За 17 мільйонів гривень в Палаці творчості залатають дірки

За 17 мільйонів гривень в Палаці творчості залатають дірки
  • Палац творчості не ремонтували більше 15 років. Приміщення потріскалось, а стіни закладу розписали лайкою і графіті.
  • Працівники кажуть, будівлю треба утепляти, а то взимку навіть доводилось ходити в рукавицях.
  • Коли буде реконструкція Палацу творчості і скільки ще чекати, дізнавалися журналісти vsim.ua.

У будівлю на Свободи 2/1 ще тодішній Палац піонерів перенесли у 1989 році. На нове приміщення “скинулись” місцеві підприємці. А вже у 1991 році Палац піонерів перейменували на Палац творчості для дітей та юнацтва. Останній раз заклад ремонтували ще в 90-х.

Та більше п’ятнадцяти років реконструкцію закладу відкладали у “довгий ящик”. За 28 років Палац творчості покрився тріщинами, а стіни закладу розмалювали графіті. Привести приміщення до ладу руки дійшли лише у цьому році. Аби повністю відремонтувати будівлю необхідно майже 20 мільйонів гривень. Що планують зробити та у скільки влетить реконструкція, дізнавались журналісти vsim.ua.

На ремонт постійно не вистачало

Відео дня

Марина Пилипак працює директором у Палаці творчості вже більше 20 років. Зізнається, що приміщення відтоді ремонтували лише всередині. До класів, де займаються діти, купували нові меблі. На зовнішні роботи коштів бракувало.

- Коли я прийшла сюди працювати методистом у 1996 році, то тут була розвалена стеля, протікала зливна система. Зараз вже майже в кожному класі зроблений ремонт. У них раніше навіть не було лінолеуму, а лише плитка, - зазначає Марина Пилипак. - Минулого року перекрили дах, але приміщення ж дуже велике, на нього треба великі гроші.

Директор розповідає, що у минулому році встигли зробити частину фасаду та облаштували сходи позаду закладу.

Спочатку займуться сходами, які сипляться

У 2017 році запланували почати капітальний ремонт Палацу творчості. Щоправда, аби повністю відреконструювати будівлю потрібно 17 мільйонів гривень. Цього року дали лише 3 мільйони. За них облаштують сходи та майданчик перед входом до закладу.

- Коли будували це приміщення, то було зроблено багато порушень і не були виконані всі нормативи. Тепер ми боремось з тим, що постійно латаємо дірки у ньому. Також у другому корпусі мало батарей. Коридор і зовсім не опалюється, - пояснює Марина Пилипак. - Ми поступово ставили пластикові вікна, то вже хоч у рукавицях взимку там не ходимо.

Хто виконуватиме роботи, поки невідомо. Тендер на проведення капремонту оголосять до кінця квітня. А реконструкцію планують почати вже з літа.

На утеплення будівлі треба 14 мільйонів

Утеплювати фасад та замінювати старі вікна у 2017 році поки не планують. В департаменті освіти кажуть, що це затратно. Аби повністю виконати всі роботи необхідно ще 14 мільйонів гривень. Їх проситимуть з міського бюджету вже в наступному році.

- У минулому році було розроблено проектно-кошторисну документацію. Поки виділили 3 мільйони. А загальна вартість проекту складає 17 мільйонів, - розповідає заступник начальника департаменту освіти і науки Хмельницької міськради Людмила Корнієцька. - Тому скоріш за все, що утеплення будемо планувати вже на наступний рік. А у цьому зробимо лише сходовий майданчик.

За її словами, роботи по утепленню відкладуть через те, що зараз ведеться будівництво нових ДНЗ. В зв’язку з цим коштів не вистачає.

Від розпису писанок і до гри на бандурі

Зараз у закладі навчається більше 2500 дітей віком від 5 до 18 років. Вони займаються у 80 гуртках за різними напрямами. Найбільше відвідують класи художньо-естетичного напряму. Чимало дітей записані відразу на декілька гуртків.

- На сьогоднішній день став популярним декоративно-ужитковий напрям. Ще років 6-7 назад такі гуртки, як вишивка, розпис по деревині не дуже користувались попитом, - розповідає Марина Пилипак. - Зараз діти зацікавились писанкарством. Як і раніше, користуються попитом танцювальні колективи.

Палац творчості щороку відкриває свої двері для всеукраїнських і навіть міжнародних фестивалів. Затанцювати та заспівати до Хмельницького приїжджають з різних країн світу. Вже традиційними стали фестиваль танцю “Зимові візерунки”, конкурс юних вокалістів “Пісня над Бугом” та фестиваль з брейк-дансу “Ламані танці”.

Перед центральним входом майданчик весь у щебені. Його треба латати

З панорами на честь визволення Проскурова стерли графіті і пофарбувалиЗбоку від центрального входу починаються розмальовані стіниПодекуди будівля тріщить по швах і лущиться

У деяких місцях споруда може завалитисьУ другому корпусі бракує батарей. Взимку у приміщенні холодноСтіни Палацу творчості розмальовують постійноСходи на задній двір закладу потребують ремонтуНа території Палацу творчості декілька років поспіль проводять хіп-хоп фестиваліСходи, що з протилежної сторони будівлі зробили минулого рокуВсередині будівлі ремонт роблять ледь не щороку

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анна Островська

    ще колись в 90-х ходила туди на танці, будівля яка була, така і лишилась по нині
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up