Шмагають прутами і кидають яйця: як святкують Великдень у Європі

Шмагають прутами і кидають яйця: як святкують Великдень у Європі
  • Щорічно Великдень супроводжується весняним сонцем, cмачними стравами і давніми традиціями.
  • Та в різних країнах Європи існують пасхальні звичаї, що не схожі на класичні українські. Про найцікавіші з них - читайте далі.

Німеччина

businessvisit.com.ua

До традиційних символів німецького Великодня відносять пасхального зайця та вінок.

Тут вважається, що святкові яйця несе пасхальний заєць, а не курка. Напередодні свята він буцімто ховає їх від дітей, а на Великдень малеча з радістю їх шукає.

Ще одним важливим елементом цього свята є вінок. Його вивішують на вхідні двері або вікна і оздоблюють квітами, які розпустились гілками. Їх освячують в церкві, а згодом обвішують солодощами, фруктами та стрічками.

Відео дня

Франція

cross-media.org.ua

Однією з основних традицій свята є підкидання шоколадних яєць. Діти кидають їх у повітря, чиє пасхальне яйце першим впаде на землю, той програв.

Також під звуки дзвонів у Великодню неділю жителі Франції мають звичай цілуватись та обійматись.

Італія

alterkitchen.it

А от в Італії шоколадні яйця не підкидають, а дарують одне одному. Причому не прості, а в золотих обгортках. В їх середині італійці ховають цікаві сюрпризи.

Великодні традиції в цій країні стосуються і святкових страв. Класичною є “Colomba Pasquale”. Це солодкий хліб із дріжджового тіста з родзинками та мигдальними горіхами.

Нідерланди

evaportal.com.ua

До Великодня голландці прикрашають свої будинки. Зазвичай це гірлянди, квіти або свічки із зображенням курчат, яєць та зайців.

Важливим атрибутом є великодні гілки. Їх ставлять у вазу і наряджають усілякими прикрасами.

Прибалтійські країни (Латвія, Литва, Естонія)

businessvisit.com.ua

Щороку жителі цих країн вибудовують на головних площах свого міста піраміди з фарбованих яєць. Найбільші з них можна побачити у Вільнюсі.

А от щодо святкового столу, то більше уваги тут приділяється його оздобленню, аніж меню. Головним атрибутом є солом'яне опудало птаха. Таким чином місцеві жителі вшановують пам’ять покійних родичів.

Греція

businessvisit.com.ua

У Великодню неділю місцеві жителі зливаються в один потік і йдуть до центральної площі міста. Там традиційно спалюється солом'яне опудало Іуди. Після цього обряду всіх пригощають солодкою випічкою.

А дівчата в цей день ворожать на судженого. Молодиці сплітають з пальмового листя вінки і пускають їх по воді.

Чехія

businessvisit.com.ua

Найцікавіша традиція відбувається у чехів в пасхальний понеділок. Чоловіки ходять з плетеними вербовими прутами і шмагають ними дівчат.

Коріння цієї традиції тягнуться ще з язичницьких часів. За переказами, такий обряд допомагає жінкам залишатись молодими і красивими, адже так їм передається сила і свіжість молодої гілки.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ievgen Pervushyn

    чеські, звичайно ;) ну, на другому місці Німеччина, напевно

    Nataliya Savchuk reply Ievgen Pervushyn

    Угу, тебе не понять, ты не женщина. Представь себе - тебя по заднице бьют прутом, а ты должна им за это что-то вкусненькое дать... Поэтому по понедельникам ходят колядовать только к знакомым, чужие не откроют! И да, все рестораны закрыты - а то прикинь как официанткам..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток 13:42 10 тисяч доларів за непридатність до служби: схема від представниці ТЦК і стоматолога photo_camera 13:17 30 березня в Хмельницькому відкриють мотосезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up