Як відключатимуть світло 20 листопада на Хмельниччині

Як відключатимуть світло 20 листопада на Хмельниччині

Дізнавайтеся як в неділю застосовуватимуть планові відключення електрики та чи будуть аварійні. 

У неділю, 20 листопада, у всіх регіонах України будуть застосовуватись планові відключення електроенергії. Вони триватимуть  з 8:00 до 24:00. Додаткові аварійні відключення не прогнозуються. Про це заявили в Укренерго

— Вчора нам вдалося дещо пом’якшити обмеження споживання. Ми продовжуємо працювати, щоб повернути світло українцям, яке намагаються забрати у нас рашисти, атакуючи ракетами наші енергоооб’єкти, — додають в Укренерго. 

Відео дня

Як відключатимуть світло на Хмельниччині

У Хмельницькобленерго вказують, що 20 листопада погодинні відключення триватимуть згідно з розпорядженням Укренерго.

Загальний Порядок застосування черг на цю добу залишається незмінним. Та енергетики застерігають, що інколи можуть бути незначні відхилення на рівні 15-20 хвилин, під час яких фахівці здійснюватимуть перемикання оперативним персоналом.

Хмельничан просять перевіряти до якої черги відноситься конкретна адреса, адже графік час від час змінюється. Дізнатися актуальні відключення за адресою можна у розділі «Відключення». Нагадаємо, наразі Хмельницьку область поділено на 4 черги. 

— Пам’ятайте про потребу максимально раціонального споживання електричної енергії. Саме свідоме та раціональне споживання електричної енергії дозволить не перевантажувати електромережі та уникати технологічних порушень в роботі електромереж, — закликають в Хмельницькобленерго. 

У разі погіршення ситуації в об'єднаній енергосистемі України, енергетики можуть додатково ввести графік аварійних відключень.

Опитування

А у вас є світло?

Яка ситуація з енергетикою в країні

Володимир Кудрицький, голова правління Укренерго показав підстанцію, яку обстрілювали особливо часто. Вона живить декілька областей центрального регіону. На сьогоднішній день пошкоджено більше третини енергетичної інфраструктури країни. 

— Якщо обстрілів не буде, то через кілька днів ситуація в енергосистемі буде краща. Якщо будуть нові обстріли, ми будемо готові відновлювати знов і знов. І незважаючи на те, що потрібно готуватись до можливих значних перерв в енергопостачанні, я б хотів, щоб споживачі електроенергії знали: якщо десь вимкнули світло, це означає, хтось там, далеко, на підстанції, на електростанції вже займається ремонтом, — зазначив Володимир Кудрицький, голова правління Укренерго. 

Нині напружена ситуація в Київській, Житомирській, Черкаській, Чернігівській, Харківській, Сумській та Полтавській. Наразі тривають відновлення на Заході. Більше про це та як виглядають зруйновані підстанції дивіться в сюжеті 1+1:

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні заявив, що  енергетики роблять все можливе, щоб дати людям нормальне життя. На даний час енергетиці приділили особливу увагу.

— Так, ми продовжуємо працювати цілодобово і докладаємо максимум зусиль для того, щоб відновити все пошкоджене обладнання. Хоч це й складно робити в умовах, коли російські ракети та дрони раз за разом нищать те, що ми відновлюємо, — додав Зеленський. 

 

Нагадаємо, криза в енергетиці почалась з обстрілів 10 жовтня. Саме з цього дня росіяни почали бити ракетами по український енергооб’єктах. Тоді ж вперше вдарили по електропідстанції в Хмельницькому. Востаннє приліт в обласний центр був 15 листопада. 

Чому не можна попередити про відключення заздалегідь

Також енергетики звертають увагу, що графіки аварійних відключень запроваджуються в дуже швидкому режимі і тільки в разі раптового виникнення аварійного дефіциту потужності. Зазвичай, в диспетчерів є всього 15 хвилин аби відключити світло. Тому попередити споживачів заздалегідь неможливо.

Наразі енергетики працюють над синхронізацією графіка аварійних відключень із графіком погодинних відключень, який опублікували у розділі «Відключення». 

Однак, на підприємстві зазначають, що інформація може змінюватися, тому варто періодично відслідковувати порядок черг та графік.

Поради на випадок аварійних відключень 

Важливо максимально зменшити обсяг споживання електричної енергії. Якщо у вашій оселі є світло, не вмикайте одночасно енергоємні пристрої, перенесіть використання таких пристроїв на нічний час з 23.00 до 07.00.

У патрульній поліції дали поради для населення на випадок аварійного відключення електроенергії.

Що придбати, щоб підготуватися:

  • свічки, ліхтарики, сірники, адаптер для зарядки телефонів у автомобілях
  • павербанки та акумулятори, батарейки
  • сухий спирт, туристичні примуси та балони з газом для них.

Дії під час аварійної ситуації:

  • вимкніть усі електричні побутові прилади, відімкніть з розеток
  • будьте особливо обережними під час використання свічок та сухого спирту
  • під час перебування поблизу проїзної частини, або її перетину обов'язково користуйтесь світлоповертальними елементами
  • в разі обриву та обвисання дротів не наближайтеся до них
  • будьте особливо обережними, коли знаходитесь в неосвітлених місцях в темну пору доби, не відпускайте дітей без супроводу дорослих.

Якщо ж ви потрапили у надзвичайну ситуацію, або стали її свідком копи радять звертатися до екстрених служб. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Майя Малащук

    Даже по3 рази є😔
  • Александр Кирык

    В одних вимикають по два рази на день,а інших ні разу.Де справедливість??????

    Константин Буднецкий reply Александр Кирык

    Александр Кирык нема не де спроведливости
  • читач34

    Чому  2 і 1 черги по два рази на день відключення, а 3 і 4 -лише по одному?

    Читач62 reply читач34

    1 та 2 черги найбільше "економлять" електроенергію. Вибачте!

keyboard_arrow_up