«Чорний археолог» з Кропивницького відкопав на Хмельниччині унікальний скарб ІІІ століття

«Чорний археолог» з Кропивницького відкопав на Хмельниччині унікальний скарб ІІІ століття
Скрін з відео
  • Чоловік знайшов артефакт — срібний пояс з прикрасами. 

  • Знахідка датується серединою ІІІ століття. 

  • А він виставив її на продаж в інтернеті. 

Правоохоронці викрили мешканця Кіровоградщини. Він займався «чорною археологією». Чоловік відкопав на території Хмельниччини давній та унікальний артефакт. Про це розповідають у поліції. 

За даними слідства, правопорушник відкопав на території Хмельницької області скарб — срібний пояс. Згідно з висновками спеціалістів Національного музею України, ця знахідка датується серединою ІІІ століття. Вона пов’язана з військовою культурою давніх германців. Вони тоді мігрували через територію сучасної України з Північної Європи до Чорного моря.

«Чорний археолог» виставив артефакт на інтернет-форумі. Там один із учасників обговорення викупив скарб. Учасниками цієї транзакції незаконно привласнили коштовність, яка має особливу історичну, наукову, художню чи культурну цінність. Тепер вони відповідатимуть за статтями 193 та 198 Кримінального кодексу України.

Відео дня

Адже, відповідно до чинного законодавства України, предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі держави.

Тепер знахідку передадуть для проведення експертизи та підготовки висновків щодо легальності її походження. Після цього старожитності можуть передати на зберігання до музейних фондів.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up