Застосунок для військових та електронні повістки: в Міноборони дали роз'яснення

Застосунок для військових та електронні повістки: в Міноборони дали роз'яснення
Ілюстративне фото
  • В Україні створюють застосунок для військових. 
  • Так хочуть побороти бюрократію і уникнути паперової тяганини. 
  • Розповідаємо детальніше. 

У 2020-му в Україні презентували «Дію», аби зробити сотні функцій доступними у своєму телефоні.

Зараз Міністерство вирішило створити свою «державу в смартфоні». Наразі розпочали розробляти застосунок для військових «Армія+».

Окрім «Армії», Міноборони працює також над іншими проєктами, які мають полегшити життя цивільних. 

Відео дня

«Армія+»: що це таке?

Нещодавно Міноборони повідомило, що працює над мобільних застосунком для військових. Там будуть доступні електронне посвідчення захисника, форма зворотнього зв’язку, шаблони рапортів та онлайн-курси. 

У такий спосіб вирішили зменшити бюрократію і паперову тяганину й заощадити час військовослужбовців. Про це розповіла заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку та цифровізації Катерина Черногоренко, пише «Економічна правда». 

Що там буде?

  • Військове ID (електронне посвідчення військового, яке також буде ключем до цифрової зброї, зокрема систем ситуаційної обізнаності, додаткових розвідданих для виконання бойових завдань)
  • Електронний рапорт. Будь-яке звернення до свого командира, яке проводиться через паперову заяву і направляється на розгляд, займає багато часу. Планують, аби його можна було зробити у кілька кліків. 
  • Зворотній зв’язок, аби через застосунок військовий міг сформувати і відправити будь-який запит. 

Про електронні повістки і призовників

Як додає заступниця міністра Катерина Черногоренко, спочатку планують, що застосунком будуть користуватись лише військові. 

– Далі ми хотіли б вийти до всіх сил безпеки та оборони і сказати, що в них є можливість долучатися, отримувати електронні військові посвідчення.

В Міноборони також розповіли про систему «Оберіг» – це реєстри військовозобов'язаних та призовників-резервістів. Кажуть, що система працює в повному обсязі й отримала підтвердження захищеності. Планують підсилити обміни між іншими реєстрами, що важливо для актуальності даних. 

Йде також робота із ТЦК, аби швидше цифровізувати їхні процеси, аби не було паперових особових справ.

– Крім того, працюємо над тим, щоб після ухвалення нормативної бази в кожного військовозобов'язаного був власний кабінет, де він міг би завантажити свої дані із системи, – каже Черногоренко. 

Окрім цього, планують зробити військово-обліковий документ, користувачем якого буде тільки та людина, щодо якої відбувся запит даних в "Оберіг". Тобто особа зможе дізнатися, чи перебуває вона на обліку в ТЦК та СП, має бронювання або відстрочку.

Планують, аби свої дані із системи людина отримувала теж через застосунок. 

Щодо електронних повісток, то поки робота триває. Заступника міністра відповіла наступне:

— Ми маємо рухатися в рамках нормативно-правової бази. Наразі закон про мобілізацію  перебуває на розгляді у Верховній Раді. Як тільки ми будемо мати розуміння, чи буде закон проголосований у другому читанні і тим більше підписаний президентом, ми зможемо рухатися до того, щоб цей функціонал розробляти. Очевидно, як тільки рішення на рівні закону буде ухвалене, ми зможемо перейти до його оформлення.

Загалом над створенням додатку «Армія+» працює понад сотня людей. Йдеться також, що додаток розробляється за ресурси Міноборони та Генштабу. Для закінчення роботи над застосунком будуть залучати і додаткові ресурси. 

Читайте також:

30 корисних мобільних додатків для хмельничан (СПИСОК)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up