Як бійці з фронту стали “учнями” на хмельницькому полігоні прикордонників (ФОТО, ВІДЕО)

Як бійці з фронту стали “учнями” на хмельницькому полігоні прикордонників (ФОТО, ВІДЕО)
  • Лежачи на землі, навприсядки, в русі чи з окопів.
  • Так офіцери-прикордонники з різних областей України відточують свою майстерність стрільби на полігоні в Раковому.
  • Хто “ганяє” вже досвідчених офіцерів та як справляються військові із завданнями тренерів, бачили журналісти vsim.ua.

Будні прикордонників - це виснажлива фізична підготовка, тренування з рукопашного бою та вогнева. Тренуються курсанти та офіцери на двох полігонах: перший знаходиться в мікрорайоні Дубово. Там переважно дислокуються кінологи та тренують собак. Також там проходять вогневу підготовку холостими боєприпасами та роблять учбові закладки.

Другий полігон у Раковому - бойовий, тому він розташований на окраїні міста. Тут прикордонники вчаться стріляти з різної зброї. Пістолети та автомати - це так, для розминки. Для таких тренувань є два тири: в одному стріляють із стометрової відстані, в другому ціляться з двохсот метрів.

Відео дня

Ви колись намагалися влучити в ціль з такої вістані? А прикордонники це роблять регулярно, при чому позиція стоячи - сама легка. Буває, що доводиться робити вправу лежачи, з переворотом, на бігу або з перешкодами. Для цього тут по полю розкидані шини, з їх допомогою моделюють різні ситуації та навчають курсантів діяти миттєво та вправно орієнтуватися на місцевості.

На стрільбищі є кілька тирів, яких у цивільному житті навряд чи побачиш. Тут стріляють із важкої техніки: кулеметів, РПГ, гранатометів, кидають бойові гранати. Для охоронця кордону навички вогневої підготовки - життєво необхідні. Тому регулярно на полігоні проводять навчання для курсантів та курси підвищення кваліфікації для офіцерів.

Сьогодні, 11 квітня, журналісти vsim.ua побували на незвичних навчаннях прикордонників. Кожен сьогоднішній “учень” - це боєць, який пройшов фронт та побував в зоні бойових дій. Як тренують вже “стріляних” офіцерів, розкажуть досвідченні прикордонники далі у нашому матеріалі.

Олег Фігура - офіцер прикордонної академії, якому сьогодні випала честь “поганяти” своїх колег та навчити їх новим тенденціям вогневої підготовки. Полковник зазначає, що офіцери приходять на полігон вже з чималим досвідом, тому їх важко чимось здивувати.

Олег Фігура, полковник ДПСУ

  • Сьогодні на полігоні у нас відбуваються збори з начальниками вогневих підготовок всіх органів державного кордону. Ми проводимо такі збори раз на рік для того, щоб показати, які є новинки в цьому напрямку та спланувати їх роботу на наступний рік. Зараз тут перебуває 31 військовослужбовець з різних регіонів України. Є з Миколаєва, Маріуполя, Сум, Херсону, Луганська, Донецька, та зі всього Закарпаття. Кожен із них не лише теоретик. Всі вони відточили свої, набуті тут, навички в зоні бойових дій, тому здивувати їх важко. Але ми теж “не ликом шиті”, тому збори проходять протягом 5 діб і під час них ми вчимо наших фахівців вправності вогневої,  які вони потім передадуть військовим у себе на місцях. Тут проходить підготовка середніх та великих груп, бо стріляти, коли ти один біля мішені - це одна справа, я коли вас поруч три десятки - це зовсім інше. Це дуже складно, коли багато людей одночасно виконують стрільбу і будемо сьогодні цьому навчати.

Федір Тимір - офіцер із бойовим досвідом. Він служить на Сході країни, тому вогнева для нього - життєво необхідна.

Федір Тимір, старший лейтенант

  • Я родом із Маріуполя. Там же проходжу службу з 2012 року і по цей день. Виконую свої обов’язки на східних кордонах. Зараз ситуація в країні така, що ми максимально маємо бути підготовлені. Тут ми вчимося командному бою, вчимося орієнтуватися на місцевості. А на фронті від нашого вправного командування та правильної розстановки бойових сил залежить життя військових. Такі навчання вже не раз допомагали рятувати життя там. Ми маємо вправно стріляти, іноді в екстремальних умовах рити окопи та вести бій у різних положеннях, - розповів прикордонник.

Сьогодні тут моделюють різні ситуації, схожі до ситуацій на фронті. Це зіткнення з засідкою, розшук, пошук диверсійно-розвідувальних груп противника, затримання озброєних контрабандистів, тощо. Попри рясний дощ прикордонники виконують вправи лежачи на землі, стріляють на бігу в групах по тридцять осіб та вчаться дбати одночасно про власне життя і безпеку товариша.

Керівний склад прикордонників навчаннями та підготовкою своїх офіцерів задоволений. Генерал-майор Микола Маланчій говорить, що з кожним роком вправність офіцерів лише зростає, тому є кому відстоювати цілісність кордонів України.

Микола Маланчій, генерал-майор

  • Сьогодні ми проводимо навчання керівного складу вогневої підготовки. Хочу сказати, що наші офіцери знаходяться на полігоні вже третій день і вони показують значно кращі результати ніж в попередні роки. Вони всі були в зоні ООС, всі досвідченні практики. Те чого ми їх навчимо за 5 днів, вони потім передадуть нашому персоналу на кордонах, зазначив Микола Маланчій.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram, Viber та YouTube

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up