Як не перевантажити дитину зайвими гуртками: радять мами, коментує психолог

Як не перевантажити дитину зайвими гуртками: радять мами, коментує психолог
  • Бальні танці, фортепіано, карате, футбол... Часто молоді мами не знають, що обрати для своїх дітей. 
  • Як не перевантажити свою дитину і розкрити її творчий потенціал, дізнавалися журналісти vsim.ua. 

Кожна мама хоче, щоб її дитина була кращою в усьому. Звісно приємно, коли і в школі вона перша, і гуртки відвідує, і мови вивчає. Часто трапляється, що через гонитву за престижем або щоб задовольнити свої нереалізовані амбіції, матусі забувають про бажання та мрії самої дитини. Якщо ви в дитинстві мріяли стати балериною, але з тих чи інших причин не вийшло, не поспішайте віддавати в балетну школу доньку чи сина, завжди цікавтеся їхньою думкою. Немає нічого гіршого ніж займатися ненависною справою. В майбутньому це спровокує купу комплексів та образ, - зауважують психологи.

Як допомогти дитині реалізувати свій потенціал, на які гуртки віддати та як не перевантажити непотрібними заняттями, журналісти vsim.ua запитали у досвідчених мам та компетентного психолога.

"Дитина сама обрала, що їй до вподоби"

C:\Users\Користувач\Desktop\22046847_493501074363467_8711536445811394259_n.jpg

Анжела Волосячик, мама девʾятирічного хлопчика

Відео дня

- Мій ходить на фортепіано та відвідує гурток з різьби по дереву. Дитина сама обрала, що їй до вподоби. Я проти того, коли діток віддають на купу гуртків, щоб було чим похвастатися перед друзями. Дитина має робити лише те, що їй подобається. А мама - розвивати таланти, допомагати, наставляти. Не потрібно перевантажувати також, бо з цього нічого доброго не буде. У дитини має бути чітко розподілено час на навчання, на хобі, на розваги. Якщо вона щось не встигає, значить батьки занадто багато хочуть і потрібно від чогось відмовитися.

"Ще є енергія, щоб побешкетувати вдома"

C:\Users\Користувач\Desktop\36495716_468271406953225_8703970874266484736_n.jpg

Алла Якименко, мама пʾятитирічного хлопчика

- Моєму сину 5 років, ми активно готуємося до школи, ходимо на англійську мову. А ще на малювання, хореографію, співи. Для початку записалися на кілька гуртків, щоб він зрозумів, що йому найбільше подобається. Тоді обере, що залишити, а від чого відмовитися. Але поки говорить, що йому все подобається. Я б не сказала, що після занять втомлюється, ще є енергія на те, щоб побешкетувати вдома.

"Не треба змушувати"

C:\Users\Користувач\Desktop\35895347_10215343147987290_4758426608342138880_n.jpg

Юлія Якуніна, мама двох дітей

- Я вважаю, що найголовніше, щоб дитині подобалося відвідувати ту чи іншу секцію, тому необхідно враховувати дитячу думку. Щоб було цікаво і щоб бажання було ходити. Також фінансова сторона важлива, часто будь-який спорт передбачає змагання, виїзні тренування, а це затратно, тому батьки мають на це також зважати. Ми все запитували у сина, слухали його думку, і вже потім вирішували куди будемо ходити. Якщо танці, то не його то не треба змушувати.

"Синок сам проявив ініціативу"

Марина Трубуна, мама восьмирічного хлопчика

- У мене синок сам проявив ініціативу, захотів ходити на карате. Ми з чоловіком повністю підтримали. Уже два роки як відвідує, йому дуже подобається, є успіхи, на змагання їздить. Ще ми вирішили віддати на англійську, це знадобиться в житті. Більше поки нічого додаткового, щоб не втомлювався, та й йому поки достатньо. А то в мене знайомі навантажили дитину так, що потім до психолога водили. Все мама хотіла з нього великого музиканта зробити, а малий аж ненавидів те фортепіано, от і отримали. Якщо мій проявить ініціативу ще щось відвідувати, то ми підтримаємо, звісно в межах розумного.

Що радить психолог

"Батьки повинні керуватися здібностями дитини"

Зозуля Віталіна, дитячий психолог

- Дитина, яка активна, іноді навіть занадто, на все має свою думку, часто протестує, легко знаходить спільну мову мову з іншими дітьми - просто потребує додаткового місця для реалізації свого потенціалу. В цьому батькам можуть допомогти позакласні заняття, гуртки, секції. Але при виборі відповідного для неї заняття слід враховувати, що дитина як швидко захоплюється, так само швидко і перегорає. Тому перекладати відповідальність на неї не варто. Дитина має приймати участь у виборі гуртків чи секцій, а не обирати сама. Поцікавтеся її думкою, можливо вона уже має на прикметі якусь секцію. Батьки повинні керуватися не своїми нереалізованими бажаннями та амбіціями, як це часто буває, а здібностями та творчими нахилами дитини. Для цього потрібно бути уважним, слухати та спостерігати за тим, до чого дитина тягнеться, чи підспівує виконавцям, чи танцює під музику, які передачі вона любить дивитися по телевізору, в які ігри грає за компютером, у що грається з друзями на вулиці - батьки мають знати все, і керуватися цими знаннями при виборі позакласного заняття для свого малюка. Памятайте, що Ваша дитина - це неповторна індивідуальність, яка має право на самореалізацію, не змушуйте, якщо бачите протест. Обріть один-два гуртки, які не лише розкриють потенціал дитини, а й знадобляться їй в майбутньому. Не перевантажуйте! Дитина не може знати та вміти все, тому не варто обирати велику кількість занять, щоб після уроків вона не мала вільного часу, а лише відвідувала секції. Надовго Вашої дитини  не вистачить. Якщо дитині набридло, краще припиніть відвідини цього гуртка. Сплануйте дитячий час так, щоб у ньому був присутній і відпочинок, і навчання, і спілкування з однолітками. Важливо також подумати про розташування тих чи інших гуртків: не обирайте гуртки далеко від дому, дитина стомлюватиметься від самої дороги, звідси менша продуктивність праці.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:52 На Хмельниччині солістка відомого гурту зареєструвала авто 20:06 Закупнянський кар’єр на Хмельниччині приватизувала харківська компанія 19:24 Лікарня у Хмельницькому почала продавати електроенергію, яку виробила на даху 18:35 Зеленський вручив нагороди прикордонникам у Хмельницькому (ВІДЕО) Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 17:51 Поселення старожителів на Хмельниччині мало не стало сільськогосподарською землею 17:08 У громаді на Хмельниччині запустять безкоштовний автобус до кладовища 16:31 На Хотовицького затримали чоловіка з наркотиками, – поліція 16:06 Симчишин ухвалив чотири кадрові рішення (ІМЕНА) 15:45 Нові знижки на улюблені товари в мережі супермаркетів «Грош»! (новини компаній) 15:20 На Хмельниччині на воді за добу загинули двоє людей 15:10 До кладовища у Шаровечці курсуватиме додатковий транспорт 14:06 Закон про мобілізацію, НМТ й запис до школи: про зміни в травні для хмельничан 13:34 Зеленський побував у Хмельницькому (ВІДЕО) play_circle_filled 12:01 У Старокостянтинові в квартирі вибухнула граната. Є постраждалий 11:51 Чому скорочують Хмельницький обласний ліцей? Версія влади та позиція батьків і вчителів 11:00 Сергій Тюрін офіційно став головою Хмельницької ОВА 10:24 «Пішов неповторний голос». Хмельничани попрощались з артистом ансамблю «Козаки Поділля» 09:20 Вручили нагороди рідним загиблих воїнів з Хмельниччини: імена photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up