В Україні з’явилися нові сигнали тривоги: про що вони сповіщатимуть

В Україні з’явилися нові сигнали тривоги: про що вони сповіщатимуть
Фото Центру протидії дезінформації

Через загострення ядерного шантажу рф деякі тергромади запровадили кілька сигналів тривоги, що повідомлятимуть про різні види небезпеки.

В Україні з'явилися нові сигнали тривоги. Якщо раніше людей сповіщали про повітряну тривогу, то відтепер на тлі ядерного шантажу росії мешканців, можливо, доведеться попереджати про хімічну та радіаційну небезпеку. Про це йдеться на сторінці Центру протидії дезінформації.

Вказано, що деякі територіальні громади (які саме наразі не зазначається) були вимушені запровадити кілька сигналів тривоги, які повідомлятимуть про різні види небезпеки.

Якими будуть нові сигнали тривоги

Отож, про що ж сповіщатимуть нові сигнали тривоги:

Відео дня

Саме у випадку останнього сповіщення хмельничанам радять негайно увімкнути місцеве радіо або телебачення та чекати на подальшу інформацію.

У ЦПД також нагадали, що при оголошенні повітряної тривоги лунає довгий безперервний сигнал сирени щонайменше 30 секунд.

Також закликають не ігнорувати сигнали тривоги. Під час її оголошення потрібно негайно йти до найближчого укриття та не забувати про правило двох стін й двох виходів.

У соцмережах вже скаржаться на “неадекватні” звуки

Водночас, щойно в на сторінках Центру протидії дезінформації в соцмережах з’явилось повідомлення про нові звуки оповіщень, користувачі почали висловлювати своє обрурення. Воно стосується саме звуків, які обрали для сповіщень.

Майже кожен третій коментатор обурюється, що до інформативних постів не прикріпили аудіоприкладів сповіщень. Багато хто перепитує що ж таке “набат”. 

Довідка:

Набат, сполох (великий церковний дзвін) — сигнал тривоги у випадку якого-небудь нещастя на Русі (нападу ворогів, пожежі, поводі). Зазвичай подавався ударами спеціального дзвона (сполоховий дзвін), для цієї ж мети могли використовуватись також церковні дзвони, а також імпровізовані дзвінні пристрої.

Самі ж звуки називають “неадекватними” та скаржаться, що ті, хто живе поблизу церков чи біля залізниці мають імунітет до цих звуків, тож можуть не зреагувати відповідним чином:

У сюжеті вінницьких ЗМІ детально показано як звучить кожен тип тривоги:

Нагадаємо, нещодавно оновили застосунок “Повітряна тривога”. Відтепер він попереджатиме про хімічну та радіаційну небезпеку. Завдяки йому користувачі відтепер отримуватимуть сповіщення про початок та завершення 5 типів тривог: 

Для кожного типу тривоги, кажуть, створені унікальні сповіщення. Окрім звукових сигналів, застосунок також надсилає текстові повідомлення з рекомендаціями дій, залежно від виду загрози. Детальніше про це читайте за посиланням.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Валентина Кміта

    всі колись десь вчились і там був такий предмег-г.о. громадянська оборона.багато хто знає що робити,коли звучить сирена.не панікувати і ховатись там,де ви знаєте.але на війні є і поранені і загиблі.серце не на місці,але до всього звикаю.
  • Іруся Чернявська

    А що робити,якщо сигнал про евакуацію з міста в кого немає ні радіо ні місцевого телебачення , нам загрожує евакуація ?

    Анжела reply Іруся Чернявська

    трохи підсуєтитись вже тепер і організувати собі радіо чи місцеве телебачання
  • Max Forosov

    Ну і шо робити далі якщо радіаційна чи хімічна загроза - бігти в подвал (бо ж інших укриттів немає), а хіба подвал захищений герметично від  радіації чи хімії. Пропоную якісь вказівки зробити.

keyboard_arrow_up