroft

    Продавати зeмлю під різні забудови і брати нeабиякі гроші-то зeмля є.а на такe зeмлі нeмає.правильно!яка користь імммм?
  • Жанна Люба

    Вєтполіклініки обслуговують віпклієнтів , може вони щось можуть порадити...

keyboard_arrow_up