Здавали дані про Хмельницьку АЕС: СБУ викрила зрадників

Здавали дані про Хмельницьку АЕС: СБУ викрила зрадників
  • П’ятеро посадовців шпигували для російської розвідки. 
  • Передавали локації українських захисників, іноземного озброєння та важливих енергооб’єктів.

П’ятеро агентів з різних регіонів України працювали на російську фсб. Розвідниками окупантів виявились колишні та нинішні посадовці спецслужб України. Їх завданням була передача інформації про Сили оборони та стратегічно важливі енергооб’єкти, серед яких — Хмельницька АЕС.

За інформацією СБУ, до агентурної мережі входили експосадовці ГУР, Міноборони та Служби зовнішньої розвідки України, а також співробітник обласного управління СБУ. Фігуранти тримали зв’язок з одним і тим же куратором ‒ співробітником фсб, який наразі перебуває у тимчасово окупованому Криму.

Як стало відомо, колишній посадовець зовнішньої розвідки був завербований фсб ще до повномасштабного вторгнення. З того часу він збирав інформацію про місця базування українських військових, а після 24 лютого 2022 року – і про канали переправлення іноземного озброєння в Україну.

Відео дня

 

Також російський агент передавав до фсб секретну інформацію про особливості роботи та системи охорони Рівненської та Хмельницької АЕС”, – повідомили правоохоронці.

Щоб зберегти таємницю, злочинець не надсилав інформацію телефоном. Він передавав розвіддані до фсб через спільника, який виїжджав за кордон як волонтер та особисто звітував резиденту ворожої спецслужби. А особливо важливу інформацію колишній розвідник передавав на флешці через контрабандистів з прикордонних районів України. 

Ще один російський агент, який раніше проходив службу в головному управлінні розвідки, “зливав” агресору особисті дані українських захисників. Інший фігурант, співробітник СБУ, розвідував для окупантів геолокації фортифікаційних споруд та інженерних загороджень поблизу берегової лінії Одещини”, – розповіли в СБУ.

За даними слідства, фсб вербувала учасників групи, використовуючи у тому числі погрози вбивства їх сімей. Крім того, за кожне виконане завдання зловмисники отримували кошти від рф.

СБУ оприлюднила частину допиту одного з фігурантів, де він зізнається, що кілька разів отримував гроші на банківську картку – "десь 1 тис. доларів". З його спілкування з "замовником" випливає, що він вербував до лав зрадників офіцера оперативної групи – свого друга, з яким товаришував.

Наразі слідчі Служби безпеки вже повідомили п’ятьом учасникам російської агентурної мережі про підозру за ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Tetyana Kosobutska

    О, Боже, скільки гнилі і сволоти😡 у нашому суспільстві,та ще й в таких структурах !!! Жах!!!
  • Інна

    Дай Боже здоров'я СБУ,нехай всіх паразитів переловлять🙏
  • Nati

    Віддайте їх матерям та родичам загиблих воїнів…
  • Наталя Томин

    😮😮😮

keyboard_arrow_up