Весняний призов 2019: де служитимуть хмельничани та що світить “ухилянтам”

Весняний призов 2019: де служитимуть хмельничани та що світить “ухилянтам”
Фото ілюстративне
  • На Хмельниччині стартував весняний призов на строкову службу.
  • Мають набрати 1200 солдатів. У військкоматі говорять, що план виконають, бо призовники самі просяться служити.
  • Куди відправлятимуть хмельничан, які соціальні гарантії обіцяють та чому не варто ухилятися, дізнавалися журналісти vsim.ua.

На Хмельниччині стартував весняний набір призовників на строкову службу до лав української армії. Наразі юнаки проходять медичні огляди. До навчальних центрів “першу партію” відправлять вже з 9 квітня. Цьогоріч планують набрати 1200 призовників. Для перших “добровольців” обіцяють бонуси.

Все деталі призовної кампанії дізнавалися журналісти vsim.ua

Де служитимуть хмельницькі призовники

У 2019 році весняний призов значно перевищить, той що був восени. Так говорять у Хмельницькому обласному військовому комісаріаті. Під час призовної кампанії планують набрати 1200 солдатів на строкову службу у лави Української армії. Основна маса призовників із Хмельницької області піде у навчальні центри. Пощастить тим, хто перший прийде за повісткою до військкомату. Перші 250 осіб будуть проходити військову підготовку в межах області. Безпосередньо 201-у навчальному центрі в місті Кам’янець-Подільському.

Відео дня

На фото Сергій Присяжнюк - військовий комісар Хмельницького обласного комісаріату. Фото з архіву редакції

  • Перші призовники відправляться у Кам’янець-Подільський навчальний центр. Після нього вони і залишаться служити у бригаді, яка дислокується в цьому місті, - розповів військовий комісар Хмельницького обласного комісаріату Сергій Присяжнюк.

Також майбутніх солдатів відправлятимуть у навчальні центри до Львова та в Десну Чернігівської області.

Чи можуть строковики потрапити в зону бойових дій

Наразі в Україні тривають бойові дії. Тому журналісти vsim.ua запитали у віськкоматі чи можуть хмельницькі юнаки, яких призвуть на строкову службу потрапити у зону ООС. Головний військовий комісар області Сергій Присяжнюк запевнив, що така ситуація не можлива.

  • Однозначно люди, які будуть навчатися у навчальних центрах поїдуть служити у не бойові частини, і однозначно не будуть відправлені в зону ООС. Зараз часто поширюють інформацію, що за рапортом строковика, його можуть перевестися на службу в зону ООС. Це абсолютна брехня. Хочу запевнити і самих призовників і їх батьків, що жоден із юнаків не буде направлений в зону бойових дій. Міністр оборони та начальник Генерального штабу категорично заборонили відправляти призовників на Схід, - зазначив військовий комісар.

Є можливість потрапити в Нацгвардію та до прикордонних військ

Навесні 2019 року набір на строкову службу буде здійснюватися не лише в лави Збройних сил України. Замовлення надійшло і на набір солдатів до прикордонної служби та національної гвардії.

  • Минулого призову у нас не було плану від прикордонників, у цьому - він є. Наразі у нас план більший, але Хмельницька область із ним завжди справлялася, тому думаю, що і цього разу ми наберемо необхідну кількість призовників, - зазначив Сергій Присяжнюк.

На строкову військову службу призиває не військовий комісар, а районні призовні комісії. Безпосередньо військовий комісар не приймає рішення про призов чи навпаки відмову у призові на військову службу.

  • Придатність чи не придатність визначає виключно районна призовна комісія. Далі її рішення іде на затвердження обласної призовної комісії. У разі необхідності в області можуть провести медичне переосвідчення. Головою призовної комісії є один із заступників голів районних та обласних державних адміністрацій. Також в комісію входять посадові особи усіх силових відомств, включно з військовим прокурором.

Кого призвуть до армії

Призову на строкову військову службу підлягають чоловіки від 20 до 27 років. В окремих випадках призвати до лав Української армії можуть і з 18 років. У військкоматі пояснюють, що молоді юнаки йдуть служити до армії охоче, більше ухилянтів серед працюючих хмельничан.

  • За особистим рапортом та за заявою призовника і його батьків ми можемо призвати таку особу з 18 років. Доречі, скажу, що таких призовників у нас є багато. Приходять юнаки, які самі хочуть служити в армії. На осінньому призові таких було достатньо.  

Ухилянти від служби понесуть відповідальність

У війсккоматі говорять, що мають негативний досвід зі злісними ухилянтами. Юнаки “косять” від служби самостійно або за допомогою підприємств на яких працюють.

  • Це поширена проблема особливо зараз, коли в країні ведуть бойові дії. Але ще раз повторюю, що строковиків в жодне АТО не відправлять. У нас були випадки, коли хлопці намагалися усіма силами, так би мовити, відмазатися від служби. А бувало й таке, що роботодавці переховували призовників просто не оформлюючи їх офіційно на роботу, - розповів військовий комісар Хмельницького обласного комісаріату Сергій Присяжнюк.

У військкоматі пояснюють, що є цілий алгоритм дій, як діяти правоохоронцям у випадку ухилення призовника від служби в армії. Нагадаємо, за ухилення від призову на строкову військову службу передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. У військкоматах “ухилянтам” нагадують, що ухилення від служби їм загрожує до трьох років в’язниці.

  • В цьому році я особисто спільно із керівниками силових структур мав розмову з керівниками підприємств, які ховають призовників, які не оформляють їх на роботу. Ми попередили усіх, що в разі таких порушень будуть прийматися міри згідно чинного законодавства, - зазначив Сергій Присяжнюк

На фото приміщення Хмельницького обласного комісаріату. Фото з архіву редакції

Соціальні гарантії для призовників

Громадяни України призвані на строкову військову службу мають право на реалізацію соціальних гарантій від держави. А саме:

  • При призові їм виплачується грошова допомога у розмірі 2-х прожиткових мінімумів (з 1 січня 2019 в сумі це 3706 гривень);
  • щомісячне утримання на особисті потреби (154-245 гривень), залежно від звання і посади;
  • при звільненні в запас вихідна грошова допомога в розмірі 8 місячних окладів (від 1232 до 1960 гривень);
  • надається відпустка 10 календарних днів;
  • строк служби рахується в стаж роботи;
  • зберігається робоче місце;
  • зберігається житлове приміщення;
  • право на безоплатний проїзд у громадському транспорті.

Хто має право на відстрочку

Відстрочка надається призовникам за рішенням районної призовної комісії. Основні причини для відстрочки: стан здоров ‘я, здобуття освіти, продовження професійної діяльності.

- Перелік причин для відстрочки дуже великий. Проте хочу наголосити, що скористатися правом на відстрочку від строкової служби можна лише одноразово, - зазначає Сергій Присяжнюк.

Підстави для відстрочки за сімейними обставинами:

  • Призовник має на утриманні непрацездатних батька чи матір;
  • неповнолітніх непрацездатних родичів, які перебувають на його утриманні;
  • одинокого батька чи матір, які мають на утриманні неповнолітню дитину;
  • дитину до трьох років, або дитину старшу 3 років, яка виховується без матері;
  • має двох і більше дітей;
  • дитину з інвалідністю;
  • дружину з інвалідністю;
  • вагітну дружину.

Також відстрочка може надаватися за особистим бажанням призовника із числа дітей сиріт. Якщо кілька синів із родини підлягають одночасному призову, один із них може скористатися відстрочкою. Також районна призовна комісія може надати відстрочку без бажання самого призовника, якщо він має на утриманні осіб, які залежать від його матеріального забезпечення.

Відстрочка за станом здоров’я надається призовникам терміном на один рік, якщо на момент проходження комісії їх визнали тимчасово непридатними.

Відстрочка для здобуття освіти надається для денної форми профтехосвіти до 21 року та для денної форми вищих навчальних закладів, включаючи аспірантуру та ординатуру. Також ні відстрочку мають право студенти, які навчаються за кордоном.

Відстрочка для проходження професійної діяльності надається:

  • педагогічним працівникам загальноосвітніх навчальних закладів;
  • медичним працівникам з повним навантаженням та медпрацівникам у сільській місцевості;
  • священнослужителям;
  • сільським, селищним, міським головам;
  • особам, які мають науковий ступінь;
  • особам із підозрою у вчиненні кримінального правопорушення.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (28)
  • Николай Николаев

    Оденьте военкома в приличную форму....А то как африканец 70-х
  • ффыыы

    21 століття, узаконене рабство
  • ффыыы

    Ну і який дебіл піде сам у військомат? про*бати півтора року життя батрачити і строїти задарма полковникам дачі?
  • Oto Moto

    Ніхто ж не спорить що строковиків відправляють на Донбас, відправляють вже тоді коли ти контракт підписав!! Чи не так. Піднімемо архіви і подивимось на яких місяцях строкової служби хлопці підписують контракти На перших місяцях служби чи на останніх місяцях

    Андрей reply Oto Moto

    ти реально смішний) Якщо у армії так херово служити, то який дурень там підпише контракт?? що за дурню ти пишеш??

    Мастер Автополив reply Андрей

    Такой, который на гражданке не знает чем заняться. Это же логично вроде?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up