З підземки в центрі Хмельницького можуть зникнути квіти

З підземки в центрі Хмельницького можуть зникнути квіти

У жовтні в ТОВ «Либідь» закінчився термін дії договору оренди підземного переходу, що на Кам’янецькій. Міська рада вирішила договір не продовжувати і оголосити новий конкурс. Аукціон виграє той, хто запропонує найбільшу суму. Нова фірма може «виселити» з підземки квіткарів.  

Щодня хмельничани проштовхуються через підземку, аби потрапити на потрібну зупинку. По дорозі містян перепиняють тітоньки, які пропонують купити букет квітів. Квіткарі заселилися у підземку на перехресті Подільської та Кам’янецької майже 20 років тому. З 1997 року перехід орендувало ПМП «Ковчег». А коли з ними був розірваний договір, то підземку передали ТОВ «Либідь». Орендувати її вони почали у 2011 році. Термін дії договору закінчився у жовтні.

До 2013 року підземка знаходилася на балансі управління ЖКГ. Зараз ремонтом та здачею в оренду займається КП по утриманню нежитлових приміщень.

-  У договорі прописано, що орендар, а це ТОВ «Либідь», має здійснювати поточний ремонт, тобто все, що робиться у підземці, вони роблять за власні кошти. Кожного року вони ремонтують сходи, зробили мощення всередині, зливову систему, завдяки якій вода нормально стікає. Кожного місяця вони платять також по 28 тисяч 620 гривень орендної плати. Ці кошти перераховуються у міський бюджет, - розповідає директор МКП по утриманню нежитлових приміщень Володимир Мельник. 

Відео дня

Мало платили

З 1999 по 2002 рік посаду директора на фірмі займав Валерій Кольгофер, чия дружина була депутатом міської ради від "Партії регіонів". З березня 2015 року директором є Анатолій Решетнік.

Продовжувати договір з ТОВ «Либідь» на оренду підземки у міській раді не хочуть. Посадовці запевняють, що політикою тут не пахне. Уся справа - в грошах. За їхніми неофіційними даними, ті люди, які торгують у підземці, сплачують орендарю близько 200-300 гривень за квадрат. А це майже в 5 разів більше, аніж коштує оренда для самого товариства. Саме через те, що бюджет недоотримує, у міській раді вирішили провести конкурс. 

- І міський голова, і я надсилали їм листа з попередженням про це. І тут нема жодної політики, жодної упередженості, тут є лише цифри. Коли в 2013 році їм поновлювали договір, то була проведена нормативно-грошова оцінка. Вартість орендної плати за квадратний метр становила 41,18 гривень, площа там 695 квадратів, тобто в місяць це виходило 28,6 тисяч гривень. Якщо взяти оцінку на сьогоднішній день, то плата би складала приблизно 120-130 гривень за квадратний метр, а це фактично втричі більше, ніж сьогодні отримує бюджет, - розповідає «ВСІМ» заступник міського голови Андрій Бондаренко.

На міську раду подали в суд

ТОВ «Либідь» з рішенням міської ради не згодні і вже подали позов до Господарського суду з проханням продовжити їм договір оренди підземного переходу. Аби поспілкуватись з директором підприємства та почути його точку зору на ситуацію, журналісти "ВСІМ" спробували зв'язатись з ТОВ "Либідь". Однак слухавку ніхто не підняв, а на робочому місці директора не застали. 

Тим часом влада вже планує провести нову нормативно-грошову оцінку і невдовзі оголосити конкурс на оренду підземного переходу. Не виключають і те, що учасників аукціону буде декілька.

- Той, хто запропонує найвищу ціну, той і буде орендувати підземний перехід. Зараз ТОВ «Либідь» не має договорів суборенди з тими людьми, які там торгують. А вони мають теж пройти погодження через виконком, подати заяву, там йде подвійна плата за оренду. Фактично фірма, яка виграє конкурс, зможе використовувати підземку і для продажу інших товарів, а не лише квітів чи сувенірів, - розповідає «ВСІМ» заступник міського голови Андрій Бондаренко. 

Іван Бухал, колишній міський голова Хмельницького:

- Якщо говорити про роль підземки, то це та частина місця, яка необхідна для того, аби краще було жити містянам. Вулиці мають бути пішохідними, а транспорт потрібно загнати під землю. Коли я став мером, то ми хотіли втілити цю стратегію. Перш за все, ми планували від Проскурівської і аж до вокзалу зробити підземку. Вже і проект готували, і шахтопрохідників залучили, які мали ділянку підготувати. Але Союз розвалився, я пішов з крісла мера, а цим проектом ніхто після мене себе навантажувати не захотів. Цей перехід, що в центрі, почали робити ще при мені у 1989 році, а закінчили вже при Чекмані. Там, де зараз знаходиться підземка і «Либідь Плаза», колись був цілий квартал двоповерхових будинків. Їх знесли. Проект підземки готували в Києві, ми найняли шахтопрохідників, які і виконали роботи. Але її толком і не доробили, тому що погодні умови взимку такі, що то тепло, то дощ, то лід, сходи псуються. Скільки там вже носів набили. Є п’ять входів у підземку, їх можна накрити, щоб не рихтувати, замазувати постійно східці. Це творчий процес і сюди можна залучити людей. 

Щодня через підземку ходить безліч людейКвіти у підземному переході продають ще з 1997 рокуСхідці у підземці ремонтували ще навесніДрузі, а що би ви хотіли бачити у підземці? Свої варіанти залишайте у коментарях. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (20)
  • Гроттер Таня

    Шановний Іван Бухал, якщо перехід є для Вас знаковим об'єктом, то Ви мали б знати що виходів є 6.

    Хто підтримує комунальників, підкажіть, чому в Дитячому світі така жоп....а, на вулиці 2016 рік, а в середину зайти страшно. Для показухи приведіть в робочий стан підземний перехід біля Темпу і біля Пан Диван.
  • Анонім

    Подземка должна перейти в комунальный ринок, а люди, которые там торгуют должны остаться. Цветы в центре нужны хмельничанам.
  • Анонім

    Підвищать плату орендареві, а ці витрати орендар перкладе на своїх орендарів,, а ті вже на покупців. І вот як завжди постраждає пересічний покупець.
  • Іра Шубравая

    як на мене,подарункові крамнички дуже добре туди вписуються.Таке собі підземне царство "скарбів".))))Але квітів там забагато,і умови для їх зберігання не найкращі.Це ж постійно потрібна вода,певна температура.Для продавців теж умови не дуже.

    Пандуси ЖАХЛИВІ,ніхто ними ніколи не з'їде і не підніметься.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики 09:37 На Хмельниччині збили 2 «шахеди». Без постраждалих і руйнувань 09:06 У Шепетівці затримали місцевого за крадіжку. Він намагався втекти з області Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ) 14:40 На Закарпатті затримали хмельничанина, який за 6 800 доларів хотів перетнути кордон 14:04 Яку крипту та скільки накопичують хмельницькі депутати (ІНФОГРАФІКА) 13:36 У хмельницькій криївці «Стінка» проведуть безкоштовну екскурсію 12:27 Чим закінчуються виклики про замінування: підбірка судових справ на Хмельниччині 11:33 Тричі за рік їздив за кермом нетверезим. Як покарали водія з Нетішина
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up