Відоме подружжя хмельницьких мандрівників порадило найкращі місця для одноденної подорожі

Відоме подружжя хмельницьких мандрівників порадило найкращі місця для одноденної подорожі
  • На Хмельниччині є багато мальовничих куточків та історичних пам’яток
  • Дістатись до них можна за кілька годин на автобусі або ж власним транспортом
  • Відоме подружжя мандрівників Юрій та Катерина Даценки розкажуть, які з них краще відвідати. Озбройтесь фотоапаратом і гарним настроєм.

 

Різдвяні свята завершились. Скоро потепліє і можна буде сміливо вибиратись з своїх домівок на природу. Якщо набридло сидіти вдома і хочеться різноманіття, то саме час пакувати речі і збиратись у подорож. Бодай, по Хмельницькій області. Для цього не потрібно великих затрат чи надзвичайних зусиль. В цьому переконують мандрівники Катерина та Юрій Даценки. Подружжя не любить сидіти на місці, тому вирішили подорожувати. Відвідують невеличкі міста, селища і скрізь стараються відшукати «родзинку». Побачене фотографують, описують і показують всім у власному проекті «Незнана Україна».
Якщо маєте вихідний і не можете без прогулянок, то чому б не влаштувати її за містом? 
Юрій та Катерина порадили кілька маршрутів навколо Хмельницького у різні напрямки. Переконують, мандрівки бюджетні і не вдарять сильно по гаманцю. Окрім того, на дорогу піде не більше години. Дістатись до «пункту призначення» можна і без власного транспорту. 


За екскурсіями на Північ
За півсотні кілометрів від Хмельницького розташований Старокостянтинів. На перший погляд, непримітне містечко і абсолютно нецікаве для шукачів нових вражень. Юрій Даценко ж переконує, Старокостянтинів незаслужено забутий туристами і має що вам показати.
Найперше – замок князя Костянтина Острозького XVIст. з церквою, яку варто оглянути зсередини. В замку-музеї можна замовити екскурсію. Потрібно відвідати величну споруду старовинного млина 1905 року, який височить через річку навпроти замку.

Старовинний млин у СтарокостянтиновіВарто поглянути на костел святого Івана Хрестителя, монастир ордену отців капуцинів XVIII ст., а також на оборонну вежу Костелу Матері Божої Громничої та домініканський монастир XVI ст. Мандрівник радить не скупитись на екскурсію і замовити її по всіх об’єктах відразу. 
Дорогою з Старокостянтинова пара рекомендує звернути ще західніше і заїхати в селище Антоніни. 

Відео дня

Селище Антоніни Красилівського району- В Антонінах частково збереглася забудова кінці ХІХ – початку ХХст. Колись тут височів розкішний палац графа Потоцького, але він був зруйнований більшовиками. Тим не менше, тут залишився величезний палацовий флігель, колишня графська конюшня, розлогий парк із альтанкою та статуями левів, розкішна паркова огорожа, та чудовий графський гараж, в котрому зараз розташована селищна рада. В центрі селища збереглося кілька старовинних будинків чудернацької форми, - розповідає Юрій Даценко. 

На Схід, який оминають туристи
За цим маршрутом туристи, як правило, прямують до Меджибожа або Летичева. Але всі вони давно відомі. Подружжя радять завітати до Деражні. Там знайти музей, який розташований в будинку культури. Кажуть, нещодавно він оновився і має чудову експозицію. Рекомендують звернути увагу на безкоштовний музей Південно-Західної залізниці в приміщенні залізничного вокзалу. 

Залізничний вокзал у ДеражніТакож в містечку можна відвідати старовинний єврейський цвинтар, різьби по каменю. 
Одразу ж за Деражнею в сторону Вінниці лежить село Слобідка, де можна подивитися на мініатюрну дерев’яну церкву Різдва Богородиці з … 1733 року! Біля церкви вросли в землю старовинні хрести. 


Стародавній млин і храм – на Півдні
- На південь від Хмельницького радимо безперечно їхати до Сутковець.  В цьому невеличкому селі розташована унікальна пам’ятка світового значення – оборонна Покровська церква 1467 року. Настоятель храму, котрий діє і зараз, отець Володимир, проводить екскурсії церквою і розповідає багато цікавого. В храмі навіть продаються сувеніри на згадку про візит. 
Окрім церкви  Юрій та Катерина Даценки розповідають, що варто побачити руїни старовинного замку XVст. – через яр від церкви та старий млин на річці Ушиці.

Величний костел побачите на Заході
Трохи більше 20 кілометрів і ви вже у селі Гвардійське, нині – це знову Фельштин. Дістатись з Хмельницького не автобусі не складе труднощів. «Серцем» населеного пункту вважають костел Святого Войцеха 1753 року. Екскурсії можуть провести самі настоятелі костелу і розповісти багато цікавого.

Гвардійське, костел Святого Войцеха«Сама велична споруда костелу просто вражає! На околиці села обов’язково варто відвідати пам’ятку світового значення, об’єкт ЮНЕСКО – геодезичний знак дуги Струве – одну з точок, за допомогою котрої колись вимірювався земний меридіан», - захоплено розповідає Юрій Даценко. 
Окрім того, рекомендує не оминути і Чорний Острів. Там можна подивитись на Палац графа Пшездецького, де зараз розташований музей Леоніда Глібова, а також костел Успіння Пресвятої Богородиці 1797 року, церкву Преображення Господнього 1775 року. В музеї Глібова обов’язково варто замовити цікаву екскурсію. 

 Не бійтесь питати місцевих
На планування своїх мандрівок пара не витрачає багато часу. Найперше, радять почитати інформацію про те місце, куди ви прямуєте. 
- Я користуюся Вікіпедією. Вона містить багато інформації про всі села та містечка, їхні пам'ятки. Таким чином можна взнати, що можна подивитися на місці, щоб не шукати цікавинки вже по приїзді, - каже Юрій Даценко.
Якщо ж вам більше до душі імпровізація, це теж непогано. Тоді вам можуть допомогти місцеві. Юрій каже, не потрібно боятись підходити і розпитувати мешканців. Вони навпаки, радо допоможуть знайти дорогу до цікавого місця. 

До маловідомих місць дешевше
Найголовніше, що цікавить мандрівників – скільки коштуватиме такий вікенд. До слова, якщо їдете на один день, гроші потрібні лише на дорогу і харчі. Юрій та Катерина точно не можуть порахувати, скільки витрачають на одну мандрівку. Лиш додають, що це кількасот гривень.
- В межах Хмельницької області максимум на мандрівку можна потратити гривень 500. Це якщо їхати десь до Шепетівки чи Кам'янця. Маловідомі, але не менш цікаві містечка та села "коштуватимуть" вам лише дорогу, а в межах області маршрути в нас не надто дорогі. Зараз до будь-якого села запросто можна дістатися рейсовим автобусом, тож проблем із добиранням я взагалі не бачу жодних. Варто купити карту області для кращого орієнтування, мати заряджений телефон та обов'язково фотоапарат, - радить мандрівник.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Людмила Євтушенко

    наша область має дуже багато цікавих місць)
  • Владимир

    омг, "вiдоме подружжя")))))))))

    Людмила Євтушенко reply Владимир

    не завідуйте, будете вести свій проект про подорожі і про вас будуть писати)

    Владимир reply Людмила Євтушенко

    "не завiдуйте" - это на каком языке?)

    Ліна Гуменна reply Владимир

    суржик
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up