В Україні запустять єдину систему «112»

В Україні запустять єдину систему «112»
Фото ілюстративне
  • Це буде номер для виклику всіх надзвичайних служб — від швидкої допомоги до пожежників.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроекту №7581 , яким створили єдиний центр прийому та обробки екстрених викликів, що дозволить використовувати єдиний телефонний номер – «112».

За нього проголосували 308 нардепів.

«За період воєнного стану з 24 лютого 2022 року по теперішній час навантаження на служби екстреної допомоги населенню різко зросло. Так, середня кількість щоденних екстрених викликів до служб 101 та 102 з часу введення в Україні воєнного стану зросла на 45%», - йдеться в пояснювальній записці законопроєкту.

Відео дня

«Серед причин, які не дозволяли підвищувати ефективність надання такої допомоги, була відсутність єдиного центру координації між різними оперативно-диспетчерськими службами (101, 102, 103, 104). Саме тому створення єдиного центру прийняття та обробки екстрених комунікацій дозволить забезпечити належний рівень надання населенню такої допомоги», — переконанні нардепи.

Крім цього, Служба «112» та оперативно-диспетчерські служби матимуть цілодобовий онлайн-доступ до фактичних даних із результатами фіксації громадських місць та інформації про них.

Екстрені служби зможуть автоматично отримувати інформацію про місцеперебування абонента (геолокаційні дані), а постачальники електронних комунікацій будуть зобовʼязані надавати таку інформацію на вимогу екстрених служб.

Передбачається також  забезпечення доступу до системи «112» особам, що не володіють державною мовою, та особам з інвалідністю. 

Інформація про екстрену комунікацію, кінцевого користувача, який її здійснив, та інші дані щодо такої комунікації підлягають зберіганню в інформаційно-комунікаційній системі «112» впродовж п’яти років.

Змінами до закону про «Дорожній рух» пропонується передбачити, що «на ділянках доріг, вулиць та на залізничних переїздах встановлюються відповідні дорожні знаки з інформацією про найближчий заклад охорони здоров’я, який може забезпечити надання екстреної медичної допомоги або іншої медичної допомоги, напрямок руху та відстань до нього, а також про телефонний номер виклику екстреної медичної допомоги 103 та екстрену комунікацію за єдиним телефонним номером «112».

Фінансове та матеріально-технічне забезпечення системи «112», у тому числі фінансування створення, експлуатація та обслуговування інформаційно-комунікаційної системи «112», підключення Служби «112» до електронних комунікаційних мереж здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законом.

Нагадаємо, про те, що в Україні мають запустити службу екстреної допомоги «112», йшлося ще кілька років тому. Однак після зміни урядів цей процес загальмувався. 21 липня 2021-го  уряд створив міжвідомчу робочу групу зі створення служби «112».

Читатйе також:



 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up