Зміна імені та прізвища у Хмельницькому. Чому це роблять і яка ціна

Зміна імені та прізвища у Хмельницькому. Чому це роблять і яка ціна
  • У 2021 році хмельничани змінювали не лише ім’я чи прізвище, а й по батькові.
  • Чому це роблять і що слід знати про послугу?

Змінити прізвище, ім’я або по батькові хмельничани можуть в міському відділі РАЦС. Роблять це як жінки, так і чоловіки. А от причини у всіх різні. Скажімо, приватний підприємець з Хмельницького Володимир змінив своє прізвище понад 20 років тому. Раніше він вже розповідав журналістам ВСІМ, що замість рідного став носити інше - Путін. За його словами, зробив це жартома. Мовляв, змінив на перше, яке почув по телевізору. 

Позбавитися від свого прізвища найбільше хочуть жінки

Зміна прізвища, імені чи по батькові - це один з видів державної реєстрації актів цивільного стану. Робити це на власний розсуд можуть українці з 16-річного віку. Водночас з 14 років є можливість скористатися послугою лише за згодою батьків. 

Так, минулого року один з хмельничан змінив ім’я Вадим на Святополк. Інший чоловік став Аароном. А от хмельничанка Катерина змінила в своєму імені одну літеру і стала Катариною. Ще одна жінка була Олександрою, а стала Алею. Про це розповідали у міському відділі РАЦС. 

Відео дня

Із прізвищами хмельничани менш фантазують. Можуть замінити або додати кілька літер. Найчастіше його змінюють саме жінки. Як розповіла начальник відділу міського РАЦСу Марина Зубова, все це через розлучення. Ті не хочуть носити прізвище колишнього чоловіка. 

Так, із січня по листопад 2021 року прізвище змінили 118 хмельничан. Серед них були і 14-річні, які навіть обирали для себе інше ім’я. Та загалом зміна імені - не найпопулярніша процедура серед мешканців Хмельницького, додали в державній установі. Також за цей рік двоє містян змінили по батькові. 

У РАЦСі розповіли, що іноді до подібних змін вдаються через особисті чи релігійні переконання. 

Всіх “заявників”, які хочуть змінити свої дані, перевіряє поліція. Лише після цього, правоохоронці передають висновок до ДРАЦСу. 

Які документи потрібні

Щоб змінити ім’я чи прізвище необхідно прийти із потрібними документами до відділу державної реєстрації актів цивільного стану. Вже на місці доведеться написати заяву за зразком. До неї слід додати наступні документи:

Подані документи потрапляють на розгляд. Триває він 3 місяці. Вже після цього, особа може отримати свідоцтво, де буде значитися її нове ім’я або прізвище. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up