Вода у Південному Бузі брудна. Експерти розповіли, чи є небезпека для хмельничан

Вода у Південному Бузі брудна. Експерти розповіли, чи є небезпека для хмельничан
  • Дослідження показали, що в Бузі можуть бути хімікати.
  • Є дві версії: погано працюють очисні споруди або якесь підприємство викинуло у річку токсини.
  • Держекоінспекція перевіряє “Хмельницькводоканал”.
  • Чим це загрожує хмельничанам?

Вода у Південному Бузі смердюча і брудна. До таких висновків дійшли у Держекоінспекції у Хмельницькій області. Вчора, 21 червня, інспектори обстежили річку, взяли проби води і провели інструментально-лабораторне дослідження. Вода мала сивий колір і різкий гнильно-фекальний запах. Окрім цього, був понижений рівень розчиненого кисню.

 Чи варто хвилюватись хмельничанам

В офіційному листі, який Держекоінспекція розіслала ЗМІ йдеться про те, що у Південному Бузі понижений вміст розчиненого кисню. Мовляв, скоріш за все погано працюють очисні споруди “Хмельницькводоканалу”. Ми вирішили розібратися, чи загрожує це хмельничанам.

Відео дня

“Хмельницькводоканал” має дві очисні споруди. Одна з них знаходиться у Раковому, інша - в Давидківцях. Перша обслуговує військову частину та прилеглі до неї території. Більшість населення міста обслуговує саме очисна споруда у Хмельницькому районі. Вона працює ще з 1985 року. Туди потрапляють стоки з домівок хмельничан, підприємств, установ та організацій усього міста. 

Вже там воду очищають і скидають у Південний Буг. Після фільтрації вона тече річкою до Вінницької області. Там воду ще раз очищують і подають до кранів сусідів. Як повідомляє vn.20minut.ua, вже два тижні у Вінниці жаліються на смердючу воду. Проте чи пов'язано це з ситуацією у Хмельницькому, поки не відомо. 

Що стосується хмельничан, то їм брудна вода з Південного Бугу не загрожує. Вони п'ють воду з Чернелівського водосховища. Вона вважається однією з найчистіших в Україні. 

Яку воду п'ють хмельничани і як працюють очисні споруди, ми розкажемо у наших наступних матеріалах. 

На експертизу води піде 2 дні

Аби з’ясувати, що дійсно стало причиною забруднення Бугу, зв’язались з начальником відділу інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції у Хмельницькій області Олегом Ліщуком. Бути присутніми на перевірці нам не дозволили. Розповідають, що перепустку на неї можуть дати лише у "Хмельницькводоканалі". Коментар надали по телефону. 

- Зараз досі триває перевірка “Хмельницькводоканалу”. Якість води залежить і від того, що скидають на водоканал. Це і населення, і підприємства, установи та організації. Очисні споруди можуть очистити тільки води, які мають певний хімічний склад. Вони здійснюють біологічну і механічну очистку. А якщо у води потрапляють якісь токсичні речовини, то очисні споруди не справляються, - розповідає Олег Ліщук.

Від будь-яких роз'яснень у "Хмельницькводоканалі" відмовляються. Директор комунального підприємства Віталій Кавун надав лише короткий коментар. 

- У нас є така версія, що якесь підприємство скинуло відходи, що містять хімічні і токсичні речовини. Через це і забруднилась вода у річці. Але остаточні результати перевірки будуть протягом 1-2 днів. Тоді і зможемо розповісти детальніше, - каже Віталій Кавун.

Що кажуть екологи

Поки Держекоінспекція та “Хмельницькводоканал” чекають остаточних результатів перевірки води у Південному Бузі, ми поцікавились у місцевих екологів, чим загрожує забруднення води у річці.

“Це загрожує не хмельничанам, а вінничанам”

Юрій Рєзніков, член хмельницького «Товариства охорони природи»

- Очисні споруди “Хмельницькводоканалу” загрожують не хмельничанам, а вінничанам. Якщо мешканці Хмельницької області не виходять купатися або ловити рибу в місці, де з очисних споруд спускають воду, то це в принципі їм не заважає. А у Вінниці чомусь не додумалися, що всі стічні води після очистки випускаються у Південний Буг з двох очисних споруд - у Раковому і в Давидківцях, а далі прямують до їхніх кранів. У “Хмельницькводоканалі” мають дозвіл на очистку, виданий Департаментом екології та природних ресурсів. Але тоді коли його видавали, річка дуже обміліла, а розрахунки мають вестися з врахуванням розбавлення води. А це розбавлення зараз дуже знижується. Два роки тому я вирішив подивитися те місце, де випускається вода з очисних споруд у Давидківцях. Біля труби в річці цілий острів намило. Це говорить про те, що викидається бруд, активний мул. Звідти аж тягнеться такий довгий брудний шлейф вздовж Південного Бугу. Як на мене, то очисні споруди працюють не дуже ефективно.

“Від Хмельницького до Хмільника йде стічна канава”

Ольга Єфремова, кандидат технічних наук, доцент кафедри екології Хмельницького національного університету

- Для міста Хмельницького викиди з цих очисних споруд значення не мають, бо вони знаходяться нижче за течією і вверх не піднімуться ніяк. Від Хмельницького до Хмільника - найбрудніша вода по всьому басейну річки Південний Буг. Після Хмільника вже є кілька річок, які впадають в Південний Буг, вони розводять воду і вона вже йде потім до Вінниці не така брудна, як до Хмільника. Вінничани беруть річкову воду з Південного Бугу, очищають її і дають на водопостачання. А в нас водопостачання здійснюється з підземних вод Чернелівського водосховища, це Дніпровський басейн. Очисні споруди отримують стоки, очищають їх до певного ступеня і скидають їх на річку. Тому виходить, що від Хмельницького до Хмільника йде стічна канава. Скоріше за все, очисним спорудах “Хмельницькводоканалу” потрібна реконструкція, а також новітня технологія очищення води.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анна Островська

    в нас вода дуже добра, п'ю навіть не фільтруючи з крана - смакота
  • Олег

    проведуть аналіз води з під крану  і будете знати чи безпечно її пити
  • Віталій Розуменко

    Про  яку чистоту води  можна говорити, коли туди скидаються  фекаліі  з багатьох прилеглих приватних будинків вздовж річок, які впадають в межах міста  Хмельницький в Буг. Під видом водостоків з приватних садиб, де через огороди, де через дорогу вкопані труби з яких , в темну пору суток, побутові подрібнюючі насоси  скидають   зібрані за сутки нечистоти в водойми. Труби виходять  біля дна річок, через що іх майже неможливо виявити.. Це стосується  мікрорайону Гречан,  Лезнево-1, Лезнево-2, Раково, та Дубово.  В Лезнево (новий мікромасив) коли прокладали обіч дороги  газ, чи то телефон, було перерізано декілька таких труб, але на другий день все оперативно було відремонтовано і засипано.Адже економія без вивозу септика біля 350 грн в місяць.
  • Сергій Якубенко

    цікаво куди той мужик наголовному фото бичок викине? там ж мусорників нема. Правильно - в річку.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up