Від “Баварського” до “Хмельницького”: як варять Хмельницьке пиво

Від “Баварського” до “Хмельницького”: як варять Хмельницьке пиво
  • Перша продукція зі стін “Проскурівського”, а тепер Хмельницького обласного пивзаводу ПРАТ “Хмельпиво” була випущена в 1901 році.
  • Традиції пивоваріння започаткував німець Леон Кляве. Їх використовують й дотепер.
  • Нині тут виготовляють 10 мільйонів літрів пива на рік.
  • Як готують й що додають до хмільного напою, дізнавались журналісти vsim.ua.

У спекотний літній день під дверима фірмового магазину пивзаводу ПРАТ “Хмельпиво” людно. Тут кучкуються чоловіки і жінки. Вони чекають на смак живого й холодного пива. Одна пляшка коштує 12 гривень. Під смак хмільного напою купують ще й рибку. Втім перш ніж потрапити до рук “пиволюбителів”, пиво проходить цілий шлях, що називається пивоварінням.

Про історію Хмельпиво

Технологію пивоваріння у м. Хмельницькому започаткував німець Леон Кляве. Сталося те 118 років тому. Як розповів краєзнавець Сергій Єсюнін, Кляве був підприємцем, що мав чималий досвід у пивоварінні. Адже пивоваріння - сімейний бізнес, що започаткували його діди-прадіди. Проаналізувавши, що на Поділлі на той час великі пивоварні заводи були відсутні, Кляве розпочинає свою діяльність на Вінниччині. Пропрацювавши якийсь час там, він зважується на рішучий крок - заснувати власне виробництво у Проскурові. 

Тоді він звертається до міської думи з проханням надати йому земельну ділянку. Йому надали дві. У результаті Кляве їх купує у 1898 році, і будує пивоварний завод. Відтак за кілька років були збудовані корпуси, що височать на вулиці Чорновола, 24, й донині. Саме в цих стінах створюється живе пиво, що виробляють за класичною німецькою з відкритим бродінням технологією й досі. 

Відео дня
Фото надав Сергій Єсюнін

Пивне виробництво за рецептом Кляве мало дві головні складові: вода і солод. Воду, що входила до складу пива, німецький промисловець добував із власної артезіанської свердловини. Також він облаштував власне виробництво солоду та придбав якісне німецьке обладнання. Як розповів краєзнавець Сергій Єсюнін, за допомогою того оснащення створювалось кілька сортів пива, зокрема відомо про “Баварське” та “КЛЯВЕ”. На той час завод Кляве виробляв найякісніше пиво у всій Подільській губернії. 

Пройшли роки. Хмельницький ПРАТ “Хмельпиво” пивзавод працює і красується на тому ж місці. Традиції, що заклав німець Кляве, панують тут й досі. Як варять пиво сьогодні, читайте далі. 

Про сучасне пивоваріння

Нині на території пивзаводу залишились будівлі, що побудував Леон Кляве. Саме в цих стінах створюється улюблений багатьма хмільний напій. В рік завод випускає 10 мільйонів літрів пива. Тут виробляють п’ять сортів: “Проскурівське”, “Хмельницьке”, “Жигулівське”, “Проскурівське PREMIUM” і “Проскурівське Бренд”. Всі ці сорти пива cхожі за технологією виготовлення. Бо ж все пиво, що тут варять, є “живим”, тобто непастеризованим і без консервантів. До того ж, тут добувають воду зі стометрової глибини. Саме вони є основою сучасного пивоваріння. 

Відтак перш ніж пиво потрапить до пляшки, воно  проходить процеси близько двох місяців від виготовлення солоду до розливу на п’ятьох дільницях. Мова йде про солодовню, варницю, бродильню, лагерний підвал і цех пляшкового і кегового пива. 

Варниця - місце, де відбувається безпосередній процес пивоваріння. Спершу з ячменю готують солод. З нього роблять борошно, яке разом з водою і хмелем задають і варяють у спеціальних чанах. Під час варіння отримується сусло - сировина, що призначена для зброджування пивними дріжджами. Та перед процесом бродіння гаряче сусло охолоджують. Вже після цього пиво передають у бродильню. Там при температурі +10 - +11 градусів напій бродить у відкритих бродильних чанах.

Після цього наступна стадія - доброджування в лагерному підвалі. Після цього воно відправляється на фільтрацію і вже згодом на розлив в скляні пляшки 0,5 л і нержавіючі 50 л кеги.

Пиво тут розливають як у нові, так і вже використані пляшки, кількість повернених сягає 80%. Усі вони підлягають ретельній мийці і дезінфекції в пляшкомийній машині.  

Фото надав Сергій Єсюнін
Фото надав Сергій Єсюнін

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Lena Yamborko

    На смак дійсно смачне,але після того як пару раз попалось з кришками всередині,то вже засумнівалась у його якості
  • Павло

    Після приходу нового технолога, який почистив чани від бактерій, що осіли на стінках з середини, пиво стало кисле і не смачне, давно не п’ю Хмельницького пива, дуже рідко за звичкою беру на заводі на розлив, вже трохи краще, але не те.

    Мастер Автополив reply Павло

    Если не чистить, то еще нарастут!
  • Мастер Автополив

    дякувати розмному німцю, а як би не він? Де шось збудоване за славетні часи нашої усіх озолотившої незалежності?

    Олекса Шумейко reply Мастер Автополив

    А що в радянському лайні було краще? Інженер 90 руб. зарплата. Будеш дружити з начальством через десять років добавлять десятку. Щоб купити тазік з болтами так званий жигуль15 років в черзі і то якщо не виступив проти начальства. Те, що при владі в Україні 30 років бувші комуністи та бандити, то їх вибирає сама більшість.

    IGOR reply Мастер Автополив

    За годы независимости, когда были все возможности развивать свою страну, утратить 50% экономики - это надо было постараться... Из индустриальной, промышленной и ядерной страны, на 3 месте в Европе по потенциалу слетели на последнее место... Но каждому как говорится своё. Пенсия так и пойдёт голосовать за Бойко (который поехал просить скидку на газ не для них, а ДЛЯ СЕБЯ (для своих ТЭЦ, чтобы разница между себестоимостью и уплатой (то ест прибыль) была ещё выше, тарифы никто не снизит, и все это понимают), свидомисты - за "кращого президента в історії, якій підняв економіку країни з руїн", и.т.д., и.т.п. Люди, которые способны изменить страну - как правильно душатся всеми возможными способами, а их сторонники остаются незамеченными... Олигархи не будут тратить миллиарды, от щедрот своих, для того, чтобы "нести в Мир добро", но не до всех за 30 лет это дошло....

    Мастер Автополив reply IGOR

    Да понятно, что это бантустан с очень малоразумными людьми. Это был так, риторический вопрос.
  • Максим Фомин

    Про дезинфекцію поспорю посам купляв пляшку з корком у середині чув про мишеай навіть фото надавили але то таке ми ж не німці)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:31 На Хотовицького затримали чоловіка з наркотиками, – поліція 16:06 Симчишин ухвалив чотири кадрові рішення (ІМЕНА) 15:45 Нові знижки на улюблені товари в мережі супермаркетів «Грош»! (новини компаній) 15:20 На Хмельниччині на воді за добу загинули двоє людей Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 15:10 До кладовища у Шаровечці курсуватиме додатковий транспорт 14:06 Закон про мобілізацію, НМТ й запис до школи: про зміни в травні для хмельничан 13:34 Зеленський побував у Хмельницькому (ВІДЕО) play_circle_filled 12:01 У Старокостянтинові в квартирі вибухнула граната. Є постраждалий 11:51 Чому скорочують Хмельницький обласний ліцей? Версія влади та позиція батьків і вчителів 11:00 Сергій Тюрін офіційно став головою Хмельницької ОВА 10:24 «Пішов неповторний голос». Хмельничани попрощались з артистом ансамблю «Козаки Поділля» 09:20 Вручили нагороди рідним загиблих воїнів з Хмельниччини: імена photo_camera 20:58 Виловив 80 кілограм риби та раків у заказнику: на Хмельниччині спіймали браконьєра 19:33 Магнітні бурі у травні 2024: календар небезпечних дат та як від них вберегтися 18:44 На Хмельниччині горіли трактор, вантажівка, гараж та будинки: що відомо 18:05 На Хмельниччині 20-річна водійка збила велосипедиста, – поліція 17:21 Чергова сесія Хмельницької міської ради: які рішення прийняли
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up