Десь зберегли, а в Хмельницькому - втратили. Історія Співочого поля

Десь зберегли, а в Хмельницькому - втратили. Історія Співочого поля
Тут і далі фото зі сторінки Проскурівський колекціонер у Facebook
  • Феєричне шоу з гелікоптерами, фонтанами й піснями - такою була картина біля Південного Бугу 33 роки тому.
  • Тоді там збудували Співоче поле для прийому Республіканського фестивалю народної творчості.
  • З роками його вирішували переформатувати то в льодовий палац, то в басейн, то в спорткомплекс.
  • Однак те місце й досі пустує і заростає хащами. 

Привернути увагу гостей до Хмельницького намагалися у різні часи. Один зі способів - проведення відомого в Радянському Союзі фестивалю. Йдеться про Республіканське свято народної творчості. Пісенні змагання на той час влаштовували в небагатьох українських містах. Зокрема - в Тернополі та Полтаві. Аби провести захід на високому рівні, там побудували спеціальні майданчики - Співочі поля. Це естрада з акустичним козирком й трибуною для глядачів. Щось на кшталт літнього театру. Споруда збереглася в інших містах до наших днів.

Наприклад, у Тернополі Співоче поле знаходиться в парку Нацвідродження. Подекуди там проводять різноманітні заходи. Таке ж місце в Полтаві є в місцевому парку відпочинку. За реконструкцію споруди взялися влітку минулого року. Там мають відновити всю інфраструктуру, щоб повернути місце до життя. 

А от в Хмельницькому Співоче поле зберегти не вдалося. Ба більше - на тому місці обіцяли збудувати і льодовий палац, і спорткомплекс. Та досі біля Південного Бугу “красуються” лиш хащі та сміття. 

Відео дня

Співоче поле в Хмельницькому збудували за 4 місяці

У 1988 році в Хмельницькому оголосили про проведення третього Республіканського свята народної творчості. Щоб отримати на це дозвіл, тодішній міський голова Іван Бухал їздив у Москву. Пісенні змагання передбачали участь багатьох талановитих учасників, виступ яких потребував особливої акустики, естради й, звісно - трибуни для глядачів. Тож в Хмельницькому взялися за термінове облаштування Співочого поля. Локацію обрали біля Південного Бугу. 

Возможно, это изображение (один или несколько человек и люди стоят)

Як йдеться на сторінці Віртуальний музей міста Хмельницького у Facebook, будівництво Співочого поля розпочали за 4 місяці до відкриття фестивалю. На шляху до реалізації проєкту стояло чимало труднощів. Серед них як фінансування, так і погодні умови. “Будівництво велося у болотяному ґрунті. Погода тоді була дощовою”, - йдеться у дописі. 

Оскільки часу до проведення пісенних змагань було обмаль, над естрадою так і не встигли добудувати акустичний козирок. Тож під час Республіканського фестивалю народної творчості глядачі скаржилися на якість звуку. Однак історики розповідають, що захід таки мав шалений успіх. У той день у небі літали гелікоптери, з яких сипалися на голови листівки й тексти пісень. А вздовж Співочого поля були облаштовані фонтани. Ексклюзивне відео всього, що відбувалося, переглядайте далі. 

На місці Співочого поля мав бути найбільший в Радянському Союзі льодовий палац

Ще на перших стадіях облаштування Співочого поля, місцева влада будувала плани стосовно подальшої долі конструкції. Раніше журналістам vsim.ua про це розповідав колишній міський голова Хмельницького Іван Бухал. Консультації для вдалого проєктування надавали фахівці з різних куточків України. В результаті - Співоче поле було вирішено перетворити на льодовий палац. Передбачалося, що це буде найбільшою спорудою у всьому Радянському Союзі.

За словами Івана Бухала, льодовий палац мав бути розрахований на тисячі глядачів. Для реалізації ідеї навіть закупили холодильні установки. Та втілити грандіозну ідею в життя так і не вийшло. На це вплинув розпад Радянського Союзу й нові чиновники, які мали інші плани на ділянку біля Південного Бугу.

Возможно, это изображение (на открытом воздухе)

Надалі локація, де колись проходив Республіканський фестиваль, стала слугувати для місцевих дискотек, ночівлі безхатченків і екстремальних трюків хмельничан. Останні розгойдувалися на мотузках і стрибали з висоти залишків конструкції Співочого поля.

У 2019 році мали облаштувати спорткомплекс на 1 200 місць

На місці, де колись пройшов Республіканський фестиваль, чого тільки не планували побудувати. Льодовий палац, концертний зал, басейн - все це залишилося нереалізованим. З часом на частині Співочого поля розпочалося будівництво торгового центру “Оазис”, “Таврії В” та гіпермаркету “Епіцентр”. А на іншій - обіцяли побудувати два футбольні поля. Тоді у міськраді розробили проєкт і навіть виділили кошти. Жодних робіт так і не розпочали через металобрухт від старих сцен. Він належав “Епіцентру”, який десять років не міг його вивезти. Лише у 2017 році ділянку біля Південного Бугу розчистили.

Мініпарк - ще одна ідея місцевої влади. У тому місці зайнялися облаштування зеленої зони. Там висаджували липи. Та і з цього нічого не вийшло. Хмельничани взялися красти саджанці. Якийсь час там навіть цілодобово чергувала поліція. Однак це не допомогло.

Згодом у міській раді зайнялися новим проєктом, що полягав у будівництві спортивного комплексу на території колишнього Співочого поля. Тоді журналістам vsim.ua розповідали, що в планах облаштувати футбольні поля й відкрити спортивний зал на 1 200 місць. А також розмістити там мініфутбольне поле зі штучним покриттям. Планувалося, що все це мало запрацювати ще в 2019 році. На це з міського бюджету хотіли виділити 5 мільйонів гривень. Потім проєкт змінювали. А згодом процес його реалізації призупинили, оскільки всі ресурси кинули на будівництво Палацу спорту на Прибузькій. 

Отож, Співоче поле - як ділянка нереалізованих проєктів. У різні часи там планували збудувати чимало об’єктів. Та все це було лише словами. Місце, де колись пройшла гучна для міста подія, продовжує заростати хащами.

Друзі, а що б ви хотіли бачити на місці Співочого поля? Пишіть в коментарях. 

Возможно, это изображение (на открытом воздухе)

Возможно, это черно-белое изображение (7 человек и люди стоят)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Саша Легай

    Земля не пропаде. Зовсім скоро буде багатоповерхівка.
  • Валентина Шелухина

    Хтось втратив ,а хтось гарнi грошi в карман поклав.Не один день вантажiвками вывозили.
  • Dmitriy Dmitriy

    Міні Колізей був)))
  • Valentyna Chernyuk

    А найцікавіше що гроші з бур'янами не  плутають і думка про них не заростає...

keyboard_arrow_up