Від “Баварського” до “Хмельницького”: як варять Хмельницьке пиво

Від “Баварського” до “Хмельницького”: як варять Хмельницьке пиво
  • Перша продукція зі стін “Проскурівського”, а тепер Хмельницького обласного пивзаводу ПРАТ “Хмельпиво” була випущена в 1901 році.
  • Традиції пивоваріння започаткував німець Леон Кляве. Їх використовують й дотепер.
  • Нині тут виготовляють 10 мільйонів літрів пива на рік.
  • Як готують й що додають до хмільного напою, дізнавались журналісти vsim.ua.

У спекотний літній день під дверима фірмового магазину пивзаводу ПРАТ “Хмельпиво” людно. Тут кучкуються чоловіки і жінки. Вони чекають на смак живого й холодного пива. Одна пляшка коштує 12 гривень. Під смак хмільного напою купують ще й рибку. Втім перш ніж потрапити до рук “пиволюбителів”, пиво проходить цілий шлях, що називається пивоварінням.

Про історію Хмельпиво

Технологію пивоваріння у м. Хмельницькому започаткував німець Леон Кляве. Сталося те 118 років тому. Як розповів краєзнавець Сергій Єсюнін, Кляве був підприємцем, що мав чималий досвід у пивоварінні. Адже пивоваріння - сімейний бізнес, що започаткували його діди-прадіди. Проаналізувавши, що на Поділлі на той час великі пивоварні заводи були відсутні, Кляве розпочинає свою діяльність на Вінниччині. Пропрацювавши якийсь час там, він зважується на рішучий крок - заснувати власне виробництво у Проскурові. 

Тоді він звертається до міської думи з проханням надати йому земельну ділянку. Йому надали дві. У результаті Кляве їх купує у 1898 році, і будує пивоварний завод. Відтак за кілька років були збудовані корпуси, що височать на вулиці Чорновола, 24, й донині. Саме в цих стінах створюється живе пиво, що виробляють за класичною німецькою з відкритим бродінням технологією й досі. 

Фото надав Сергій Єсюнін

Пивне виробництво за рецептом Кляве мало дві головні складові: вода і солод. Воду, що входила до складу пива, німецький промисловець добував із власної артезіанської свердловини. Також він облаштував власне виробництво солоду та придбав якісне німецьке обладнання. Як розповів краєзнавець Сергій Єсюнін, за допомогою того оснащення створювалось кілька сортів пива, зокрема відомо про “Баварське” та “КЛЯВЕ”. На той час завод Кляве виробляв найякісніше пиво у всій Подільській губернії. 

Пройшли роки. Хмельницький ПРАТ “Хмельпиво” пивзавод працює і красується на тому ж місці. Традиції, що заклав німець Кляве, панують тут й досі. Як варять пиво сьогодні, читайте далі. 

Про сучасне пивоваріння

Нині на території пивзаводу залишились будівлі, що побудував Леон Кляве. Саме в цих стінах створюється улюблений багатьма хмільний напій. В рік завод випускає 10 мільйонів літрів пива. Тут виробляють п’ять сортів: “Проскурівське”, “Хмельницьке”, “Жигулівське”, “Проскурівське PREMIUM” і “Проскурівське Бренд”. Всі ці сорти пива cхожі за технологією виготовлення. Бо ж все пиво, що тут варять, є “живим”, тобто непастеризованим і без консервантів. До того ж, тут добувають воду зі стометрової глибини. Саме вони є основою сучасного пивоваріння. 

Відтак перш ніж пиво потрапить до пляшки, воно  проходить процеси близько двох місяців від виготовлення солоду до розливу на п’ятьох дільницях. Мова йде про солодовню, варницю, бродильню, лагерний підвал і цех пляшкового і кегового пива. 

Варниця - місце, де відбувається безпосередній процес пивоваріння. Спершу з ячменю готують солод. З нього роблять борошно, яке разом з водою і хмелем задають і варяють у спеціальних чанах. Під час варіння отримується сусло - сировина, що призначена для зброджування пивними дріжджами. Та перед процесом бродіння гаряче сусло охолоджують. Вже після цього пиво передають у бродильню. Там при температурі +10 - +11 градусів напій бродить у відкритих бродильних чанах.

Після цього наступна стадія - доброджування в лагерному підвалі. Після цього воно відправляється на фільтрацію і вже згодом на розлив в скляні пляшки 0,5 л і нержавіючі 50 л кеги.

Пиво тут розливають як у нові, так і вже використані пляшки, кількість повернених сягає 80%. Усі вони підлягають ретельній мийці і дезінфекції в пляшкомийній машині.  

Фото надав Сергій Єсюнін
Фото надав Сергій Єсюнін

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Коментарі (9)
  • Lena Yamborko

    На смак дійсно смачне,але після того як пару раз попалось з кришками всередині,то вже засумнівалась у його якості
  • Павло

    Після приходу нового технолога, який почистив чани від бактерій, що осіли на стінках з середини, пиво стало кисле і не смачне, давно не п’ю Хмельницького пива, дуже рідко за звичкою беру на заводі на розлив, вже трохи краще, але не те.

    Мастер Автополив reply Павло

    Если не чистить, то еще нарастут!
  • Мастер Автополив

    дякувати розмному німцю, а як би не він? Де шось збудоване за славетні часи нашої усіх озолотившої незалежності?

    IGOR reply Мастер Автополив

    За годы независимости, когда были все возможности развивать свою страну, утратить 50% экономики - это надо было постараться... Из индустриальной, промышленной и ядерной страны, на 3 месте в Европе по потенциалу слетели на последнее место... Но каждому как говорится своё. Пенсия так и пойдёт голосовать за Бойко (который поехал просить скидку на газ не для них, а ДЛЯ СЕБЯ (для своих ТЭЦ, чтобы разница между себестоимостью и уплатой (то ест прибыль) была ещё выше, тарифы никто не снизит, и все это понимают), свидомисты - за "кращого президента в історії, якій підняв економіку країни з руїн", и.т.д., и.т.п. Люди, которые способны изменить страну - как правильно душатся всеми возможными способами, а их сторонники остаются незамеченными... Олигархи не будут тратить миллиарды, от щедрот своих, для того, чтобы "нести в Мир добро", но не до всех за 30 лет это дошло....

    Мастер Автополив reply IGOR

    Да понятно, что это бантустан с очень малоразумными людьми. Это был так, риторический вопрос.
  • Максим Фомин

    Про дезинфекцію поспорю посам купляв пляшку з корком у середині чув про мишеай навіть фото надавили але то таке ми ж не німці)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Хмельницького за сьогодні

13:32 «Весільний дрифт» на майдані Незалежності: хмельницька поліція шукає порушника (ВІДЕО) play_circle_filled 13:00 На Хмельниччині за добу вигоріло 5 гектарів полів 12:20 Понад 600 порушників та 30 ДТП: якими були вихідні на дорогах Хмельниччини 11:51 У міськраді розглянуть петицію хмельничанина про облаштування пляжу на Озерній Від читача 12:27 І ЗНОВУ ПРО ГРУПИ ПРОДОВЖЕНОГО ДНЯ 11:20 У Кам'янці збили 51-річного пішохода 10:54 П’яний водій протаранив будівлю біля “Оазиса” play_circle_filled 10:50 На Дністрі врятували двох плавців 10:07 У Кам'янці чоловік впав з четвертого поверху 09:40 Успенський піст 2019: календар харчування 09:00 Долар знову подешевшав. Курс НБУ на 19 серпня 08:00 19 серпня — Яблучний Спас: що не слід робити сьогодні 07:07 Снідаємо смачно. Як приготувати пишну яблучну шарлотку 20:58 Активісти “Фенікса” облили сечею блогера, який побив атовця у Хмельницькому (ВІДЕО) play_circle_filled photo_camera 19:00 Від комунальних боргів до проросійського блогера: ТОП-5 новин тижня у Хмельницькому photo_camera 18:00 У центрі Хмельницького частково обмежать рух 19 серпня 17:30 Що хмельничани обговорювали у Facebook цього тижня 17:00 "Спека розкрутиться" наступного тижня: прогноз погоди у Хмельницькому 16:00 Що святять на Яблучний Спас: список продуктів 15:08 Скандальний блогер, який побив атовця у Хмельницькому, вже в суді. Що там відбувалося play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up