Українки від 18 до 60 повинні ставати на військовий облік: розширили перелік спеціальностей

Українки від 18 до 60 повинні ставати на військовий облік: розширили перелік спеціальностей
Ілюстративне фото
  • Міністерство оборони суттєво розширило перелік спеціальностей, з якими жінки повинні ставати на військовий облік.

  • Серед них чимало поширених, як от медики, кухарі, юристи та секретарі.

Жінкам від 18 до 60 років багатьох професій та спеціальностей потрібно буде стати на військовий облік. Раніше такий обов’язок був передбачений тільки для окремих фахівців. Тепер же наказом Міністерства оборони цей перелік був розширений.

Кому потрібно буде ставати на облік

У розширеному переліку понад 100 цивільних спеціальностей та професій, які охоплюють усі сфери. Серед найбільш поширених — водії, працівники пошти, секретарі, фотографи, кухарі, медики, фармацевти, ветеринари, тренери, адвокати, правоохоронці, прокурори, судді, юристи, касири, бібліотекарі, музейні та архівні працівники, психологи, соціальні працівники, митці. Повний перелік можна переглянути за посиланням.

На військовий облік можуть бути взяті жінки, спеціальність та професія яких відповідає військово-обліковим, які мають відповідний вік (18-60 років) та стан здоров’я. Взяті на військовий облік жінки можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. Про це йдеться у законі України «Про військовий обов'язок і військову службу».

Відео дня

Як потрібно ставати на облік

Про конкретну процедуру взяття на облік у Міністерстві оборони поки не повідомляли. На звернення «BBC Україна» у відомстві зазначили, що нададуть окреме роз’яснення сьогодні, 23 грудня. На цей день у міністерстві запланований брифінг з цього питання.

Що може бути за ухилення та хто це має контролювати

Ухилення від взяття на облік передбачає адміністративну відповідальність — штраф на суму від 850 до 1 700 гривень. Якщо жінка, яка підлягає обліку, є найманим працівником, її взяття на облік має контролювати роботодавець. Останній може приймати на роботу лише за умови взяття на облік. За порушення законодавства роботодавцю загрожує штраф — 5 100 до 8 500 гривень. Котроль військового обліку не стосується людей, який наймають ФОПи, а також людей, які працюють за цивільно-правовими договорами.

Колишній міністр оборони України Анатолій Гриценко вважає, що на виконання наказу потрібно щонайменше півтора-два роки у мирний час. Тим часом у стані війни в умовах децентралізації, коли скорочується мережа військкоматів, та пандемії, коли лікарі зайняті боротьбою з COVID-19, це завдання стає практично нереальним.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (26)
  • Ameno Ameno

    За тещу слезное Вам спасибо Владимир Олександрович, если заберут голосовать будем за Вас всей семьей
  • Tolik Kuzmsch

    Для чого ви смієтесь над народом, всі прекрасно знають кого із бабського полу набирають в армію і всі вони пищать одне Я ЖЕ ДЕВОЧКА )))))))))) фу блять
  • Нина Ганевская

    Что-то мне кажется, что этой постановкой женщин на учёт нас от чего-то грандиозного  отвлекают
  • Наташа Пірнат

    А депутати де???

keyboard_arrow_up