Опитування Соціополіс. Хто лідирує на 188 виборчому окрузі

Опитування Соціополіс. Хто лідирує на 188 виборчому окрузі

Такі дані оприлюднив Інститут соціальних технологій «Соціополіс», спираючись на результати проведеного опитування, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Так, якби голосування на виборах до Верховної Ради України відбулося найближчими днями, народним депутатом в одномандатному виборчому окрузі № 188 був би обраний Сергій Лабазюк, який балотується як самовисуванець. За вказаного кандидата висловили намір проголосувати 42,2% від загальної кількості опитаних або 46,3% серед тих, хто планує взяти участь у голосуванні.

Друге місце в рейтингу електоральних симпатій зі значним відставанням зайняла б кандидат від партії «Слуга народу» Оксана Бочкарьова. За вказаного кандидата мали б намір проголосувати 25,7% від загальної кількості опитаних респондентів та 28,2%  серед тих, хто планує взяти участь у голосуванні.

Рівень підтримки виборцями інших кандидатів є значно нижчим: за кандидата від партії «Голос» Артура Кокаревича мають намір проголосувати 6,1% від усіх опитаних або 6,7% серед тих, хто планує взяти участь у голосуванні. За кандидата від партії ВО «Батьківщина» Михайла Наконечного – відповідно 4,2% та 4,6% опитаних.

Діяльність кандидата з вирішення проблем округу та його жителів є основною причиною, з якої виборці готові проголосувати за свого обранця. Вказану причину голосування за кандидата в народні депутати назвали 42,1% респондентів з числа тих, хто визначився зі своєю підтримкою. А от балотування від партії є визначальним для 23,7% респондентів з числа тих, хто вже визначився, за кого проголосує. І лише для 9,8% опитаних важливо те, що кандидат є новим обличчям в політиці.

Більша частина (60,6%) опитаних, які вже визначилися, безумовно не змінять свого рішення проголосувати саме за цього кандидата. 21,8% скоріше не змінять свою думку. І лише 15,3% респондентів з числа тих, хто визначився, за кого він хоче проголосувати на виборах, ще може змінити своє рішення проголосувати за відповідного кандидата.

Серед партій в одномандатному виборчому окрузі № 188  найбільшу підтримку має «Слуга народу», за яку висловили готовність проголосувати 39,1% від загальної кількості опитаних та 42,3%  серед тих респондентів, які планують взяти участь у голосуванні. Умовний 5%-й прохідний бар’єр з досить високою ймовірністю також долають «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (за вказану партію готові проголосувати 7,2%  від усіх опитаних та 7,8% серед тих, хто піде на вибори), а також партія «Європейська Солідарність» (відповідно 6,3% та 6,8%).

На межі подолання прохідного бар’єру перебувають партія «Голос» (за вказану партію мають намір проголосувати 5,0% від усіх опитаних та 5,4% серед респондентів, які планують взяти участь у голосуванні), і партія «Всеукраїнське об’єднання «Свобода» (відповідно 4,4% та 4,8%).

За словами заступника директора Інституту соціальних технологій «Соціополіс», кандидата соціологічних наук Сергія Літвінова, отримані результати опитування свідчать про відсутність чітко вираженої залежності між голосуванням виборців за політичну партію, яку вони підтримують, в загальнонаціональному багатомандатному виборчому окрузі, та їх голосуванням за кандидатів в народні депутати у мажоритарному виборчому окрузі.

«Так, у виборчому окрузі № 188 явним лідером електоральної підтримки серед партій є партія «Слуга народу», а явним лідером підтримки серед кандидатів у мажоритарному окрузі є кандидат-самовисуванець, який помітно випереджає кандидата від партії «Слуга народу», - зазначив Сергій Літвінов.

На його думку, причиною такої ситуації, яка спостерігається і в багатьох інших виборчих округах у різних частинах України, є те, що для значної частини виборців основним критерієм вибору кандидата в депутати, якого вони підтримують у мажоритарному виборчому окрузі, є особистість цього кандидата і його попередня діяльність, а не партійна приналежність.

«Тому, якщо у певному окрузі балотується сильний безпартійний кандидат-мажоритарник, який має високий рівень відомості та довіри виборців, йому, як правило, вдається заручитися підтримкою значної кількості виборців, навіть незважаючи на те, що багато з них мають намір голосувати за партію «Слуга народу» чи іншу політичну партію, кандидат від якої також бере участь у виборах», - резюмував Літвінов.

Польовий етап опитування проводився з 10 по 13 липня 2019 року.  Об’єктом дослідження були зареєстровані жителі населених пунктів, які входять до складу одномандатного виборчого округу № 188, у віці від 18 років. Всього з використанням методу особистого інтерв’ю face-to-face було опитано 1207 респондентів. Вказана вибірка репрезентативна для дорослого населення за ознаками статі, віку і типу населеного пункту реєстрації виборців (місто / селище міського типу / село). Теоретична статистична похибка вибірки (з довірчою ймовірністю 0,95 та без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,8%.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up