Журналістка «ВСІМ» провела нічне патрулювання з новою поліцією Хмельницького

Журналістка «ВСІМ» провела нічне патрулювання з новою поліцією Хмельницького
За ними прискіпливо слідкують. Їх фотографують на вулицях, а їхню роботу бурхливо обговорюють у соцмережах. Нова поліція вже три тижні патрулює вулицями Хмельницького. Хто вони, молоді обличчя теперішньої поліції, яких порушників затримують та чи позують хмельничанам для селфі, бачили журналісти «ВСІМ».
На нічне патрулювання із поліцією журналіст вирушила у числі 107 екіпажу. Компанію цього вечора склали троє поліцейських – Артем Муляр, Олександр Закорчевний та Яніна Сердюк. Про власні мрії, складнощі в роботі та свої будні, вони розповіли «ВСІМ». 
 
Від роботи горять очі
Приємна вимова, зосередженість,  поліцейські виходять на роботу тільки у гарному настрої.
Приємною несподіванкою стала присутність в автомобілі симпатичної дівчини-поліцейської.
Яніна Сердюк родом із Меджибожа. Їй 22 роки. З перших хвилин знайомства вона з натхненням розказує, що її мрія здійснилась і ось вона вже працює у поліції. Куди б пішла на роботу, якби не пройшла відбору – не знає.
- Як тільки почула про набір у Києві, одразу почала наполегливо готуватись до нашого. Найперше, взялась за перечитування книжок з української мови. З весни і ціле літо прокидалась о шостій ранку і бігала у лісі. Для мене це було дуже важливо. Пощастило, що всі рідні і хлопець мене  підтримували. А мама і досі переживає під час кожної моєї зміни, - каже Яніна. – У випробуваннях найважче –   фізична підготовка. Але все пройшло швидко, навіть не встигла сповна відчути це. Одразу себе налаштовувала, що я пройду. Тому не думала про те, яку роботу шукатиму  і чим займатимусь далі. 
Не вагався, коли почув про відбір до поліції й Олександр Закорчевний. Йому також 22 роки і він ще навчається. 
- Зараз на останньому курсі, маю диплом бакалавра правознавства і військового психолога. Ще у вересні вирішив піти до поліції і в перший день подав заявку. Мені цікава ця тема, вона дещо поєднується з моєю спеціальністю. 
Розмову з Олександром одразу перебиває повідомлення про порушення, яке вони отримали на планшет.
- Вибачте, у нас виклик, - каже поліцейський.
Екіпаж прямує на перехрестя Проскурівської і Грушевського. Там в ряд розташувалось кілька неправильно припаркованих іномарок. Наш екіпаж прибув на підмогу колегам.  Власника першої довго не чекали. Наляканий хлопець прибіг сам, але всіх необхідних документів пред’явити поліції не зміг.
Поліцейські кажуть мені, що за таке порушення водієві загрожує штраф від 255 гривень.
Впродовж кількох годин наш екіпаж «прочісував» центральні вулиці. Лише за одне чергування поліцейські можуть «наїздити» близько 150 кілометрів. 
Зосереджений Артем постійно перебував за кермом, тому його на розмову вдалося вивести пізніше.
Але розговорити його все ж вдалося. Поліцейському Артемові Муляру 29 років. Зі своєю спеціальністю інженера-радіотехнолога він встиг пропрацювати на багатьох роботах. Про те, що хоче працювати у поліції, не казав нікому. Тому рідним вже повідомив, коли пройшов співбесіду. На запитання, що мотивувало стати поліцейським, відповідає – син.
- Коли навчався, то проживав на Інститутській. У нас завжди було неспокійно. Від колишніх ППСників ми не відчували захисту чи допомоги. Коли ми бачили патрульного, не думали про те, як попросити у нього допомоги, а думали, щоб він до нас не вчепився. Мене це дуже дратувало, - згадує Артем. – У мене є 8-річний син. Я не хочу, щоб він жив з тими ж стереотипами і боявся підійти до поліцейського, запитати, де та чи інша вулиця чи як краще припаркуватись. Хочу, аби він знав, що людина, яка не порушує, знаходиться під захистом. 
Правоохоронець каже, що найважче було при відборі – велика конкуренція. Тому для нього всі етапи були власним випробовуванням.
 
Не відмовляються від селфі
Практично кожна зупинка моїх знайомих і поява їх у людному місці викликає неабиякий інтерес хмельничан. Хтось зупиняється і мовчки спостерігає за дійством. Дехто підходить і запитує, що відбувається. Яніна Сердюк каже, що реакція людей досить різна. Іноді це схвалення, буває й провокація. 
- Різні випадки бувають. Підходять, задають безглузді питання. Просто провокують. До прикладу, питають на вулиці, чи знаємо ми законодавство. Але ми реагуємо на всіх спокійно. І нормально спілкуємось, намагаємось пояснити, - кажуть поліцейські.
 
Не обходилось і без селфі. Фотографування із новою поліцією вже стало доброю традицією у багатьох містах. Полісмени люб’язно позують з тими, хто попросить. 
- Точно не пам’ятаю. Але за ці три тижні більше 10 разів просили сфотографуватись, - каже Яніна.
 
Сімейні розбірки – найважче
Поліцейські із запалом розповідають, що поки робота їм приносить задоволення.  Для них все нове. Кожна ситуація - можливість відпрацювати власні навики та вміння на практиці. З чим вони і справляються. Кажуть, найчастіше "воюють" із недобросовісними водіями, які лишають свої авто, де їм вздумається. Щоправда, не завжди штрафують, здебільшого намагаються провести з порушником профілактичну бесіду.
Неодноразово доводилось виїжджати і на сімейні конфлікти. Поліцейські в один голос стверджують, що це для них найскладніше. 
 
- Я сам виріс у сім’ї, де ці цінності найвищі. Якщо комусь з родини погано, ми завжди підтримуємо одне одного. Мій батько ніколи поганого слова при матері не сказав, - розповідає Артем.  – Тому дивитись на сімейні сварки, особливо, коли є маленькі діти, дуже важко. Для нас перша задача – розвести людей по різних кімнатах, відгородити дитину, аби вона не бачила агресії. Головне – безпека, як і мешканців, так і наша власна. Адже нерідко бувають агресивні люди, в тому числі й жінки. В найкращому випадку такі конфлікти можна вирішити за годину.
 
Про форму і зарплату
Куртка, штани, кепка і ненависна для них яскраво жовта жилетка. Зізнаються, що перший час у формі було дуже незручно, відчували себе «ведмедями». 
Про зарплату говорять обережно. Можливо, через те, що працюють досить мало і грошей ще не отримали.
- Ми працюємо з 26 грудня,  зарплати ще не бачили. Однак обіцяють, що вона буде такою, про яку говорилось раніше. Взагалі спілкувалися з хлопцями, які працюють в інших містах, то вони не скаржаться. Сподіваємось з цим проблем не буде, - говорять хлопці. 
 
Виклики «посипались» у перший день
Виїжджають на вулиці міста по змінах. Постійного маршруту немає. Просто певний екіпаж відповідає за свій «квадрат». За словами поліцейських, якщо буде сталий маршрут, то правопорушники знатимуть, куди і коли вони їдуть. Стараються приділяти увагу кожній вулиці.
 
- Стараємось патрулювати і по маленьких вуличках. Переважно, на видних місцях правопорушення не вчиняють, - пояснює Олександр.
- Та й люди, які бачать, що ми заїжджаємо у двори, більш спокійні, - додає Яніна. 
За кожним рухом слідкує відділ моніторингу і черговий. Кожне пересування відмічається на карті. Тому випити кави з поліцейськими так і не вдалося. 
Поки рухаємось вулицею Прибузькою. Учасники екіпажу діляться враженнями, що багато викликів було в перший день. 
 
-Практично цілу ніч надходили виклики про порушення. Було дуже важко. Не мали навіть можливості стати на хвилинку і випити чаю. Як вже почали працювати, то люди побачили, що ми їздимо і трохи все заспокоїлось, - каже Яніна. 
 
Загалом моє патрулювання разом із новою поліцією тривало близько чотирьох годин. За цей час екіпаж проїхав мало не все місто. Затримували та робили зауваження водіям, які порушували правила дорожнього руху. Їхали через такі вулиці, про існування яких я і не знала. Тому вивчали місто разом. 

Це лише перше наше патрулювання із поліцейськими. Будемо знайомити вас і з іншими правоохоронцями. Тому слідкуйте за оновленнями на vsim.ua. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (17)
  • Я

    Гарний репортаж. Дуже чемні та красиві поліцейські. Зміни в країні є. Бажаю їм надалі витримки і чесності у роботі!
  • Matava Rio

  • Ксенія

    Чудово ,а хабар  в  3,500 грн у Волочиському районі інспектором  нової поліції -це що ?  Ось  тепер  і  знайдіть три відмінності  міліції  від  поліції  .Абсолютно  вірно  :1- нова  форма і авто .,2- розбавили  колектив  дівчатами , 3- не  ховаються  з машинами по  кущах ,а катаються  з  маячком.А все  інше  -той самий  бардак....

    Анонім reply Ксенія

    Жінко,  не плутайте патруль,  який в підпорядкуванні Києва,  і наших на дорозі колишніх даівців. Різницю розумійте

    Ксенія reply Анонім

    Читайте іншу статтю  " Всімки" -попався на хабарі 3500 грн інспектор патрульної  ПОЛІЦІЇ .Також  хочу  вірити  в  щось нове  і нарешті те ,що себе  буде виправдовувати.

    Анонім reply Ксенія

    а коли це у волочиську патруль запустили? нова патрульна поліція в нашій області працює тільки в Хмельницькому. тут пишуть тільки про них. а про хабарників із даі, які просто через реформу міліція-поліція так називаються (як і виродок у Волочиську) то треба бачити різницю.
  • Оріянка Любов

    ПОЛІЦІЯНТАМ - РЕСПЕКТ! А ми, громадяни, маємо контролювати насамперед себе, а заодно - і керівництво патрульної поліції, аби воно не  зіпсувало енергійну молодь, яка хоче щось змінити в Україні на краще!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up