Вимагання 300 тисяч доларів: хмельницького бізнесмена визнали невинним

Вимагання 300 тисяч доларів: хмельницького бізнесмена визнали невинним
  • Управляючий виробництвом вимагав в свого директора 300 тисяч доларів за те, що він поступиться бізнесом власнику.
  • Що вирішив суд?

Жителя міста Славута звинувачували у погрозах і вимаганні 300 тис. доларів у свого бізнес-партнера. Шепетівський міськрайонний суд не побачив тут протиправних дій, а позовну заяву про відшкодування моральної шкоди залишив без розгляду.

Як вказано у вироку суду від 12 лютого, у жовтні 2009 року житель Донецька Станіслав Горобій придбав нежитлове приміщення колишнього телятника та прилеглої до нього земельної ділянки у Славутському районі Хмельницькій області. Там чоловік виготовляв меблі. Оскільки Станіслав Горобій проживав у Донецьку, то дистанційно керувати виробничими процесами не міг, тому він залучив свого знайомого зі Славути на посаду керуючого виробництвом. Партнери домовились про співпраю усно і жодних документів не підписували. Партнер мав контролювати виробничий та технологічний процеси, шукати працівників і контролювати їхню роботу, а також вести від імені та з погодження керівника підприємницьку діяльність.

У вересні 2018 року власник бізнесу виявив нестачу продукції і вирішив припинити співпрацю зі своїм керуючим. Натомість житель Славути не погодився і почав вести з ним переговори щодо розподілу майна. Тоді колишній керуючий звернувся до суду.

Відео дня

«Обвинувачений вирішив у незаконний спосіб збагатитися шляхом вимагання грошових коштів у потерпілого, при цьому визначив нічим не обґрунтовану суму компенсації за свій вихід з бізнесу - 300 000 доларів США», – йдеться у повідомленні.

Керуючий зі Славути почав погрожувати колишньому роботодавцю фізичною розправою у разі невиконання вимог та у 2020 році побив Станіслава Горобія. Коли директор пояснив, що не має 300 тис. доларів, керуючий зменшив свої вимоги до 170 тис. Станіслав Горобій повідомив про вимагання поліцію і під наглядом слідчих передав колишньому керуючому 50 тис. доларів. Під час передачі цих грошей мешканця Славути затримали.

Обвинувачений Павло Оборжицький свою вину не визнав. За його версією, у 2011 року він уклав кілька письмових договорів зі Станіславом Горобієм про спільне користування нежитловим приміщенням, згідно з якими також мав право займатись виробництвом меблів. Оборжицький за свої гроші купував обладнання, наймав працівників і виготовляв продукцію. За словами Оборжицького, він ніколи не вів підприємницької діяльності від імені Горобія та за його гроші. До 2018 року між партнерами не виникало спірних питань щодо використання приміщення, а у серпні того року Горобій захопив його цех, відключив світло, вигнав людей і забрав продукцію. Стверджує, що ніколи не погрожував і грошей не вимагав, а колишній бізнес-партнер сам запропонував 100 000 доларів для врегулювання питання.

Після допиту свідків і ознайомлення з матеріалами справи суддя Світлана Козачук визнала Павла Оборжицького невинним у зв’язку із відсутністю в його діях складу кримінального правопорушення, а позовну заяву потерпілого про відшкодування моральної шкоди – залишила без розгляду. Цей вирок ще можна оскаржити в апеляційному суді.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Sergey Nabokov

    До речі, щодо бізнесів. В Україні, навіть в умовах війни відкривати та розвивати. його доволі легко. Я б рекомендував вам вкладатися в надра. Це дуже прибуткова справа. Все, що вам для цього потрібно - лише мати усі необхідні документи. Можу вам порадити чудову компанію для цього https://geogroup.com.ua/aukcziony-z-prodazhu-speczialnyh-dozvoliv-na-korystuvannya-nadramy/

  • Юрій Гудок

    Та ясно. Сума велика ж.

keyboard_arrow_up