У жителів Храновського пішло 4 роки, щоб вибити в мерії пішохідну доріжку

У жителів Храновського пішло 4 роки, щоб вибити в мерії пішохідну доріжку
  • Від Храновського до Тернопільської жителям будинку № 16/1 доводиться ходити в обхід. Шлях навпростець перекриває автопарк.
  • Мешканці ОСББ «Енергія» 4 роки просили в мерії облаштувати доріжку через приватну територію.
  • Навіть розробили проект і подали в ЖКГ. Але дістатися Тернопільської можуть не завжди. Журналісти vsim.ua дізналися чому.

Мешканцям п’ятиповерхівки по вулиці Храновського щодня доводилось долати пару кілометрів, аби дістатися до школи чи на роботу. Бо їхній будинок від проїжджої частини вулиці Тернопільської відгороджував автопарк “Поділля-Плюс”. Кілька років вони просили в мерії облаштувати для них пішохідну доріжку навпростець до Тернопільської - через автопарк.  

Цьогоріч доріжку таки зробили. Як виглядає оновлений шлях та чому люди не завжди можуть ним скористатися, дізнавались журналісти vsim.ua.

Доріжку просили 4 роки

Відео дня

П’ятиповерхівка по Храновського 16/1 належить до ОСББ «Енергія». Вона знаходиться в самому кінці покрученої вулиці. Будинок розрахований на 85 квартир. Аби дістатися на роботу, до школи чи дитсадка на сусідню Тернопільську мешканцям щодня доводилось йти в обхід близько двох кілометрів. Найбільше, кажуть, від цього страждали діти. А спростити шлях по прямій не було змоги. Прохід закривав приватний автопарк.

 

Журналісти vsim.ua застали біля будинку тодішню голову ОСББ Ніну Андрушкову. Вона розповіла, що жителі п`ятиповерхівки попросили в мерії облаштувати доріжку через автопарк до Тернопільської ще чотири роки тому.

- Ми звертались ще до Сергія Мельника, - каже Ніна Андрушкова. – У 2014 році, здається в жовтні, на сесії прийняли рішення, щоб півтора сотки території забрати від автопарку в користування міської ради і зробити нам доріжку. Але на тому закінчилось. Потім скільки звертались, то грошей не було, то вибори були. Аж в минулому році виділили гроші. А почали облаштовувати вже цього, бо там холод почався.

Що думає приватник?

Самотужки домовитися з приватником про дорогу напростець мешканці не могли. Керівник підприємства «Поділля-Плюс» Дмитро Швалюк був проти хідника через його територію. Між ним та жителями неодноразово виникали сварки. Ніна Андрушкова розповідає, що спершу домовилась, щоб через територію могли пройти хоч діти. Та виявилось, що це для них не надто безпечно.

- Розумієте, там стояли машини, бігали собаки, коли темно, то взагалі страшно було йти, - каже Ніна Іванівна. – Ми з директором Швалюком сварилися. А потім коли цих півтори сотки забрали, то він мені сказав, що втратив 7 місць для стоянки.

Сам же керівник приватного автопарку про суперечки з мешканцями ОСББ не згадує. Каже, навпаки, він пішов назустріч людям.

-  Люди попросили, щоб піти на поступки, - повідомив журналістам в телефонній розмові Дмитро Швалюк. – Для них це вигідно, бо (по доріжці - авт.) діти ходять. То краще ж піти назустріч людям. А шкоди підприємству це не принесло.

Облаштували лише половину шляху

Прохід до Тернопільської займає близько 200 метрів. Облаштували - 131 метр через автопарк. Щоб пришвидшити процес мешканці будинку самостійно замовили проект в компанії “Хмельницький Агропроект” та подали в ЖКГ. Тоді чекали поки проект розгляне депутатська комісія і виділять кошти. Нарешті розпорядника допустили до роботи.

Довгоочікувану доріжку виклали з бруківки та огородили сіткою. Вона виходить просто на зупинку «Автопарк» по Тернопільській. Хідник вузький, близько півтора метра шириною.

- Зробили саму проблемну ділянку, тому що там, де той автопарк взагалі не було земельної ділянки, - розповів начальник УЖКГ Василь Новачок. - Якби була якась доріжка грунтова, а то взагалі не було. Там був паркан. Де люди не могли пройти.

Але на 124 тисячі гривень, які витратили з міського бюджету, облаштували лише половину шляху.

Решту проходу жителям Храновського досі доводиться йти через бездоріжжя. Тут пролягає тільки вузька стежка через болото, глиби каміння, покручені корені дерев та власноруч прокладені сходи.

Найгірше, що слід двічі здиратися вгору. Ніна Андрушкова та її онук Федір розповіли, що після дощу пройти цю ділянку неможливо. В управлінні ЖКГ про проблему знають, але вирішувати її не поспішають.

- Важко пройти, згоден. Згоден. Тому, можливо, на наступний рік будемо планувати подальше продовження доріжки. Цього року не планується, - каже Василь Новачок. - В подальшому, можливо, зробимо там і далі доріжку, і сходи донизу. Але зараз люди можуть вже ходити безперешкодно.

Ще рік люди не чекатимуть

Мешканці ОСББ «Енергія» від такої пропозиції не в захваті. Решту дороги згодні облаштувати власним коштом. Керувати процесом доручили Ніні Андрушковій. Тепер жінка є помічником депутата міської ради Слов`яна Воронецького. Вона каже, що вже й з підрядником домовилась.

- У нашому будинку живе 82 дитини. Всі вже ходять в школу чи садок. Ще багато вагітних. Людям важко дертися вгору. З Василем Новачком ми розмовляли і про плани знаємо. Але ми вирішили не чекати. Зробимо ці 97 метрів доріжки за власний кошт і ще поставимо сходи. Можливо, хтось із депутатів нам погодиться допомогти. Будемо просити, - каже Ніна Андрушкова.

Жінка каже, що на все потрібно близько 30 тисяч гривень. За її розрахунками, це приблизно по 300 гривень з квартири. Підготовчі роботи планують розпочати вже з наступного тижня. Рівнятимуть горби та будуть ставити східці. Бо жителі хочуть зробити прохід до 1 вересня.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up