Видатний науковець і заступник Симчишина. Репортаж з села Мазники, де народилися відомі люди

Видатний науковець і заступник Симчишина. Репортаж з села Мазники, де народилися відомі люди
  • Мазники - одне з сіл, що має відомих і талановитих уродженців.
  • Науковець Юхим Сіцінський та заступник міського голови Василь Новачок - обидвоє народилися й виросли в селі на Деражнянщині.
  • Покажемо вам хату Новачка, музей Сіцінського й село загалом.

Мазники - село, що мало чим відрізняється від інших на Хмельниччині. Нікудишня якість доріг, місцеві “наливайки” та люди, які все про всіх знають. Здається, таких населених пунктів є тьма. Відмінність цього села від інших - відомі й талановиті уродженці. Журналіст vsim.ua навідалася в ті краї, щоб розповісти вам про Мазники більше. Зокрема - показати музей на честь відомого історика й хату, в якій виріс заступник міського голови Василь Новачок. 

Музей Сіцінського вкрай занедбаний

Село Мазники входить до Деражнянської ОТГ. Згідно з відкритими даними, воно засноване ще в 1493 році. А його населення складає 714 осіб. Вказівник із назвою села тут є лише по один бік в’їзду.  Перше, що кидається в очі - дорога. А точніше її відсутність. Замість покриття тут ями і болото. В останньому, здається, можна застрягнути по самі вуха. 

Крім багнюки тут є амбулаторія, будинок культури, будинок-інтернат для людей похилого віку, бібліотека, школа, садочок, магазин і “наливайки”. А ще музей Юхима Сіцінського. Того самого відомого історика і археолога, на честь якого названа вулиця в Хмельницькому. 

Відео дня

Юхим Сіцінський народився в Мазниках у 1859 році в родині священика. Із рідного села переїхав, вступивши до училища в Кам’янці-Подільському. Згодом він став організатором наукового життя на Поділлі. В його доробку є безліч праць про історію рідного краю, про зникаючий вид церков та історію монастирів. Крім наукової діяльності, Юхим Сіцінський захоплювався фотографією й виводив нові сорти тюльпанів та троянд.

Нет описания.

Музей на честь нього розташований неподалік сільської школи. Двоповерхова будівля відразу привертає увагу своїм занедбаним станом. “Музей Юхима Сіцінського” - написано на стіні. На дверях будівлі - замок. Через побите скло помітно стелажі з книгами. Потрапити всередину й почути про талановитого діяча більше так і не вдалося. Як і, власне, побачити будинок науковця. Мешканці не знають, де він знаходився.

Нет описания.

Місцями дитинства Василя Новачка

Хоч не науковець, та теж відома особистість в Хмельницькому. Чиновник Василь Новачок народився і виріс в селі Мазники. Тут всі знають і добре його пам’ятають. Згідно з його декларацією, у власності Новачка перебуває чотири земельних ділянки та один будинок в Мазниках. Журналіст vsim.ua із допомогою місцевих мешканців відшукала володіння чиновника. Знаходиться воно неподалік школи й дитсадка. На території є три будівлі. За словами сусідів, одна з них є найстарішою. Іншу Василь Новачок змайстрував своїми силами. 

Нет описания.

Сусіди кажуть, батьки Василя Новачка вже померли. Його батька Пилипа тут називали “Філя”. Працював він електриком у колгоспі. Мати була лікарем в місцевій амбулаторії. 

Сам “Вася” відвідував місцеву школу, яка ще колись була “дев’ятирічкою”. Сусідка Ганна Іванівна каже, що сім’я Новачків відрізнялася від інших своєю працелюбністю. А хмельницького чиновника згадують допитливим малим. 

Жінка розповідає: Василь Новачок часто приїжджає в село. Востаннє його бачили тут із дружиною і дітьми восени. 

Нагадаємо, що чиновника призначили на посаду заступника Симчишина під час сесії міської ради, 8 грудня. Раніше упродовж трьох років він був начальником управління ЖКГ Хмельницької міської ради. 

Окрім освітніх установ і амбулаторії, в Мазниках є забута Богом військова частина, яка заростає хащами. А ще - неймовірні краєвиди, якими насолоджуються мазниківчани під час збору грибів чи, скажімо, пасіння худоби. 

Нет описания.
Колишня військова частина

Нет описания.

Нет описания.
Власність Василя Новачка
Нет описания.
Один з будинків Василя Новачка

Нет описания.

Нет описания.
Сільська школа

Нет описания.

Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (24)
  • Читач93

    "Мазники - село велике!"
  • Маргарита Задорожна

    Ха ха ха
  • Хуан Матус

    Сицинский такой "видатний", что аж Википедия о нем ничего не знает.

    Читач63 reply Хуан Матус

    А ви самі шукали у Викіпедії, чи просто провокатор?

    Хуан Матус reply Читач63

    А, ну да: искал Ефима Сицинского, а он, оказывается, Евфимий Сецинский.
  • Ніна Гуща

    Коли ми вже з тих совкових штанів виростемо? Коли закінчиться оце ідолопоклонство?.Для чого комусь знати де народився чи хрестився якийсь чиновник?

    Дмитрий Солонина reply Ніна Гуща

    Проживав в селі з 1955 по 1972 рр. 8 класів закінчив в Мазниках, 9-10 класи в Маниківцях. Все було в житті- корови, свині, гриби, футбол та інше, але завжди з теплотою згадую ті роки. Після служби в лавах РА, з 1974 р проживаю в м. Миколаїв. Маю 2 вищі освіти. Практично все життя працював і тепер працюю на керівних посадах. Маю певні державні нагороди. Зрідка приїзжаю в село до старої хати та на могилки рідних. Може хто з однокласників прочитає мою розповідь-то відгукніться.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up