Заокеанське Модесто та український Старобільськ: як Хмельницький співпрацює з містами-побратимами

Заокеанське Модесто та український Старобільськ: як Хмельницький співпрацює з містами-побратимами

З 1987 року у Хмельницького з’явилось 13 «братів», з якими місто мало розвивати дружні відносини. Але протягом останніх двох років співпрацею між містами-побратимами ніхто не займався. Вони лише час від часу обмінювались делегаціями та відправляли своїх митців на фестивалі. 

Першу угоду щодо співпраці Хмельницький підписав з американським містом Модесто майже 30 років тому. У червні 2002 року перед Народним домом «Просвіта» з’явився пам’ятний «Знак дружби» між містами-побратимами. Найближче до Хмельницького розташоване поріднене місто Старобільськ, а понад 10 тисяч кілометрів треба подолати, щоб дістатись до мексиканського Акваскальєнтес. У квітні 2015 року у місті з’явилась Алея співдружності. На ній активісти та представники місцевої влади висадили 14 беріз. Та у січні цього року Хмельницький розірвав угоди про партнерство з російськими містами-побратимами Іваново та Твер. А у березні була підписана угода про поріднення з грузинським містом Руставі. Зараз місто має 13 «братів».

Співпраця міст-побратимів має відбуватись через обмін делегаціями, художніми та спортивними колективами, виставками, а також літературою, кінофільмами, фотоматеріалами про життя міст. Не менш важливим є і обмін досвідом ведення міського господарства. Проте, як каже начальник управління економіки Хмельницької міськради Оксана Новодон, зараз співпраці як такої майже не відбувається.

- Останнім часом робота щодо міст-побратимів майже не велася. Якщо ще 2 роки тому відбувався обмін делегаціями, студентами, були напрацювання в культурній сфері, то зараз ці зв’язки втрачені. Інфраструктурних проектів у нас не було з жодним містом. Тому було б добре розробляти такі собі дорожні карти зовнішніх ринків: що ми можемо запропонувати і що можуть запропонували нам. Має бути обмін можливостями та кооперування в економічних зв’язках. Зараз ми відроджуємо зв'язки з містами-побратимами та налагоджуємо нові, - розповідає «ВСІМ» Оксана Новодон.

Відео дня

 

Міста-побратими Хмельницького:

Модесто (США) – серпень 1987 року

Модесто стало першим містом, з яким Хмельницький підписав угоду про поріднення. Між школами обох міст відбувався учнівський та вчительський обмін. Хмельницькі художники та музиканти брали участь у міжнародних фестивалях в Модесто. Певний час з американського міста надходила гуманітарна допомога для місцевих лікарень.

Сілістра (Болгарія) - квітень 1992 року

Сілістра розташована на березі Дунаю, тому для хмельницьких дітей організовували літній відпочинок у болгарському місті. Місцеві митці їздили на міжнародні фольклорні фестивалі. Відбувався і обмін делегаціями.

Бор (Сербія) - травень 1995 року

На літній відпочинок діти з Хмельницького їздили і у сербське місто Бор. Мистецька еліта обох міст проводила виставки своїх робіт. Хмельницький допомагав місту-побратиму гуманітарною допомогою. Об’єднує обидва міста і спільне підприємство «Зінмар», яке займається виробництвом тари з пластмаси.

Белць (Молдова) - червень 1996 року

З містом Белць, яке є третім за величиною у Молдові, відбувався обмін делегаціями та участь у конференціях. Обидва міста проводили спільні спортивні заходи.

Чеханов (Польща) - листопад 1996 року

20-річний ювілей споріднення святкуватиме цьогоріч Хмельницький з польським містом Чеханов. З цим побратимом Хмельницький співпрацює постійно. Щорічно місцева делегація бере участь у Форумі міст-партнерів у Чеханові. Міста реалізовують спільні мистецькі програми та проводять тематичні виставки. Існує і програма співпраці муніципальних телекомпаній.

Крамфорс (Швеція) - травень 1997 року  

З шведським містом Крамфорс Хмельницький співпрацював по програмі шкіл-партнерів та екологічній програмі. Мста-побратими обмінювалися досвідом пожежної безпеки. Мерія Крамфорса брала участь у комп'ютеризації навчальних закладів Хмельницького.

Шицзячжуан (Китай) - жовтень 1998 року

Співпраця з китайським містом відбувалась лише в межах участі делегацій Хмельницького у міжнародних форумах поріднених міст Китаю.

Шяуляй (Литва) - травень 2001 року

Литовські школи співпрацювали з місцевими навчальними закладами. Міста-побратими реалізовували спільні мистецькі проекти та обмінювалися делегаціями.

Агуаскальєнтес (Мексика) - квітень 2002 року 

Мексиканське місто відоме своїм карнавалом Сан Марко з фантастичними феєрверками, родео, боями биків, виставками та концертами. Раніше хмельницька делегація їздила до Мексики в рамках мистецьких програм та святкування офіційних свят. 

Манісес (Іспанія) - червень 2002 року

До іспанського міста Хмельницький відправляв офіційні делегація. А місцеві таланти брали участь в іспанських мистецьких програмах.

Кармель (Ізраїль) - вересень 2007 року

З ізраїльським містом Хмельницький налагодив партнерство шкіл. Займалися міста-побратими і культурно-мистецькими програмами. На святкування Дня міста відбувався обмін делегаціями. 

Старобільськ (Луганська область, Україна) –  січень 2015 року

У Старобільськ хмельничани відправляли офіційні делегації та допомагали гуманітарно.Міста-побратими проводили спільні спортивні заходи.  

Руставі (Грузія) – березень 2016 року

Найбільше Хмельницький зараз співпрацює з грузинським містом. Нещодавно делегація з Руставі відвідала Хмельницький під час святкування Дня міста. Побратими налагоджують співпрацю між організаціями та інститутами бізнесу, науки, культури, охорони здоров’я, освіти, соціальних справ, спорту, молоді, туризму, охорони навколишнього середовища. Займаються і просуванням економічних та соціальних проектів. Хмельницький спільно з грузинським містом обмінюється делегаціями та досвідом. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • Анонім

    В успішних містах САМЕ ТАК, САМЕ ТАК, САМЕ ТАК.....
  • Анонім

    А воно дуже помітно, що в когось все не так ...
  • Михайло

    Щось тут когось "понєсло". Жодного конструктиву, аби налити г-на. Знайома пісня. Пані Оксані і читати це не потрібно, Таких радників вистачає. Все не так, таким ніколи не буде так
  • Михайло

    Щось тут когось "понєсло". Жодного конструктиву, аби налити нечистот. Знайома пісня. Пані Оксані і читати це не потрібно, Таких радників вистачає. Все не так, таким ніколи не буде так
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки Від читача 16:54 У Хмельницькому відбувся ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ) 14:40 На Закарпатті затримали хмельничанина, який за 6 800 доларів хотів перетнути кордон 14:04 Яку крипту та скільки накопичують хмельницькі депутати (ІНФОГРАФІКА) 13:36 У хмельницькій криївці «Стінка» проведуть безкоштовну екскурсію 12:27 Чим закінчуються виклики про замінування: підбірка судових справ на Хмельниччині 11:33 Тричі за рік їздив за кермом нетверезим. Як покарали водія з Нетішина 10:58 9 років тому на Грушевського згоріла «Цукерня» (ВІДЕО) play_circle_filled photo_camera 10:19 Видворили молдованина, який нелегально перебував на Хмельниччині 09:26 Від початку квітня рибоохоронний патруль виявив на Хмельниччині 56 порушень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up