У спекотний літній день під дверима фірмового магазину пивзаводу ПРАТ “Хмельпиво” людно. Тут кучкуються чоловіки і жінки. Вони чекають на смак живого й холодного пива. Одна пляшка коштує 12 гривень. Під смак хмільного напою купують ще й рибку. Втім перш ніж потрапити до рук “пиволюбителів”, пиво проходить цілий шлях, що називається пивоварінням.
Технологію пивоваріння у м. Хмельницькому започаткував німець Леон Кляве. Сталося те 118 років тому. Як розповів краєзнавець Сергій Єсюнін, Кляве був підприємцем, що мав чималий досвід у пивоварінні. Адже пивоваріння - сімейний бізнес, що започаткували його діди-прадіди. Проаналізувавши, що на Поділлі на той час великі пивоварні заводи були відсутні, Кляве розпочинає свою діяльність на Вінниччині. Пропрацювавши якийсь час там, він зважується на рішучий крок - заснувати власне виробництво у Проскурові.
Тоді він звертається до міської думи з проханням надати йому земельну ділянку. Йому надали дві. У результаті Кляве їх купує у 1898 році, і будує пивоварний завод. Відтак за кілька років були збудовані корпуси, що височать на вулиці Чорновола, 24, й донині. Саме в цих стінах створюється живе пиво, що виробляють за класичною німецькою з відкритим бродінням технологією й досі.
Пивне виробництво за рецептом Кляве мало дві головні складові: вода і солод. Воду, що входила до складу пива, німецький промисловець добував із власної артезіанської свердловини. Також він облаштував власне виробництво солоду та придбав якісне німецьке обладнання. Як розповів краєзнавець Сергій Єсюнін, за допомогою того оснащення створювалось кілька сортів пива, зокрема відомо про “Баварське” та “КЛЯВЕ”. На той час завод Кляве виробляв найякісніше пиво у всій Подільській губернії.
Пройшли роки. Хмельницький ПРАТ “Хмельпиво” пивзавод працює і красується на тому ж місці. Традиції, що заклав німець Кляве, панують тут й досі. Як варять пиво сьогодні, читайте далі.
Нині на території пивзаводу залишились будівлі, що побудував Леон Кляве. Саме в цих стінах створюється улюблений багатьма хмільний напій. В рік завод випускає 10 мільйонів літрів пива. Тут виробляють п’ять сортів: “Проскурівське”, “Хмельницьке”, “Жигулівське”, “Проскурівське PREMIUM” і “Проскурівське Бренд”. Всі ці сорти пива cхожі за технологією виготовлення. Бо ж все пиво, що тут варять, є “живим”, тобто непастеризованим і без консервантів. До того ж, тут добувають воду зі стометрової глибини. Саме вони є основою сучасного пивоваріння.
Відтак перш ніж пиво потрапить до пляшки, воно проходить процеси близько двох місяців від виготовлення солоду до розливу на п’ятьох дільницях. Мова йде про солодовню, варницю, бродильню, лагерний підвал і цех пляшкового і кегового пива.
Варниця - місце, де відбувається безпосередній процес пивоваріння. Спершу з ячменю готують солод. З нього роблять борошно, яке разом з водою і хмелем задають і варяють у спеціальних чанах. Під час варіння отримується сусло - сировина, що призначена для зброджування пивними дріжджами. Та перед процесом бродіння гаряче сусло охолоджують. Вже після цього пиво передають у бродильню. Там при температурі +10 - +11 градусів напій бродить у відкритих бродильних чанах.
Після цього наступна стадія - доброджування в лагерному підвалі. Після цього воно відправляється на фільтрацію і вже згодом на розлив в скляні пляшки 0,5 л і нержавіючі 50 л кеги.
Пиво тут розливають як у нові, так і вже використані пляшки, кількість повернених сягає 80%. Усі вони підлягають ретельній мийці і дезінфекції в пляшкомийній машині.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.