Багато кого лякають харчові барвники. Їх з легкістю можна замінити на природні. Ефект від цього не гірший. Та й користі більше буде. Для натуральної "фарби" можна використати практично будь-що. Для цього вам знадобиться трішки фантазії. Вибір є великий. До прикладу, червоний колір писанки матимуть від буряка або ж чорниці. Оранжевий дасть лушпиння цибулі. Жовтий відтінок крашанки матимуть від апельсинів чи морквию Зелений - від шпинату. Синій колір вийде, якщо використати листя червоної капусти. А от бежевий чи коричневий - від кави.
З чого почати?
Яйця треба потримати близько години при кімнатній температурі. Це дозволить зберегти шкарлупу цілою і не потрісканою. У воду рекомендовано додати ложку солі. Також, аби фарба лягала рівніше, слід їх знежирити. Можна оцетом або ж мильним розчином.
Які способи?
1. Фарбування лушпинням цибулі
Колір може вийти від жовтого до коричневого - за вашим бажанням. Колір буде залежати від концентрації відвару. Потрібно взяти лушпиння цибулі, проварити півгодини і дати йому настоятись. Яйця опустити у настій, довести трішки до кипіння і варити ще 10 хвилин. Остудити.
2. Фарбування зеленню
Щоб забарвити білу шкаралупу в зелений колір, можна використовувати сік петрушки, кропу, базиліка і зеленого перцю. Але щоб відтінок був насичений, варто взяти шпинат. Зелень потрібно варити на повільному вогні півгодини, після цього зварити у відварі яйця.
3. Фарбування соком червонокачанної капусти
Для того щоб отримати синій відтінок, потрібно дрібно нарізати качан червоної капусти. Залити це півлітрою кип’яченої води. Тоді додати 6 столових ложки оцту. Коли розчин придбає потрібний вам відтінок, замочіть в ньому вже зварені яйця.
4. Фарбування куркумою
Жовтий колір крашанці надасть куркума. Потрібно розвести в гарячій воді кілька ложок порошку куркуми, довести до кипіння. Тоді залишити на повільному вогні на кілька хвилин. Залишити відвар до охолодження, а тоді відварити у ньому яйця. Також у жовтий можна пофарбувати яйця за допомогою цедри лимону та апельсину.
5. Фарбування кавою
Щоб отримати коричневий відтінок, можна зварити яйця в міцному розчині кави або цибулинні. Чим більше проварити, тим інтенсивніший і насичений буде відтінок.
6. Фарбуванням соком буряка
Для того щоб пофарбувати яйця в малиновий або червоний колір можна скористатися буряковим соком. Можна зварити яйця, а тоді помістити їх у свіжевичавлений сік буряка. Або ж відварити яйця з дрібненько нарізаним буряком. Додати чайну ложку столового оцту. Варити 15 хвилин. Не виймати крашанки до того, поки не охолонуть.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.