Уроки Кемерово. Про перевірку хмельницьких ТЦ на пожежну безпеку

Уроки Кемерово. Про перевірку хмельницьких ТЦ на пожежну безпеку
"Дитяче горище"
  • Масові перевірки протипожежної безпеки розпочалися в кожному місті України.  
  • Рятувальні служби завітають до хмельницьких закладів вже в квітні.
  • Про результати візитів обіцяють звітувати.
  • Чи готові до ревізій торгово-розважальні центри Хмельницького і чи безпечно в будівлях почуваються хмельничани, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Після трагедії в торговому центрі “Зимова вишня” російського містечка Кемерово, де загинуло за найскромнішими підрахунками близько 70 осіб, в Україні також задумалися технікою безпеки.  В країні починаються масові перевірки ТРЦ. За словами очевидців пожежі, евакуаційні двері були закриті, оповіщення про пожежу не було, також не спрацювала і система гасіння.

Обговорення трагедії в Кемерово не сходить і з уст хмельничан. У Хмельницькому також є 4 великих ТРЦ, з подібним до «Зимової вишні» комплексом розваг: «Оазис», «Либідь Плаза», «Квартал», Аквапарк «7 океан». Коли ці заклади востаннє перевіряли на пожежну безпеку ми дізнавалися в ДСНС.

"За 10 днів повідомити керівництво про візит"

Ще з 2012 року в Україні діє мораторій на проведення перевірок у сфері пожежної та техногенної безпеки. Кожного року його поновлюють або приймають новий. В ДСНС скаржаться, що мають «зв’язані руки». Закон забороняє пожежним інспекторам проводити раптові перевірки. А планові залишили лише для державних закладів та закладів підвищеної небезпеки. 

Відео дня

Про кожний свій візит рятувальники попереджають. Тому до ревізії власники та адміністратори мають час підготуватися. І навіть завжди вимкнену пожежну сигналізацію включать на показ у день перевірки.

Головний інспектор хмельницького міського управління ДСНС Дмитро Урунов пояснює, що у 2017 році проводилися лише перевірки дошкільних навчальних закладів, шкіл, таборів.

C:\Users\Користувач\Desktop\ДСНС\IMG_20180329_103546.jpg

- Мораторій, звісно, обмежує інспекторів у діях, проте це не означає, що не проводиться робота з відповідними закладами: направляємо листи на імʾя керівників з рекомендаціями. Постійно інформуємо про небезпеки та способи їх усунення. ТРЦ відносяться до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику. До них, в окремих випадках, можуть застосовуватися планові перевірки. Ми повинні за 10 днів повідомити керівництво про візит. В першу чергу, звертаємо увагу на наявність мовленнєвої системи оповіщення, для великих ТРЦ – обов’язково має бути. Внутрішній протипожежний водопровід, зовнішнє водопостачання і ще дуже багато нюансів. Якщо є порушення – даємо час на усунення.

28 березня, як повідомила прес-служба Головного управління ДСНС Хмельницької області, надійшов лист з Києва із наказом про перевірки усіх ТРЦ, тому найближчим часом розпочнуться перевірки торгово-розважальних закладів міста.

Ми обрали навмання два великих комплекси у різних мікрорайонах Хмельницького, і спробували відповісти на прості запитання: що робити, куди рухатись і на що звертати увагу у випадку надзвичайної ситуації.

Що там в «Кварталі»?

ТРЦ «Квартал» – це багаторівневий комплекс у форматі «street-retail» із зонами шопінгу, відпочинку і розваг. На першому та другому поверхах тут розташувалися супермаркети, кавʾярні, ресторани, магазини та галереї бутиків.

А ось третій поверх займає величезний дитячий розважальний центр площею більше ніж 4000 квадратних метрів. Щодня його відвідують сотні малят зі своїми батьками.

C:\Users\Користувач\Desktop\ДСНС\IMG_20180329_114431.jpg
Плани евакуації можна зустріти при вході 

Потрапити до закладу можна трьома способами: на ліфті, сходами або ж через зону паркування автомобілів.

Біля кожного входу чи виходу розміщена схема евакуації з приміщення. Журналісти самостійно нарахували, крім центрального входу, ще 3 запасні виходи: від рецепції наліво до сходів, через ресторан «Piccolino», через зал до сходів.

Адміністратор Марія, яка побачила нас у момент перевірки і фотофіксації, показала ще 2 запасні виходи: один, через кухню, веде сходи та на стоянку автомобілів; другий – через кімнату «Laser-tag», також спрямовує відвідувачів по сходах вниз на перший поверх.

Тобто з «Дитячої  Планети» є 6 виходів: 4 – ведуть на сходи та до ліфту; 2 – на парковку для авто. Запасні двері, які ідуть із ігрового залу і через кімнату «Laser-tag» - зазвичай зачинені, щоб діти без нагляду не полишали територію. У разі екстреної ситуації, ключі від них є у адміністратора, на рецепції та у кожного працівника закладу.

«Дитяча планета» обладнана автоматичною системою пожежогасіння, у них є звукове та сигнальне оповіщення у разі виникнення надзвичайної ситуації, 2 рації у залі та 2 – біля виходу, працює мовленнєве оповіщення гостей.  Розприскувачі води відвідувачі можуть побачити на стелі.

Журналісти vsim.ua запитали у однієї з відвідувачок дитячого розважального закладу: чи не боїться вона за безпеку своїх дітей у «Дитячій планеті».

C:\Users\Користувач\Desktop\ДСНС\IMG_20180329_114124.jpg
Ірина, мама двох доньок (6 і 8 років)

- Ми прийшли святкувати день народження молодшої донечки, їй сьогодні – 6 років. Тут ще не була, але відразу можу сказати, почуваю себе в безпеці. Зі входу, відразу звернула увагу на план евакуації. Табличка велика та й почеплена перед самим входом, на неї важко не звернути увагу. Зайшли з парковки, ще бачила вихід на сходи і до ліфта. Також звернула увагу на рації. Сьогодні чула сигнальні сирени, знайомі говорили, що то в «Кварталі» були навчання по пожежній безпеці. Думаю, тут боятися немає чого. А от нещодавно з дівчатами були на «Дитячому горищі», то туди потрапити проблематично, а як вибратись, у разі чого, взагалі незрозуміло.

А як на «Дитячому горищі»?

Сімейний розважальний заклад «Дитяче горище» розташований на четвертому поверсі ТРЦ «Мій дім».

Потрапити до закладу дійсно тяжко. З центрального входу на другий поверх дістаємося ескалатором, потім потрібно перейти через меблевий салон і знову до ескалатора на третій поверх. Варто відмітити, перше, що бачимо з ескалатора – це план евакуації для кожного поверху. Вказівні позначки, як дістатися до «горища» також є.

C:\Users\Користувач\Desktop\ДСНС\IMG_20180329_130919.jpg

Дорога з третього на четвертий поверх також веде через меблевий салон. Потім сходи і, нарешті, вітає «Дитяче горище». Зі входу плану евакуації не видно, він розташований біля запасного виходу, тому в око впадає не з першого разу.

Заклад оснащений системою автоматичного пожежогасіння та системою димовидалення (це обладнання спрацьовує при появі диму та підвищенні температури). Є динаміки сповіщення про евакуацію.

Мама Інна, яку ми зустріли у закладі, говорить, що приводить синочка сюди не вперше, проте бачила лише один запасний вихід перед рецепцією. І то сходи там занадто вузькі, спуститися з дітками буде проблематично.

C:\Users\Користувач\Desktop\ДСНС\IMG_20180329_134716.jpg
Інна, мама трирічного Вадима

- Після Кемерово почувати себе в безпеці важко взагалі будь-де. «Дитяче горище» відвідую частенько, Вадимчик ще малий, а тут дітей не багато, не має штовханини, старші не ображають. В цьому плані безпечно. А щодо пожежної безпеки – не знаю. Здається запасний вихід - один, там біля входу. План евакуації я теж не бачила.

C:\Users\Користувач\Desktop\ДСНС\IMG_20180329_133049.jpgКерівництво закладу показало журналістам ще два виходи, які яскраво в картинках вказують діткам, куди потрібно бігти у разі пожежі. “Мінус” у тому, що вони знаходяться у кутках ігрової зони і за батутами та атракціонами їх зовсім не видно. Адміністрація розраховує на кваліфікованих та проінструктованих працівників, які у разі екстреної ситуації зможуть організувати і вивести з приміщення дітей.

Про типові порушення

У міському управлінні ДСНС наголошують, що порушення протипожежної безпеки у закладах масового скупчення людей зазвичай типові. Адже норми будівництва та пожежної безпеки що в Україні, що у Росії беруть початок зі спільної радянської спадщини.

Рятувальники назвали кілька основних порушень:

  • відсутність або несправність систем автоматичного протипожежного захисту;
  • невідповідність евакуаційних шляхів та виходів вимогам пожежної безпеки;
  • несправність електрообладнання та систем блискавкозахисту;
  • відсутність вогнезахисного оброблення будівельних конструкцій та елементів;
  • відсутність необхідної забезпеченості первинними засобами пожежогасіння;
  • недостатня увага до навчання персоналу діям у разі пожежі й проведення протипожежних тренувань.

Як поводитися під час форс-мажору

Якими б не були сучасними і надійними всі ці системи в теорії, але ж на практиці дуже важливий і людський фактор.

Правила поведінки під час пожежі на об’єктах з масовим перебуванням людей:

  1. Не панікуйте! Зберіться, щоб не зашкодити собі й оточуючим;
  2. Захистіть органи дихання. Якщо при собі є вода намочіть шарф, хустинку, тощо. Затисніть нею рот та ніс.
  3. Якщо води немає – допоможе сеча;
  4. Опустіться на підлогу. У задимленому приміщенні потрібно рухатися якомога нижче: повзком або навколішки;
  5. Тримайтеся ближче до стіни. Йдучи до виходу, міцно візьміться за поручень;
  6. Уникайте ескалаторів. При пожежі вони автоматично вимикаються. Проте трапляються випадки самовільного включення, є ризик падіння;
  7. Спускайтеся сходами. Не використовуйте ліфт, щоб не потрапити до вже задимленого замкненого приміщення;
  8. Рухайтесь лише «за течією». Не йдіть проти натовпу;
  9. Швидко підніміться. Якщо ви ненароком упали в натовпі – швидко встаньте, інакше вас просто затопчуть.
  10. Захищайте себе від тисняви. У натовпі, зігніть руки в ліктях та притисніть їх до боків, стиснувши кулаки, захищайте боки від тиску.
  11. Слідкуйте за дітьми. Якщо з вами є діти, введіть їх до входу пере собою, тримаючи за плечі.

Примітка: Завжди, при вході у приміщення з масовим скупченням людей, звертайте увагу на евакуаційний план та додаткові аварійні виходи.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Bohdan Bondar

    А чому Оазис не показали? Він розвалюється на очах і ніхто не діє.
  • Tatyana Tatarchuk

    Зуб даю,що все в порядку!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up