40 унікальних фото Проскурова у воєнні роки. Розповідаємо про той період

40 унікальних фото Проскурова у воєнні роки. Розповідаємо про той період
  • Окупація німецько-фашистськими військами й розстріл мирних мешканців в Раковому.
  • Розповідаємо, про події в місті під час Другої світової війни.
  • Читайте і дивіться унікальні фото.

“Районний пост”, табір “Шталаг” в Раковому й розстріли людей. В спільноті “Щодня Хмельницький. Туристично-інформаційний центр” у Facebook з’явилися унікальні кадри Проскурова під час Другої світової війни. Саме в той період німецько-фашистські війська перервали мирне життя місцевих мешканців. Читайте, що тоді відбувалося в місті за розповідями краєзнавця Сергія Єсюніна. Дізнайтеся історію і переглядайте світлини.

Німецько-фашистські війська окупували Проскурів 8 липня 1941 року. Жодних боїв за місто не було. Принцип оборони йшов по лінії бетонних дотів. Перша лінія розташувалася по західному кордону області до річки Збруч (Волочиський, Теофіпольський райони). Друга лінія - була східна (Летичівський, Старосинявський, Новоушицький райони). Місто фактично залишили напризволяще. Без влади в обласному центрі були два дні. Мародери почали грабувати склади та вже через добу до міста зайшов розвідувальний загін, а на наступний день Проскурів був повністю окупований німцями.

Як радянські війська залишили німців без комунікацій

Перед приходом окупантів, радянські війська влаштували у місті три величезні вибухи. У них стояло одне завдання - знищити важливі архівні дані НКВС та залишити німців без комунікації. І їм це вдалося. Перед німецькою окупацією у Хмельницькому пролунало три потужні вибухи. Це були важливі стратегічні об’єкти міста. Зірвали все відступаючі частини радянської армії. 

Відео дня

Першим підірвали архів НКВС. Розташовувався він у триповерховій будівлі на місці сучасного Ангела скорботи. Це була будівля початку 20-го століття. Там було управління Подільської залізниці, різні служби транспорту. А у підвалі розташовувався архів НКВС. Це був досить гарний будинок. Як розповідає Сергій Єсюнін, солдати не встигали вивезти секретні матеріали. Тому почали палити папки з документами просто у дворі будинку. У кінці червня німецькі війська вже просунулися до Тернополя і була загроза окупації Проскурова. Тому червоноармійці заклали там вибухівку і все злетіло у повітря. 

Другою підірвали залізничну станцію. Війська Червоної армії заклали вибухівку на залізничних коліях та у приміщенні і висадили все у повітря. Це зробили для того, щоб заблокувати комунікації. Адже у Хмельницькому було велике залізничне сполучення, яке з’єднувало місто зі сходом та заходом країни.

Третім підірвали спирто-очисний склад. Він був розташований на місці сучасної кондитерської фабрики, що знаходиться навпроти прикордонної академії. Там тримали сировину і радянські війська не хотіли, щоб  вона дісталася німцям. На перетині сучасних вулиць Шевченка і Старокостянтинівського шосе розташовувася величезний спирто-очисний склад. Там були тонни сировини. Його теж не встигли вивезти. За словами Сергія Єсюніна, був наказ зверху знищити, щоб туди не добралися німці. Також радянські війська під час відступу вивели з ладу місцеву електростанцію. А ще зіпсували обладнання на механічному цеху.

Тисячі осіб знищили в таборі, що був у Раковому

Німці облаштували в Проскурові табори для військовополонених. Останніх змушували виконувати різну роботу. Зокрема, закласти першу каналізаційну мережу в Проскурові й провести телефонний кабель. 

До слова, один з таких таборів знаходився на території сучасної школи №18. Інший був значно більшим й розташовувався у Раковому. Називався він “Шталаг 355”. Страшні події розгорталися в тому місці. За роки окупації там було знищено близько 60 тисяч осіб. А ще розстріляно більше 16 тисяч мирних мешканців.

Про визволення Проскурова

Визволили місто 25 березня 1944 року. Сталося все під командуванням маршала Георгія Жукова. Очевидцем визволення Проскурова став видатний англійський письменник Джеймс Олдрідж, який на той час був зарубіжним військовим кореспондентом. 

Бої за місто точилися протягом двох тижнів. Радянські війська здійснювали періодичні авіанальоти на Проскурів і бомбили переважно залізничну колію в районі станцій “Гречани” і “Проскурів” та вулицю Кам’янецьку по якій відходили німецькі танки. Тому місцеві будинки постраждали лише вздовж цієї вулиці. Проскурівська залишилася неушкодженою, відтак всі архітектурні пам’ятки міста збереглися. Сергій Єсюнін каже, що коли німці залишали Проскурів, то зруйнували за собою міст. За словами краєзнавця, це їм було потрібно для того, щоб затримати радянські війська і утримати оборону.

Після налагодження мирного життя, із 1950-х років, почалася розбудова фактично нового міста, що згодом було перейменовано у Хмельницький.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Леонид Западенко

    так тут далеко не все Проскуров і треба писати у кого позичили
  • Leonid Lisenko

    Я воював! А про медалi ви й так в курсi справи))
  • Andriy Andriyishyn

    Фашистами були італійці, німці були нацистами.
  • Любов Сердунич

    А скільки комуняки знищили людей?!.

    Jar Kordon reply Любов Сердунич

    Справа в тому, що і ті, і ті були ліваками. Так само як і ваші Петлюра, Винниченко, Грушевський тощо

    Читач78 reply Любов Сердунич

    сатано комунiстичний режим бiльше всiх знищив (буде продовжувати аж до Армагедону... "Гог" i "Магог")

keyboard_arrow_up