Унікальну піч відкопали археологи у Меджибожі

Унікальну піч відкопали археологи у Меджибожі
Світлини зі сторінки «Суспільне Хмельницький»
  • Піч – подарунок польської королеви власнику Меджибізького замку Миколі Синявському.

500 кахлів унікальної печі викопали під час археологічних досліджень у Меджибізькій фортеці. Їм, припускають дослідник, - пів тисячі літ.

І були б ці кахлі просто побутовим предметом, якби не герби польської королеви Бони Сфорце.

«Ми відкопали фрагменти кахлів, на яких були зображені маленькі хлопчики, які тримають щити, а на щитах — герби, - зауважує «Суспільному» директор державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Олег Погорілець. -  Це герби Бони Сфорці з роду міланських герцогів: чорний орел і змія, яка ковтає немовля. Тоді ми зрозуміли, що це не просто кахлі, не просто піч, а подарунок королеви».

Відео дня

Унікальну піч польська королева подарувала власнику Меджибізького замку Миколі Синявському. Він тоді був коронним гетьманом і керував усіма прикордонними військами корони польської.

«А Бона Форце в цей час, в 1540-их, починає будувати на сучасній Вінниччині замок і місто Барі, - зауважує Олег Погорілець. -  Микола Синявський зі своїми військами обороняє це будівництво».

Під час будівництва вони й зустрілися.

Уперше на кахлі археологи натрапили ще в 2003-му, й відтоді їхня кількість кожної експедиції збільшувалася. Сьогодні – вже півтисячі, але основний фрагмент печі - ще під землею.

На кахлях - зображення битви Георгія Побідоносця зі змієм. Дослідники з'ясували, що майстер, який виготовляв цей сюжет, скопіював його з гравюри XVI століття німецьких майстрів-художників, яка так і називається «Перемога Георгія Змієборця над змієм.

За кількістю знайдених фрагментів, дослідники припускають, що піч мала не менше чотирьох метрів заввишки й до трьох метрів завширшки.

Встановили її у Меджибізькому замку десь у середині XVI століття.

Після реконструкції унікальну піч розмістять у залі Синявських, що в замку.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Віталій Українець

    Сюжет на кахелях це герб москви!

keyboard_arrow_up