Вибори за новими правилами: що нового та як голосувати

Вибори за новими правилами: що нового та як голосувати
Вибори у Хмельницькому 21 квітня 2019 року. Фото з архіву редакції
  • До чергових місцевих виборів залишається вісім місяців.

  • Вони будуть проходити за новим виборчим кодексом.

  • Обирати міську раду буде трохи складніше.

  • Чому так і що змінилося?

25 жовтня 2020 року заплановані чергові місцеві вибори. Хмельничани обиратимуть міську раду, міського голову та обласну раду. Відбуватиметься це все за новим виборчим кодексом, який набув чинності 1 січня. Принципи обрання президента суттєвих змін не зазнали, а от місцеві та парламентські вибори відбуватимуться інакше. Про все це ми розкажемо далі.

Нові правила місцевих виборів

Як хмельничани обиратимуть міську та обласну раду

Кількість депутатів у місцевих радах визначається за кількістю виборців. Співвідношення у новому виборчому кодексі таке ж, як і у старому законі про «Про місцеві вибори». У Хмельницькій обласній раді нового скликання має бути 64 депутати, а у Хмельницькій міській — 42 (дані кількості виборців за інформацією реєстру).

Відео дня

Для проведення виборів депутатів обласна та міська виборчі комісії мають утворити округи. Орієнтовна кількість округів визначається так: кількість депутатів, яких потрібно обрати, ділиться на 10. Остаточна кількість може відрізнятися від орієнтовної до двох округів.

Кількість округів на майбутніх виборах до Хмельницької міської ради становитиме орієнтовно від 2 до 6. На виборах обласної ради — від 4 до 8. На виборах обласної ради територія Хмельницького не може бути поділена між округами, адже він є містом обласного значення. Однак у Хмельницькому може бути більш ніж один округ.

Аби стати кандидатом у депутати, потрібна підтримка місцевої організації політичної сили. Самовисуванцем стати не можна буде. Виборчий список кожна партія формує на своєму з’їзді. Кількість людей у списку не може перевищувати кількості депутатів у раді, яку потрібно обрати. Також на тому ж з’їзді політична сила має затвердити регіональні виборчі списки, кожен із яких відповідає виборчому округу. У кожному регіональному списку має бути від 5 до 12 осіб. У кожній п’ятірці — щонайменше двоє жінок та двоє чоловіків. Один кандидат може бути лише в одному регіональному списку.

За кожного кандидата в депутати політична сила має внести заставу. Її розмір становить чотири мінімальні заробітні плати за кожні 10 тисяч виборців відповідного округу. Якби вибори до міської ради відбувалися наступної неділі, кожна партія мала би внести 377 840 гривень. Для участі у виборах до обласної ради застава склала би 1 870 308 гривень.

Застава повертається партії у разі подолання прохідного бар’єру. Інакше застава перераховується до відповідного місцевого бюджету. Прохідний бар’єр для партій становить 5%.

Голосування на виборах до міської та обласної ради схоже на голосування на парламентських виборах. У бюлетені будуть вказані:

Виборцю потрібно буде поставити відмітку в квадратику навпроти назви обраної партії.

Під списком партій буде напис «Від організації партії, за яку я проголосував (проголосувала), підтримую кандидата у депутати». Поряд із ним поле зі знаком «№». Туди потрібно буде записати номер кандидата від обраної партії. Якщо виборець не вкаже номер, або вкаже неіснуючий чи нерозбірливо, голос за політичну силу все одно зарахують. Переглядайте схематичне зображення бюлетеня з прикладом його заповнення.

Як хмельничани обиратимуть міського голову

Аби стати кандидатом у міські голови, потрібно буде внести заставу. Її розмір становить чотири мінімальні заробітні плати за кожні 10 тисяч виборців округу. Якби вибори міського голови Хмельницького відбувалися у найближчу неділю, розмір застави становив би 377 840 гривень. Застава повертається кандидату в разі перемоги, інакше гроші йдуть до міського бюджету.

Процедура голосування буде простішою, ніж на виборах до рад. Потрібно буде лише поставити відмітку в квадратику навпроти прізвища обраного кандидата. Для обрання міським головою потрібна підтримка понад 50% виборців. Якщо такої підтримки немає, призначають повторні вибори, у яких беруть участь два кандидати з найбільшою кількістю голосів. За результатами повторних виборів один із них оголошується переможцем.

Парламентські по-новому

Новацією виборчого кодексу є впровадження частково відкритих виборчих списків. Раніше українці лише обирали партії, а на перелік депутатів вплинути не могли. Тепер же така можливість буде. Для участі у виборах кожна партія має провести з’їзд та сформувати виборчий список. У ньому може бути до 450 людей. Перші 9 кандидатів у списку обов’язково пройдуть у парламент, якщо партія подолає прохідний бар’єр у 5%.

Всі кандидати у списку партії, окрім перших 9, мають долучитися до одного із регіональних списків. Кожен із цих списків відповідає одному виборчому регіону, які переважно збігаються з областями. Так, Хмельницький виборчий регіон збігається з межами Хмельницької області. Карту регіонів можна переглянути на зображенні. На ній видно, що до Південного регіону включені Херсонська область, Автономна Республіка Крим та місто Севастополь. Дніпропетровська область поділена на два виборчі регіони. Київ також має два виборчих регіони, один із яких включає закордонний виборчий округ.

Регіональний список включає від 5 до 17 кандидатів від партії. У кожній п’ятірці списку має бути щонайменше двоє чоловіків та двоє жінок. Кожен кандидат може бути лише в одному регіональному списку. У виборчому бюлетені буде вказаний перелік партій, і для кожної — також список із 9 кандидатів та перелік із кандидатів у регіональному окрузі. Аби підтримати партію, потрібно буде поставити позначку у квадратику поруч із її назвою.

Після списку партій у бюлетені буде такий текст: «Від політичної партії, за яку я проголосував (проголосувала), підтримую кандидата у депутати». Поряд буде поле зі знаком «№» та місцем для написання номера кандидата з регіонального списку. Якщо виборець не вкаже номер кандидата у відповідному місці, його голос за партію все одно зарахують. Також голос зарахують, якщо номер буде вказаний нерозбірливо, буде вказаний неіснуючий номер чи сторонній напис. Переглядайте схематичне зображення бюлетеня з прикладом його заповнення.

Кандидатів, що пройшли у парламент, визначатимуть залежно від кількості голосів, які вони отримали. Як ми писали вище, у разі подолання партією п’ятивідсоткового бар’єру перші дев’ять людей у її списку обов’язково займуть місця у парламенті.

Опитування

Чи визначилися ви, за кого голосуватимете на місцевих виборах 25 жовтня?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up