В Україні хочуть ввести штрафи за цькування на роботі (ОПИТУВАННЯ)

В Україні хочуть ввести штрафи за цькування на роботі (ОПИТУВАННЯ)
Фото ілюстративне
  • Суми різні: від 1700 до 5100 гривень.

В Україні хочуть ввести штрафи за мобінг працівників.

Відповідний законопроєкт 5749 Верховна Рада вже ухвалила в першому читанні 6 вересня.

Термін «мобінг» застосовують для визначення недоброзичливих чи ворожих міжособистісних відносин на роботі.

Відео дня

Це, здебільшого, економічний, а також психологічний груповий терор, який проявляється у цькуванні працівників з боку колег, підлеглих або керівництва.

Таке цькування включає в себе постійні негативні висловлювання на адресу працівника, його соціальну ізоляцію всередині організації, або ж поширення образливих пліток.

Основною ціллю мобінгу, зазвичай, є приниження людської гідності та примушування особи до звільнення

Що пропонують депутати

Законотворці пропонують ввести штрафи за прояви мобінгу:

Таке ж покарання загрожує керівнику або власнику підприємства.

До слова, якщо начальник не повідомив у Нацполіцію про випадки мобінгу серед своїх підлеглих, то його теж покарають — штрафом до 1700 грн, виправними роботами (до місяця) і відрахуваннями в бюджет до 20% його заробітку.

Протоколи зі цькування складатимуть представники Держпраці.

Проте експерти сходяться на думці, що такі злочини  як мобінг буде надзвичайно складно довести.

На законопроєкт 5749 чекає ще розгляд у другому читанні. У разі ухвалення, він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Перший крок вже зроблено

Нагадаємо, це другий крок парламентарів у боротьбі з мобінгом. Першим було ухвалення в серпні в першому читанні законопроєкт №5748, який забороняє приниження честі та гідності працівника на роботі, й визначає саме поняття «мобінг».

Отож, на законодавчому рівні мобінг визначатиметься, зокрема, у таких формах:

Під «створенням ворожої та образливої атмосфери» законотворчі мали на увазі ізоляцію співробітника від трудового колективу, зокрема:

Також законопроєкт зобов’язує роботодавця вживати необхідних заходів для забезпечення безпеки і захисту фізичного й психічного здоров'я працівників:

Окрім того, якщо мобінг став причиною погіршення (ушкодження) здоров’я працівника, роботодавець повинен відшкодувати усі витрати на лікування. Працівник також матиме право отримати моральну компенсацію внаслідок цькування на роботі, якщо воно завдало йому моральних страждань й вимагає додаткових зусиль для організації свого життя». 

До слова, поняття «мобінг» вже закріплено в трудових законодавствах таких країн, як Франція, Швейцарія, Польща та інших.

Що ж таке мобінг?

ДОВІДКА:
Термін «мобінг» ввів австрійський вчений Конрад Лоренца в 1958-му році. Лауреат Нобелівської премії використовував це поняття для позначення агресії у середовищі тварин.
Головна відмінність людського мобінгу від тваринного – перші нападають на представників свого ж виду, другі – на інші види в основному з метою захисту своїх представників.
Вивченням «мобінгу» на початку 80-х вперше зайнявся психолог і медик доктор Ханца Леймана. Дослідження цього явища він провів на робочих місцях у Швеції.

Різновиди мобінгу

Різновидів мобінгу безліч, однак, можна виділити кілька основних:

Латентний босинг, приміром, може проявлятися в тому, що ваш бос не буде помічати результати вашої праці, давати вам саму безнадійну роботу, блокуватиме всі можливості вашого просування по кар’єрних сходах.

Основні прояви мобінгу

Практиковані способи виживання людини з роботи дуже різні:

Причини виникнення мобінгу

Причин багато. Від бажання помститися до жадоби влади; від особистої злоби, викликаної страхами або заздрістю,  - до звичайної нудьги.

Мобінг може бути наслідком

Хто найчастіше стає жертвами мобінгу

Жертвами мобінгу часто стають

Наслідки мобінгу

76% людей, які стали об’єктом мобінгу, страждають від сильного стресу, а також його наслідків:

Як протистояти мобінгу на роботі?

Мобінг на робочому місці можна подолати, скориставшись порадами психологів.

Жертвою мобінгу на рівному місці ніколи не стають. Винні обидві сторони. Ви – дали привід, колеги – цим скористалися. Будьте хитрішими й мудрішими – вчіться більше слухати, ніж говорити.

Найчастіше відверта розмова з колегами – найкраща допомога при мобінгу. Прямо запитайте, що їх у вас не влаштовує, і постарайтеся спільно вийти зі ситуації, що склалася. У ваших руках налагодити з ними стосунки.

Якщо ви новачок, то колеги, швидше за все, випробовують вас на міцність. Мабуть, так прийнято «зустрічати» всіх нових співробітників. Не дозволяйте над собою знущатися, не допускайте навіть спроби це зробити. Іноді жорстка відсіч ефективніша мовчання. Поставте своїх колег відразу на місце.

Якщо нічого не допомагає, і ви, як і раніше «біла ворона» в колективі, подумайте – чи потрібна вам така робота? Навіщо витрачати свій час на те, що ніким не цінується? Не бійтеся змін, бо психологічне здоров’я набагато важливіше матеріальних цінностей.

Опитування

Чи варто карати за цькування на роботі?

 

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Наталія Кривдик

    Слід штрафи підвищити,щоб кривдник боявся ділитися своїми грошима. А босінгісти зазвичай меркантильні і цинічні.
  • Es fero

    я - За. і не тільки на роботі а і в школі і в дворах. або звільняти. ще краще.

keyboard_arrow_up