5 популярних закладів Хмельницького, які закрилися: історія і сьогодення

5 популярних закладів Хмельницького, які закрилися: історія і сьогодення
  • “Ситий Будяк”, кафе “Тріумф”, Львівська майстерня шоколаду.
  • Ці заклади хмельничани можуть згадувати з ностальгією.

  • Однак навряд чи колись вони відвідають їх ще раз.

У Хмельницькому чимало закладів громадського харчування. Кав'ярні з літніми терасами, ресторани та бари давно стали місцем відпочинку для гостей та мешканців міста. Там проводять сімейні вечори й перші побачення. В одних люди нашвидкуруч обідають у робочі будні, а в інших насолоджуються кавою у товаристві призахідного сонця. Деякі з цих закладів більше ніколи не відчинять двері для відвідувачів.

Що сталося з популярними закладами Хмельницького та що відкрили на їхньому місці?

“Ситий Будяк”

Ресторан швидкого харчування “Ситий Будяк” був популярним місцем серед хмельничан. Сприяли цьому розташування в центрі міста на й невисокі ціни. На 50 гривень у 2012 році можна було замовити кілька страв, компот ще й десерт на додачу.

Відео дня

“Ситий Будяк” розташовувався на вулиці Подільській, 85. У меню були прості страви, що знайомі нам з власних домівок. Там готували салати, вареники, налисники, борщ та окрошку, пиріжки. Часто хмельничани могли забігти сюди на обідню перерву чи прийти ввечері з дітьми. 

Однак у 2012 році популярний заклад опинився у центрі скандалу. А все через антисанітарію, яку показали в телепрограмі “Ревізор”.

Тоді в ресторан навідалася Ольга Фреймут й те, що вона показала глядачам, неабияк їх шокувало.

У комірчині Ольга Фреймут побачила борошно, яке просіювали просто на підлозі, на кухні - засмальцьовані духовки та дека, пошарпані губки для миття посуду, брудну воду у зливі та каструлі з їжею на підлозі.

Останні відгуки про “Ситий Будяк”, датовані 2011-2012 роками вдалося знайти на сайті AlterGeo. Один з відвідувачів писав, що це “досить непоганий ресторан швидкого харчування з прийнятними цінами”. Вже через рік та сама людина зазначила, що обслуговування в закладі погіршилося. Ще один з відвідувачів прокоментував наступне:

Коли “Ревізор” повернувся у Хмельницький у 2013 році, заклад вже не працював.

У 2015 дія свідоцтва на торговельну марку “Ситий Будяк” була припинена.

Зараз на Подільській, 85 розташований магазин домашніх напівфабрикатів “Галя балувана”.

Дитяче кафе “Тріумф”

Кав'ярня “Тріумф” свого часу була чи не найпопулярнішим закладом для дітей у Хмельницькому. Вона знаходилася в самому серці міста на вулиці Проскурівській, 1. Часто хмельничани святкували тут дитячі дні народження. У меню закладу були тістечка, торти, морозиво, коктейлі, комплексні обіди. Дітям особливо до вподоби були піца та десерти, дорослі замовляли салати, вареники, млинці та алкогольні напої.

Однак у 2013 році кав'ярню спіткала доля “Ситого Будяка”. Туди теж навідався “Ревізор”

Ольга Фреймут знайшла там пилюку на холодильниках, несвіжу печінку, яку їй навіть відмовилися продавати, чорну олію у фритюрниці, брудну сендвічницю, духовки в сажі, помідори з цвіллю, міль та хробаків в сухофруктах.

Телеведуча навіть не стала чекати виходу програми в ефір й просто на вулиці показала знахідки з кав'ярні хмельничанам.

Невдовзі Санепідемслужба попередила власників “Тріумфу” про позапланову перевірку, однак вже наступного дня заклад зачинили на ремонт.

У 2013 році на місці дитячої кав'ярні відкрили магазин жіночої білизни “Milavitsa”. Зараз за адресою Проскурівська, 1 знаходиться ювелірний магазин “Золота спокуса”.

Суші-бар “Акай”

Поблизу кінотеатру Старицького досі стоїть червона тріумфальна арка. Там залишився будиночок, оздоблений у китайському стилі й затишний дворик з дерев'яними альтанками й великим фонтаном. Щоправда, в альтанках немає ані відвідувачів, ані столиків, та й фонтан вже давно не працює.

Колись тут був суші-бар “Акай”, про що промовисто свідчить вивіска на головній будівлі. На сайті Top20 про нього залишили суперечливі відгуки. Серед плюсів бару називали гарний інтер'єр, зручне розташування та смачну кухню. Дехто нарікав на хамство офіціантів, довгий час очікування страв та маленькі порції. 

Підприємець Ігор Сівулицький відкрив суші-бар у 1997 році на місці павільйону громадського харчування обласного академічного театру. Згодом на відкритому майданчику перед закладом збудував літню терасу з альтанками. Однак у 2017 році “Акай” припинив обслуговувати відвідувачів.

Виявилося, що власник закладу не міг продовжувати підприємницьку діяльність. Ділянка, на якій розташований “Акай”, знаходиться у власності громади міста Хмельницького й передана в користування Хмельницького театру імені М. Старицького.

У 2018 році прокуратура в інтересах Хмельницької обласної ради, Хмельницької міської ради та театру позивалася до власника суші-бару й вимагала знесення приміщення закладу, демонтажу альтанок та фонтану. У позовній заяві прокурор назвав ці споруди збудованими самочинно. Однак суд її відхилив, оскільки власник бару раніше отримав дозволи на будівництво.

Ігор Сівулицький звертався до міського голови та директора театру за дозволом на користування земельною ділянкою. У червні 2021 року він створив електронну петицію до міської влади на підтримку відновлення суші-бару. Як написав автор, він продовжує дбати про благоустрій території, слідкує за порядком й чистотою. У петиції чоловік просить погодити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж частини земельною ділянки, де знаходиться “Акай”, щоб заклад знову міг відкрити двері для відвідувачів.

Станом на 30 серпня 2020 року петицію підписали всього 2 особи.

Паб “Завали сюди”

Заклад знаходився на Зарічанській, 34. Там готували італійську піцу з різними начинками та страви європейської кухні, які випікали у печі. У теплу пору року працював літній майданчик.

Фото з сайту tomato.ua

На сайті Top20 останні відгуки про паб відвідувачі залишили у 2016 році. Більшість згадують смачну піцу та помірні ціни. Деякі відвідувачі писали, що їм не сподобалося обслуговування.

Останні дописи на сторінці закладу у Facebook датовані 2017 роком. Зараз за адресою Зарічанська, 34 знаходиться супермаркет АТБ та пивний магазин.

“Львівська майстерня шоколаду”

У 2013 році у Хмельницькому на вулиці Проскурівській, 33 відкрили Львівську майстерню шоколаду. Триповерховий заклад вміщав крамницю з шоколадними виробами, кав'ярню та майстерню, де відвідувачі могли взяти участь у майстер-класі й виготовити солодощі самотужки. Дорослі тим часом мали місце для романтичних побачень.

Фото з Facebook-сторінки "Львівська майстерня шоколаду (Хмельницький)"

У закладі готували вишукані десерти та напої, які так полюбилися хмельничанам - легендарний “Захер”, медівник, ніжні чізкейки, гарячий шоколад, каву за різними рецептами та цукерки ручної роботи.

Під час карантину кав'ярня працювала на виніс та онлайн. 29 квітня 2021 року Львівська майстерня шоколаду на своїй сторінці у Фейсбук оголосила про закриття.

У коментарях користувачі соцмережі висловлювали жаль з цього приводу. На сайті Top20 про заклад більшість користувачів залишили позитивні відгуки.

Нещодавно на місці майстерні відкрили кав'ярню boodni, власницею якої є відома блогерка Олена Мандзюк.

Чи ви колись відвідували ці заклади? Поділіться спогадами в коментарях.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (30)
  • lena star

    Нет.
    Самые топовые заведения это были Премьера и Лагуна.
    Попробуй было место занять.
    Ещё бар Ван ( в помещении кинотеатра планета), и бар Идеал.
  • Ларіса Ляля

    Ситий будяк, як згадуєш, то нудити починає🤮

    Юлія Діхтярук reply Ларіса Ляля

    Лариса Ляля тріумф так само)))
  • Тася Шин

    Бар-кабак "СВІТЛЯчоК"))))))
  • Галина Шаповалова

    А ще "Рамазотті" недалеко від нас ,зачинилося кафе...

keyboard_arrow_up