“Свобода” просуває підняття червоно-чорних прапорів. Що думають хмельничани

“Свобода” просуває підняття червоно-чорних прапорів. Що думають хмельничани
  • Проекти рішень щодо підняття червоно-чорних прапорів ВО “Свобода” просуває у багатьох містах України.
  • Хмельницькі “свободівці” пропонують піднімати червоно-чорні прапори 11 разів на рік. .
  • Друзі, а як вам така ініціатива?  Голосуйте і залишайте свої думки у коментарях.

Червоно-чорний перформанс на Проскурівській отримав своє продовження. Після того, як на «стометрівці» в річницю смерті Романа Шухевича висіли бандерівські прапорці, «свободівка» подала до Хмельницької міськради проект рішення. Леся Герасимчук пропонує вивішувати бандерівські стяги 11 раз протягом року на будівлях органів місцевого самоврядування. В проекті також пропонується це робити й усім підприємствам, незалежно від форми власності. Що про це каже автор ідеї і думають хмельничани, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Революці́йний прапор ОУН (Прапор ОУНР, Бандерівський прапор) — прапор Організації українських націоналістів (революційної). У часи незалежної України червоно-чорні прапоривикористовує низка націоналістичних організацій і партій, серед яких Конгрес українських націоналістів, Правий сектор та УНА-УНСО.

Флешмоб до річниці смерті

5 березня на центральній пішохідній вулиці Проскурівській з’явилися червоно-чорні прапорці. На стовпи зі світильниками їх почепили представники хмельницької місцевої організації ВО «Свобода». Погодження у міської влади на це не брали. Вулицю так прикрасили з власної ініціативи і назвали свої дії “флешмобом” з нагоди відзначалася 68-ої річниці з для смерті головнокомандувача УПА Романа Шухевича. 

Відео дня

Так званий флешмоб не анонсували, лише попередньо звернулися до міського відділу поліції, попередивши про свої наміри і попросивши забезпечити громадський порядок.

Замайорів в той самий день і великий червоно-чорний прапор біля «Дитячого світу». Його повісили на флагштоці замість державного жовто-блакитного. Ось як усе це прокоментували в управлінні ЖКГ Василь Новачок. Саме на на стовпах комунальної власності висіли прапорці по Проскурівській.

Василь Новачок

 -  Міська влада до того ніякого відношення немає. Це ініціатива партії «Свобода». Вони купували прапори і самі встановлювати. «Свобода» дала відповідну заявку в поліцію, що буде проводити такий флешмоб, - говорить начальник управління ЖКГ Хмельницької міськради Василь Новачок. – Великий ще висить. То є приватна власність приватного підприємця. Флагшток не перебуває на балансі жодного комунального підприємства Хмельницької міської ради. «Свобода» за домовленістю із підприємцем зняла прапор України і коли його відшиють, виперуть і розгладять, він буде не замащений і не порваний, вчеплять назад.

Станом на 14 березня на флагштоці все ще висить червоно-чорний стяг ОУН.

Бандерівський прапор бачитимуть 11 раз на рік

За місяць до проведення так званого флешмобу на Проскурівській за поданням свободівського депутата Анатолія Панчука в обласній раді з’явився проект рішення "Про використання червоно-чорного прапора ОУН на території Хмельницької області". 

“Свободівець” запропонував вивішувати бандерівський стяг на будівлях, де розташовані органи місцевого самоврядування, дев’ять разів на рік. Також пропонує рекомендувати робити це усім підприємствам незалежно від їх форми власності.

Список дат із проекту рашення Хмельницької обласної ражди

Не обмежилася дев’ятьма датами Леся Герасимчук. Депутатка міської ради від «Свободи» подала практично ідентичний проект рішення на розгляд міській раді. Та вирішила розширити список дат, коли на будівлях міста мають майоріти червоно-чорні прапори. Додала 20 лютого (День Героїв Небесної сотні) 14 березня (День українського добровольця).

Список дат із проекту рішення Хмельницької міської ради

Подібні рішення про прапор ОУН уже прийняли в Кам’янці-Подільському і Нетішині. У першому випадку депутати проголосували за ідею місцевих “свободівців” майже одностайно - 32 із 33 “за”. В Нетішині рішення прийняли лише після звернення до депутатів учасників АТО.

Дат може бути більше

Журналісти vsim.ua звернулися до автора проекту рішення, депутата міськради від ВО “Свобода” й водночас керівника комунальної установи Агенція розвитку міста Лесі Герасимчук. У телефонному режимі відповідати на запитання не захотіла. Попросила надіслати їх на електронну пошту. Ми запитали, чому обрали саме ці визначені 11 дат для вивішення червоно-чорного прапора, чому не на день народження Шухевича, а саме на річницю смерті, а також чому у Хмельницькому, в порівнянні з Кам’янцем та областю, дат більше.

Леся Герасимчук.
Фото dev.khm.gov.ua

У своїй відповіді Леся Герасимчук була небагатослівна, коротко написала так:

“Хочу зауважити, що це лиш проект рішення, а отже кількість дат не є остаточною.  Цілком можливо, що депутати внесуть в перелік інші дати або ж навпаки”. 

 

Що кажуть хмельничани

За проект рішення про використання бандерівських прапорів в обласній раді мають голосувати 22 березня. Коли це зроблять у міськраді, поки невідомо. Проект було подано 13 березня. Поки депутати ще не визначилися і не проголосували, журналісти vsim.ua поспілкувалися із хмельничанами. Вийшли на “стометрівку” аби запитали, чи підтримують вони ідею «свободівців». 

 - Якщо дійсно якісь пам’ятні дати, пов’язані з цими людьми, якщо більшість населення буде з цим згідна і це не буде викликати соціальних незадоволень, то чому б і ні, - каже хмельничанка Аня.

 - Я розумію, що був Нюрнберзький процес. Там були такі країни, як США. Великобританія, Радянський Союз і решта. І вони на підставі документів і фактів винесли вердикт. І цей Нюрнбергський процес ніхто не відміняв. І на нього гарно дивляться в цивілізованому світі. Тому я категорично проти, - каже юрист Володимир.

 - Це якісь отакі витрибеньки появляються. От, як каже Володимир В'ятрович (український науковець-історик, публіцист, дослідник історії визвольного руху, - прим.авт.), що потрібно замінити, то і замінять. Це все ні до чого. Сьогодні є проблеми, які негайно потрібно вирішувати. А вони за стрічки і прапори кажуть, – розповідає пенсіонер Олександр.

Друзі, а як вам така ініціатива?  Голосуйте і залишайте свої думки у коментарях.

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (109)
  • IGOR

    Сколько людей - столько мнений. На примере голосования тут, ясно, что объективности быть не может. Так как к читателям портала в голосовании присоединилась политическая сила. Мы живём в демократическом обществе, во время следующих выборов надо провести отдельным бюллетенем местный референдум (опрос). Туда вынести множество актуальных вопросов, вроде этого и других. И только тогда станет ясно, какое мнение реально имеют Хмельничане.

    IGOR reply IGOR

    Более того, если большинство населения проголосует на таком референдуме "за", тогда это будет не инициатива отельной политсилы, а решение народа, горожан и против этого уже никто не сможет пойти!
  • Bogdan Popadyuk

    Під цим прапором гинули за Батьківщину. Тому стягам бути!
  • Stepan Bandera

    ініціатива так а свобода такого слова в укр мові не мае
  • Roman Shelest

    Тут якась прокремлівська вата накликала тролів, бо Хмельничани не можуть думати  як окупанти православні фашисти.

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=e1mX0C-2mbA

    Анонім reply Roman Shelest

    Люди можуть думати по-різному і не обов'язково так, як ви цього хочете. Це для вас, звісно, новина, бо вам більше подобається шукати ворогів народу. Ви ведете Україну ось до цього: https://www.youtube.com/watch?v=IoPpw7DNzCY

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up