“Загризає котів та кидається на дітей”: на Трембовецькій бродяча собака тероризує мешканців багатоповерхівки

“Загризає котів та кидається на дітей”: на Трембовецькій бродяча собака тероризує мешканців багатоповерхівки
  • Велика, рижа та дуже зла. Так мешканці, висотки характеризують собаку, яка прибилася до сусідського приватного будинку. 
  • Вона систематично розриває їхніх домашніх улюбленців на очах у дітей.
  • А нещодавно тварина покусала маленьку дівчинку.
  • Чому небезпечну собаку досі не ізолювали та хто цим має займатися, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Мертві домашні улюбленці під вікнами вже кілька місяців, як стали нормою для мешканців багатоповерхівки на Трембовецькій, 3. Справа в тому, що до сусіднього приватного будинку прибилася бродяча собака. В хатині поруч з висоткою проживає жінка похилого віку. Бабусі 78 років. Пересувається вона на милицях і живе одна. Спочатку пенсіонерка годувала безпритульну тварину із жалощів. Собака була мирною і нікого не чіпала. Але через кілька тижнів, вже відгодована тварина, почала кидатися на сусідських домашніх улюбленців, а згодом жертвою собаки стала 10-річна дівчинка, яка приїхала в гості до прабабусі із іншого міста.

Схопила кота і перекусила навпіл

Мешканці багатоповерхівки вже неодноразово знаходили під вікнами розтерзані трупи своїх улюбленців. А пані Надія розповідає, що свідком моторошного видовища нещодавно став сусідський хлопчик. Він з вікна бачив, як тварина напала на сусідського кота і перекусила його навпіл.

Після такого видовища дитина довго не могла прийти до тями. Мешканці будинку занепокоєні і не знають до кого звертатися по допомогу. 

Відео дня

  • Ми боїмося на вулицю ввечері виходити, відколи з’явилася та собака. А це вже більше двох місяців. Вона вилітає з того двору і шукає на кого напасти. На нашій прибудинковій території вона подавила практично всіх котів, сусіди навпроти теж скаржилися, що в них кота загризла. У нас двір великий, в багатьох людей є якісь домашні улюбленці. Ми за них боїмося, - говорить пані Надія.

“Я її вже отруїти готова”

У мешканки цього будинку Владислави є маленька собачка Тіна. Дівчина розповідає, що боїться випускати ту з рук під час прогулянки, бо в будь-який момент може напасти рижа собака.

  • Тіну люблять всі у нашому дворі. Вона гуляє лише під моїм наглядом і всі сусіди спостерігають, щоб не вискочила та собака і її не роздерла. Вона котів перекушувала в два рази більших за мою собачку. Тіна їй на один зуб. Я вже не знаю, зовсім сил не має на цю собаку. Вона всім заважає. Та бабуся не може з нею нічого вдіяти, вона вже не рада, що її годувала. Ми куди вже тільки не зверталися. Якщо компетентні органи нічого не зроблять, то ми тут всі вже готові переходити до радикальних дій. Я б її сама отруїла, але ще тоді буду перед законом відповідати. А те, що ця тварина тероризує весь двір, то нічого, - скаржиться Владислава.  

“Нападає і гарчить”

Двір до якого прибилася собака не огороджений, тому тварина може з’явитися в будь-який момент просто нізвідки і перелякати дітей. За словами жителів багатоповерхівки, були випадки, коли вона гарчала на школярів та проводжала під гавкіт і ричання сусідку пані Надії Галину до самого залізничного вокзалу. 

  • Наша сусідка їхала до дітей в інше місто. Це було зранку, десь близько 5-ї. Собака вилетіла з двору і почала на неї кидатися. Облаяла, гарчала і не покидала ту аж до вокзалу. Галя казала, що дуже злякалася, але намагалася поводити себе спокійно, щоб не спровокувати тварину до ще більшої агресії, - пояснює Надія.

Мешканці багатоповерхівки розповідають, що з даною проблемою вони зверталися до правоохоронних органів. Дільничний приходив два тижні тому, відразу після того, як у дворі знайшли чергову роздерту кішку. Все пофотографував, обіцяв розібратися.

  • Ми викликали поліцію. Приходив дільничний поговорив з тією бабусею, нам сказав, що вона з ним дуже вічливо розмовляла. Пояснила, що собака бродяча, вона її годувала, бо пожаліла. А зараз вона вже сама її боїться та внадилася і не покидає двір, - розповідає Надія. 

“Як я її зловлю, коли ходити не можу”

До двору, який уподобала собі тварина, завітали і журналісти vsim.ua. На жаль, а може і на щастя, тварини в цей час біля будинку не було. Тому сфотографувати її не вдалося. Власниця теж до журналістів не вийшла, бо відпочивала у будинку після повернення з лікарні. Нам відчинила її донька Валентина. Жінка пояснила, що тварина приходить до будинку час від часу, а годує її мама для того, щоб собака на людей не кидалася. Однак, останнім часом це не допомагає. 

  • Ця собака прибилася ще два місяці тому, мама її годувала, щоб вона не кидалася на людей. Але вона тут всім заважає, я не бачила, щоб вона когось там роздирала. Але, якщо такі проблеми є, то я не проти щоб її забрали. Тільки я її ловити не буду. І в мене, і в мами проблеми з ногами. Нехай приїжджають компетентні люди і забирають. До нас вже приходив дільничний, казав, що когось пришле, - пояснила Валентина.

“Ми не знаємо, як вирішити проблему”

В поліції говорять, що виклики зі скаргами на бродячих псів у їх роботі трапляються практично щодня. Дільничні приїздять на місце події, складають акт, опитують свідків, але вдіяти нічого не можуть. 

  • Бродячі собаки в нас практично в кожному дворі є. Тут бабуся теж трохи винна, бо погодувала ту собаку. Я приїжджав на місце, говорив з людьми. Далі звернувся до “Спецкомунтрансу”, щоб ту собаку забрали. Але там мені сказали, що вони її стерилізують і повернуть. Як наразі вирішити дану проблему, ми поки не знаємо. Будемо на зв’язку із притулками, може в них з’явиться місце і собаку заберуть, - пояснив дільничний офіцер Андрій Біляр.

“Не наша компетенція”

У "Спецкомунтрансі" від проблеми теж відхрещуються. Кажуть, що питання не в їхній компетенції. Вони відловлюють собак, стерилізують, а потім відпускають у звичне середовище. Небезпечна собака чи ні, їх не цікавить.

  • Ми ловимо тварину, стерилізуємо, утримуємо в притулку в реабілітаційний період, який триває до 15 діб і відпускаємо в те саме середовище, де вона знаходилася. В нас притулок тимчасового утримання, на постійній основі ми тварин не утримуємо. Максимум, що ми можемо, то це перевірити тварину на сказ. Усипляти ми не можемо. У нас на це навіть препаратів немає. Це треба звертатися до правоохоронних органів. Може вони там створюють комісію, яка визначає чи тварина небезпечна, - пояснює директор “Спецкомунтрансу” Олександр Зімін. 

Що каже закон

В законі чітко прописані норми, які стосуються домашніх тварин. Якщо така собака напала на людину та покусала, її господаря оштрафують. Однак сума штрафу мізерна. 85 гривень – це максимальна відповідальність власників котів і собак, якщо їхні тварини завдали шкоди оточуючим. Про це йдеться у статті 154 “Порушення правил тримання собак і котів” КУпАП.

Примітка: За 2018 рік у Хмельницькому міськрайонному суді було розглянуто  12 справ за статтею 154 КУпАП. По усіх справах були зафіксовані майже однотипні порушення – власники собак допустили безконтрольний вихід тварин із місць їх утримання  через незачинені калітки або ж вигулювали собак без намордника, в результаті чого собаки покусали перехожих, серед яких не тільки дорослі, а й одна малолітня та одна неповнолітня  дитина. Найчастіше на людей нападали німецькі вівчарки, московська сторожова, стаффорд, американський підбультер’єр, ягдтерєр та пекінес. 

Під дію закону бродячі тварини не підпадають. А от, якщо мешканці отруять таку собаку, за це можуть відповісти перед законом вже вони. За жорстоке поводження з тваринами можуть притягнути до відповідальності згідно статті 299 ККУ. Санкція статті передбачає покарання у вигляді арешту на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років.

“Все вирішує місцева влада”

Єдине, що сказано в законодавчих приписах, що всі повноваження по контролю за безпритульними тваринами покладено на місцеву владу. 

Тому після розмови із керівником “Спецкомунтрансу” наші журналісти зателефонували до заступника міського голови Анатолія Нестерука. Чиновник пообіцяв вирішити проблему найближчим часом.

  • З будь-яких проблем, які виникають в місті вдень, і вночі можна дзвонити на 15-80 відділ управління міським господарством працює, реагує, і навіть дає відповідь про виконання. Давайте мені адресу, я передам її директору “Спецкомунтрансу”, собаку приїдуть і заберуть у притулок, - говорить чиновник.

На запитання журналістів, щодо тимчасовості утримання тварини у притулку, Анатолій Нестерук відповів, що за його наказом тварину можуть тримати там безстроково. 

  • Я скажу начальнику “Спецкомунтрансу” і триматимуть там собаку і рік, і два, якщо вона агресивна, то її треба ізолювати. Ми це зробимо, - наголосив заступник мера.

Відтак виходить, щоб у Хмельницькому відреагували на подібну проблему, потрібно відразу телефонувати застунику міського голови, а не звертатися до відповідних служб чи установ. Ми слідкуватимемо за тим, як складеться подальша доля тварини та чи дійсно її найближчим часом заберуть до притулку. 

Примітка: Поки ми готували цей матеріал, мешканці будинку по Трембовецькій, 3, повідомили, що собака покусала маленьку дівчинку. Нею виявилася правнучка бабусі, яка годувала тварину. Дитина приїхала до прабабусі на канікули з бабусею і мамою з іншого міста. Надії Пуляк вдалося поговорити із мамою дитини, коли та забирала дівчинку додому. За її словами, дитину показали лікарю, їй зробили аналіз на сказ. На щастя, захворювання у дівчинки не виявили (поспілкуватися особисто із постраждалими журналісти не змогли. Телефон мами постійно знаходиться поза зоною досяжності).

Друзі, чи були у вас проблеми із безпритульними тваринами? Як ви їх вирішували? Діліться досвідом у коментарях.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (29)
  • Віталік

    На заводскій такаж ситуація , заяви пишуть кожен місяць а хазяйці пса всеодно, отруїти не вдається , хоть бери стриляй( знаючи що можуть забрати ствол за таке алеш за дитину страшно) . Люди готові вже заплатити кому небуть аби покінчити  з цим
  • Медляківський

    Згідно зі ст. 298 Цивільного кодексу України, право на безпечне для життя і здоров'я довкілля належить до особистих немайнових прав, що забезпечують природне існування фізичної особи. Натомість, це означає, що особисті немайнові права тісно пов'язані з фізичною особою, тому вона не може відмовитися від особистих немайнових прав, а також не може бути позбавлена цих прав.
  • Медляківський

    . Згідно зі ст. 50 Конституції України, "кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди". На підставі цього я викладаю РЕЦЕПТ!
  • Олександр Симчишин

    Стерилізація проблему не вирішить. Ніколи. Бо часто жителі навколишніх сіл чи дальніх вивозять своїх собак, котів і залишають біля міст, а ті вже приходять у міста. Потрібно вести облік домашніх тварин як у місті так і у селах. У разі, якщо тварина зникає (різними способами, крім природнього) потрібно власників штрафувати и ввести щомісячний податок. А також у містах потрібні притулки і туда забирати назавжди усіх бездомних тварин.

    Медляківський reply Олександр Симчишин

    Стерилізація - викачування бабла з міського бюджету.  А притулок не потрібен - хіба що з власного кармана будеш його фінансувати!

    Ирина reply Олександр Симчишин

    а де ж обіцяний притулок, пане мер?

    Медляківський reply Ирина

    .Ірина, сонечко моє, це не мєр, а просто тролль! ))

    валентина reply Ирина

    В селе таких проблем нет, мешают чужие кури, насыпали ртутного зерна и повыздыхали, мешают лисицы , поставил капкан и молотком добил, мешают мыши, поставил мышеловка и хлоп по башке ,мешают прилетевший утки, дикие лебеди, чужой пёс, взял ружьё и два патрона и застрелил. В селе мужик так он мужик. А не зоошизы с песиками гуляют , как в городе мужики. Не на рыбалку с мужиками, не на охоту с мужиками, не в баньку с мужиками тьху ты, тьху ты ,хазяи , зазяины !!! Быбы с утречка им за продуктамы бежат с  торбами, деньги бежат в  семью заработать, а они мужики зоошизы ,пеееесиков выгуливают .

    Медляківський reply валентина

    Повністю підтримую! Зоошиза -виключно міський заскок! ))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera Від читача 11:46 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у ХХІ Київському курсі з коронарних реваскуляризацій 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up