Мюнхгаузена не врятували. Пам'ятник, який заховався у дворах

Мюнхгаузена не врятували. Пам'ятник, який заховався у дворах
  • Майже півстоліття скульптура-фонтан барона Мюнхгаузена красується в дворі будинку, 48, що на Кам’янецькій.
  • Створили шедевр для своїх дітей місцеві жителі - художники. 
  • Кілька разів фонтан хотіли перенести, але відмовлялися від ідеї, коли бачили плачевний стан скульптури.

 

  • встановили - 1970 році
  • автори - Григорій Мамона та заслужений художник України Михайло Андрійчук, скульптор - Валентина Ляшко
  • опис - скульптура-фонтан літературного персонажа барона Мюнхгаузена, зроблена з бетону

Скульптура Мюнхгаузена - літературного персонажа, який любив фантазувати й розповідати різні небилиці, створена із гумором. Автори зобразили барона у вигляді скульптури-фонтана, який сидить на півконі. Коли фонтан працює - кінь ніби п‘є воду, а ззаду вода виливається із половини коня, за чим Мюнхгаузен, здивовано, спостерігає. Конструкція була створена для дітей.  

Барона поставили художники

У 1960 році будинок художників по вулиці Кам‘янецькій, 47 заселили митці. Оскільки були творчими людьми, вирішили якось облагородити свій двір, щось оригінальне зробити. У тому будинку проживав і проживає Михайло Андрійчук - заслужений художник України, який виступив з ідеєю внести елемент творчості у двір.  

Відео дня

Барон Мюнхгаузен і його кінь - лише частина експозиції, яка задумувалася як масштабний пам'ятник культури Хмельницького. Резервуар позаду Мюнхгаузена, в який виливається вода з коня мав стати басейном для дітей.

- Тоді були популярні казки і мультфільми про барона Мюнхгаузена. На той час багато скульптур ставили у дворах, переважно Чебурашку або Крокодила Гену. Художники для своїх дітей, які тоді ще були маленькими, вирішили зробити такий басейн і взяти півконя, на якому барон Мюнхгаузен в бою скакав, і зробили його як фонтан. А виявилося, що це фактично перший пам'ятник в Радянському Союзі барону Мюнхгаузену і взагалі другий у світі, - розповів дослідник історії, архітектури та культури міста Хмельницького та Поділля Сергій Єсюнін.

Мюнхгаузен мав стояти біля кінотеатру Шевченка

У 2008 році серед активної молоді з’явилась ідея перенести пам‘ятник до кінотеатру імені Тараса Шевченка.  Однак через деякі проблеми цього зробити так і не вийшло. По-перше, пам'ятнику необхідно постійне водопостачання, по-друге, на перенесення потрібні фінансові витрати. Тому проект перенесення закинули. Мюнхгаузена залишили в дворі художників, а на місце, куди мали перенести пам‘ятник, поставили іншу скульптуру - фонтан-кулю, що крутиться.

- Була якась громадська ініціатива, зверталися, писали, ніби з художниками домовилися. Але постало питання: він з бетону, потрібно було робити з металу, на це були потрібні кошти, їх можна було зібрати, але тодішня міська влада, чомусь, вирішила не переносити цей пам'ятник. А поставили там кулю. Пам'ятаю, навіть було громадське обговорення, - розповів Сергій Єсюнін.

"Врятувати" Мюнхгаузена

У 2016 році громадські активісти розробили цілий проект щодо відновлення скульптури барону і прилеглого майданчика. Його подали на конкурс від міської влади в рамках “бюджетування за участі громадськості» міста”. Орієнтовна вартість робіт - 99 500 гривень. 

“Її занедбаний стан та оточення аж ніяк не відповідають реальній унікальності цього зразка міської ландшафтної скульптури, - підкреслили автори проекту. 

Однак на реставрацію скульптури коштів не виділили. У міськраді пояснили, що на подібні роботи потрібно вдвічі більше коштів.

“Орієнтовна вартість проекту (207 тис. грн.) перевищує межу, визначену Положенням, і більше запропонованої автором. Пам’ятник повинен бути візиткою міста і його доцільно перенести в інше місце і провести роботи із залученням фахівців”, - вказали у відмові чиновники.

І так по сьогоднішній день фонтан не працює, знаходиться не в найкращому стані і на інше місце його не перенесли. 

Друзі, а ви як вважаєте, потрібно переносити скульптуру-фонтан у інше місце? Діліться думками у коментарях.  

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Антон Фомин

    Той фонтан необхідно відновити,не так багато місць у місті залишилось, що мають певну історичну цінність.Треба зберегти те що є. Моживо хтось у Хмельницькому купував пам'ятники,порадьте де краще замовити?
  • Борис Гулько

    Таких шедеврів в світі  одиниці,для міста це не дуже великий
    проект,а для місцян,приіжджих,туристів це була би  родзинка.,в Хмельницькому немає якихось  Архи-об'єктів ,щоб увагу привертали,а встановити цей монумент в парку-це не те,що гарна ідея,а може стати візиткою  міста..!
  • Sergey Kudinov

    Вiдновили фонтани в дендропарку, бiля ж.д. вокзалу, бiля Силiстри. Може i до цього дойдуть, доки не пiзно.
  • Надія Гнатюк

    ганьба таким керманичам.вони тільки і думають як більше здерти.активісти допишіть ще 0 до суми  і буде ок.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up