Саме цей фрукт у багатьох асоціюється з Новорічними святами, тож пора дізнатись, як порадувати своїх близьких солодкими та соковими плодами.
Наближаються святкові дні, та який же Новий рік без мандаринів? Лише сам запах цього фрукта обіцяє гарний настрій та веселощі. На ринках і в супермаркетах масово скуповують солодкий цитрус кілограмами. Та й не дивно, адже він дуже корисний і містить пектин, мінерали та фітонциди. А в шкірці присутні ефірні масла, що роблять наше обличчя здоровим та сяючим.
Журналісти «vsim.ua» відвідали центральний продовольчий ринок, щоб дізнатися у місцевих продавців як же правильно обрати мандарини до смаку.
- Я раджу всім турецьку «Сутсума» – вона смачна й солодка. Без кісточок. Має тонку жовто-помаранчеву шкірку. Іспанська «Климентина» теж не має кісточки. В цьому сорті дуже смачні маленькі плоди. В більших можуть траплятися де-не-де кісточки. Грузинські кисло-солодкі з кісточкою. Є ще Абхазькі мандарини з кислинкою – в них товща шкіра і багато кісточок. Тому ми їх не часто возимо.
Зверніть увагу на шкірку
Обирайте лише пружні та шорсткі мандарини. Покрита плямами шкірка свідчить про хворобу фрукта. Якщо мандарин надміру блистить або липне до рук – це означає, що його обробили хімікатами.
Уникайте мерзлих фруктів
Якщо на мандарині після натискання залишаються сліди від ваших пальців – це означає, що фрукт перемерз і втратив усі свої корисні властивості.
Не купуйте зелені мандарини
Якщо фрукт не достиг, у ньому можуть розвиватися бактерії.
Не обирайте гнилуваті цитруси
В них заводяться личинки Середземноморської мухи. При вживанні такого фрукта виникає отруєння.
Головне – це запах
Мандарини мають пахнути мандаринами. Цитрусові без запаху обколені нітратами.
Підготувала Галина Білецька
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.