Для міської лікарні купили лазер за 3,7 мільйона: навіщо він потрібен

Для міської лікарні купили лазер за 3,7 мільйона: навіщо він потрібен
Гольмієвий лазер «Quanta System Litho»
  • Установку купили за понад 3,7 мільйона гривень.

  • Нині вона є найсучаснішою серед тих, які схвалені для широкого використання.

Для Хмельницької міської лікарні придбали нове обладнання — гольмієвий лазер «Quanta System Litho». Він призначений для проведення літотрипсії — руйнування каменів у сечостатевій системі. Вартість приладу складає понад 3,7 мільйона гривень. Про це на своїй сторінці у Facebook написав міський голова Олександр Симчишин. Розповідаємо детальніше про сечокам’яну хворобу, методи видалення каменів та фірму, яка поставила лазер міській лікарні.

Постачальником гольмієвого лазера для Хмельницької міської лікарні було ТОВ «Медфлай». Конкурентів під час закупівлі у нього не було. Такі дані є у системі електронних закупівель «Prozorro». Компанія зареєстрована у Київській області 16 лютого 2022 року. Основним видом діяльності є оптова торгівля фармацевтичними товарами, статутний капітал складає 30 тисяч гривень. Керівники компанії — Євгеній Домашевський, засновник та кінцевий власник — Олег Шульга. Такі дані є в аналітичній системі «YouControl».

Сечокам’яна хвороба характеризується утворенням каменів з солі у нирках або сечоводах. Вони також можуть опускатися у сечовий міхур та виходити назовні. Розміри каменів різні — від «піску» до 12 сантиметрів. Їх може бути кілька, в тому числі в обох нирках одночасно. Симптоми хвороби включають напади сильного болю, виділення крові з сечею та гарячку.

Відео дня

Камені можна видаляти двома способами. Перший — це хірургічне видалення, другий — руйнування. Останнє має кілька видів:

Лазерний метод добре підходить для каменів великих розмірів — два сантиметри та більше — забезпечуючи при цьому хороше їхнє руйнування, мінімум ускладнень меншу ймовірність рецидиву. Гольмієвий лазер нині є найсучаснішим із тих, які схвалені для широкого використання. Більш сучасний тулієвий волоконний лазер є експериментальним.

На зображенні може бути: текст

На зображенні може бути: текст

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наталя Томин

    👍👍👍

keyboard_arrow_up