Історія будинку, що “вселяє страх” у серця хмельницьких призовників

Історія будинку, що “вселяє страх” у серця хмельницьких призовників
  • По Героїв Майдану розташувалася будівля зі столітньою історією.
  • Зовні - палац, а всередині обласний військкомат. 
  • Що відомо про історію унікальної споруди?

За вікном епоха гаджетів, новітніх розробок та технологічного прогресу. Зараз, щоб відправити повідомлення родичам, близьким, коханим, достатньо одного кліку на смартфоні. Десятки років тому наші предки про таке й не мріяли. Звістку з іншого міста доводилося чекати тижнями. Та й саме поняття пошта була доволі розмитим. 

На Поділлі вона пройшла кілька етапів розвитку і становлення: від поштових гінців до поштових контор. Перші такі з’явилися на Поділлі у XVIII столітті. А в мережу перетворилися лише після 1802 року. Тоді було утворено перший в імперії поштовий департамент. 

Перша в Проскурові поштово-телеграфна контора розташовувалася на Кам’янецькій. А саме в районі сучасного підземного переходу і торгового центру “Либідь-Плаза”. У 1880 році її перемістили на сучасну вулицю Героїв Майдану.

Відео дня

Згодом, за словами краєзнавця, цей переїзд став іменуватися не інакше, як “Поштовий”.

На початку минулого століття старий будинок поштово-телеграфної контори пішов під знесення. На його місці в 1920-х роках звели красиву цегельну двоповерхову будівлю. Зайняла його знову ж таки пошта.

Проскурівська поштова-телеграфна контора на вулиці Мільйонній. Сьогодні - обласний військкомат (початок ХХ століття)
  • Після встановлення Радянської влади замість поштово-телеграфної контори у Проскурові був утворений поштамт. Він розмістився на тій же вулиці Мільйонній, але ближче до центра - в будинку №38. Колишній будинок пошти (№64) перейшов у володіння державних відомств. Говорять, що тут якийсь час розміщувалася навіть повітова ЧК (Надзвичайна Комісія), - розповідає краєзнавець.

Наразі, за словами історика, це один із найкрасивіших старовинних будинків Хмельницького, який дійшов до нашого часу. Він повністю зберіг свою первинну архітектуру. Однак змінив власників. Споглядаючи світлини фасаду важко повірити, що протягом останніх десятиліть це місце “вселяє страх”. Його “десятою дорогою” оминають ті, хто намагається “відкосити” від армії. Адже тепер тут розташований обласний військкомат.

Поштових же відділень у місті тепер десятки. Універсальні послуги з листування надає лише Укрпошта. Всі інші скоріше носять характер міжміської чи закордонної доставки. Таких у місті 6: Нова Пошта, ІнТайм, Justin, Meest Express, Автолюкс Експрес, Ems Ukraine.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Надежда Галушина

    Дуже шкода, що не можливо дочитати до кінця без підписки, нащо тоді друкуаати ці статті
  • Олексій Дідух

    Я думав що то його резиденція
  • Игорь Шулаков

    Кому это страх ???
  • Анонім

    В такій розкрасці цей будинок схожий на суміш цирку з дурдомом. Тобто для України напевно з розфарбовкою попали в точку.

keyboard_arrow_up