За десять кілометрів від боєприпасів. Чи готовий Хмельницький до можливої евакуації

За десять кілометрів від боєприпасів. Чи готовий Хмельницький до можливої евакуації
Фото з офіційного сайту ДСНС у Вінницькій області
  • Вся Україна говорить про наслідки вибухів під Вінницею.
  • Мало хто знає, та неподалік Хмельницького є своє зона ризику – склади з авіаційними боєприпасами.
  • Якщо «рвонуть» вони, осколки можуть долетіти навіть до Гречан.
  • Журналісти vsim.ua дізнавались, як врятуватись в разі несподіваного лиха. 

 

Всього 15 кілометрів від Хмельницького і якихось 20 хвилин їзди. Тут розташоване село Грузевиця. Дорогі особняки і прості хати межують з військовою частиною А-3013. Неподалік – склади, де зберігаються авіаційні боєприпаси орієнтовно з 1949 року. Це режимний об’єкт, який постійно знаходиться під охороною. Місцеві налякані, аби Грузевиця не повторила долю сумнозвісної Калинівки, що на сусідній Вінниччині. Чи варто боятись і чи готовий Хмельницький до потенційної надзвичайної ситуації, дізнавались журналісти vsim.ua.

Скільки боєприпасів на складах - невідомо

Про те, що склади з авіаційними боєприпасами несуть загрозу говорять і у військовій частині А-3013, якій вони належать. Склади як режимний військовий об’єкт числяться на балансі Міністерства оборони України. Ходили розмови, що їх хотіли скорочувати і вивозити з Грузевиці, але через війну на Сході процес призупинили. Скільки зараз тонн боєприпасів знаходиться там, військові не озвучують.

- В нас дійсно зберігаються авіаційні засоби ураження. Але які саме і кількість – це конфіденційна інформація. Зараз створені всі належні умови для надійної їх експлуатації. Вона включає в себе охоронну оборону і зберігання. Я особисто попереджав голову Хмельницької райдержадміністрації, селищного голову, вивозив їх на місце і показував, що це є дуже небезпечно для людей. Але будівництво поряд досі йде. Об’єкт перевіряють постійно. На сьогодні ми працюємо в звичайному штатному режиму - одні працюють, інші здійснюють охоронну оборону, - прокоментував командир військової частини А-3013 Микола Сандул.

Відео дня

Майже 5 тисяч людей – в зоні ризику

Вибухи в Калинівці відчули на собі мешканці й прилеглих сіл. Щоправда, самих вінничан це не торкнулось. Населений пункт знаходиться в 27 кілометрах від обласного центру. У нас ситуація інша. У разі можливого вибуху від осколків доведеться тікати і хмельничанам. Про це каже  начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення і охорони праці.

Особливо у зоні ураження – жителі Гречан. Всього в зоні ризику близько п’яти тисяч мешканців. Хто під небезпекою, ми запитали у начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення і охорони праці Дмитра Білоуса.

- Військова частина, де зберігаються склади надала нам розрахунки. Згідно них, в разі виникнення надзвичайної ситуації, можливий розліт осколків до п’яти кілометрів. Якщо радіус ураження до тисячі метрів, то він проходить за межами міста. Якщо до 3 тисяч – розліт осколків проходить якраз по околиці станції Гречани. Якщо зона розльоту 5 тисяч метрів, вона доходить до вулиць Залізнична, Вокзальна, Курчатова, Волочиська, Північна, провулок П’яскорського. Є небезпека постраждати не від самого вибуху, а від уламків. Відповідно до цих розрахунків в нас розроблений план евакуації, - пояснив Дмитро Білоус.

Як проходить евакуація

План евакуації розроблений ще в радянські часи. З ним журналісти vsim.ua ознайомились в управлінні з надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення. План передбачає порядок дій для спецслужб в разі виникнення небезпеки. Там вказано, хто входить до складу евакуаційної комісії, скільки мешканців і яких саме будинків під ризиком, а також детальний план евакуації хмельничан. Щороку його лише уточнюють, замінюючи кількість мешканців, які знаходятья у зоні можливого ураження.

Отож, в разі виникнення лиха одразу скликається евакуаційна комісія. Через півтори години в місті мають запрацювати пункти евакуації. У зоні можливого ураження –  їх є чотири. Всі вони в мікрорайоні Гречани. Їх розташовують переважно в школах. Мовляв, там є великі спортзали, медпункти, їжа і навіть койки для ночівлі, на яких в спокійний час сплять першачки.

Чому Гречани? Крім складів з боєприпасами в Грузевиці, тут є ще один небезпечний об’єкт – «Маслосирбаза». В управлінні цивільного захисту пояснили, що це на сьогодні єдиний хімічно-небезпечний об’єкт у Хмельницькому, бо у холодильних установках на виробництві досі використовується аміак.

Окрім цього, як вдень, так і вночі через Хмельницький проходять потяги, які часто перевозять вантажі, в тому числі і вибухонебезпечні. Тому, за документом, неподалік теж передбачається розгортання збірних пунктів евакуації.

Про найближчий пункт евакуації мають повідомити в гучномовець або через сирену. Саме для цього в місті щороку перевіряють справність системи оповіщення. Туди можна дістатись або своїм транспортом, або ж громадським. При потребі маршрутки чи автобуси знімають зі звичним маршрутів і відправляють у райони, звідки потрібно забрати людей. У школі, де є пункт, можуть забезпечити долікарською допомогою, їжею чи ночівлею. До слова, школи можуть прийняти понад 13 тисяч мешканців. 

Місця для евакуйованих пропонують і готелі, які згодились безкоштовно прихистити евакуйованих в разі надзвичайної ситуації. Там може розміститись 506 хмельничан, які потрапили у зону лиха. Людей з особливими потребами відправляють у рекреаційний центр у Головчинцях.

В бюджету міста передбачений спеціальний фонд, де є кошти для надання допомоги усім потерпілим. У резерві зараз більше 2 мільйонів гривень.

Що робити у надзвичайній ситуації

  • Не виходьте з дому
  • Увімкніть радіо чи телевізор
  • Не панікуйте і будьте уважні - через 5 хвилин після виникнення в місті НС в місті починають вмикати сирени
  • Повідомте сусідів і близьких
  • Зберіть документи, медикаменти, їжу і теплі речі.
  • За наказом, який почуєте з гучномовця, рушайте до найближчого пункту евакуації.

В управлінні цивільного захисту запевняють, транспорт шукатимуть усім. Можна дістатись власним автомобілем або ж громадським транспортом. Є договір з управлінням транспорту і зв’язку, яке в разі необхідності може зняти транспорт з маршрутів і пустити у місця, звідки потрібно забрати мешканців для евакуації.

Також у Хмельницькому є сховища та укриття. Сховищ є 66. Це так звані герметичні споруди, де можна сховатись в разі надзвичайної ситуації. Ще є найпростіші укриття, які розміщені у житлових будинках - простіше кажучи підвали. За розрахунками, які надали в управлінні цивільного захисту, там може помістити загалом 527 тисяч людей. Очевидно, що значно перевищує кількість населення міста. 9 з 66 - це сховища комунальних підприємств, або як їх називають споруди подвійного призначення. Серед таких є “Хмельницькводоканал”, “Обленерго”, завод “Новатор”, Щоправда, вони призначені лише для працівників цих установ.

В управлінні цивільного захисту зазначають, кожне шосте таке сховище зараз у непридатному стані переважно через затоплення. Але, якщо вірити документам, за “Розрахунком укриття населення Хмельницького в захисних спорудах” місць вистачає з головою - 589 329, тоді як населення міста зараз складає 267 900 людей. 

Перелік збірних пунктів евакуації Хмельницького

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Тома Малінковська

    Конкретне запитання/.  Де чи за якою адресою знаходяться сховища для людей?

    Скільки людей кожне з них прийме?

    Чи такі взагалі існують в Хмельницькому?
  • Малінковська Тома

    Звертаюсь до автора цієї публікації !

    Шановний чи шановна, вибачте не акцентували на цьому уваги!

    Де адреси сховищ для людей в зоні ризику?

    Паніку вже посіяли , усю конфіденційну інформацію виставили, а поради для людей))) окрім як слухати гучномовця з документами в кишені?

    Як працює все насправді ми вже бачимо по ситуації ,

    Хто в Хмельницькому бачив оті бомбосховища?

    А вони є насправді ?

    Чи у тих, котрі вціліли не ховаються якісь підпільні швейні цехи, чи ще щось тому подібне?????

    Конкретна відповідь на конкретне запитання))))

    Адреси  сховищ?

    Яке сховище і скільки людей прийме конкретно????

    Отоді буде сенсація!

    А налякати бідних людей і почепити собі медаль на груди........
  • Марина Сова-Желкевская

    А я живу дуже близько від цих складів у власному будинку з трьома дітками і чоловіком. Це буде жах, якщо повториться вінницька історія. Краще б повивозили якнайдалі. Для чого ці склади біля міста ?, є ж поля де ніхто не живе..
  • Igor Suprunovsky

    Номер військової частини, місце розташування частини, прізвище командира, що знаходиться на зберіганні, хтось в полюванні за сенсацією виклав в мережу конфіденційну інформацію, забувши що в країні йде війна.

    Читач26 reply Igor Suprunovsky

    Ця частина існує понад 80-років на цьому місті...

    Номер, прізвище командира і розташування не мають ніякої таємниці.

keyboard_arrow_up